Coq au vin met abrikozen, spinazie & feta

Het was zondagavond. Het was een heel druk weekend geweest. Wat zeg ik; een hele drukke week. En ik had zin in ontspanning. Wat doe ik dan? Tegenwoordig duik ik dan lekker de keuken in om uitgebreid te koken. Ik maakte deze zondag coq au vin (kip in wijn) en dat duurde ongeveer een uur. Maar dat vond ik he-le-maal chill. Om 8 uur lag m’n kippetje in de pan en om 9 uur had ik het hele huis opgeruimd en had ik mezelf helemaal chill gekookt. Nice!

Ook zin in dit heerlijke maaltje waarvoor je je wel even moet uitsloven in de keuken? Let’s kip!

Nodig voor twee personen (grote portie): 2 kippenpoten – 1 rode paprika – 1 gele paprika – 150gr spinazie – 1/2 blok feta – 140gr couscous – 1 blokje kipbouillon – 2 theelepels paprikapoeder – 1 glas goedkope rode wijn – handje gedroogde abrikozen

Doe een klontje boter of een scheut olie in een braadpan en laat warm worden. Strooi wat paprikapoeder over de kip en bak de kippenpoten even in de pan aan zodat beide kanten een beetje bruin worden. De kip hoeft nog niet gaar te worden.

Snijd de paprika’s in grove stukken en doe deze bij de kip die aan het bakken is. Laat dit een minuut of 5 met elkaar bakken op middelhoog vuur.

Blus het dan af met 1/2 glas koud water en voeg het blokje kipbouillon hier aan toe. Doe er ook meteen een glas rode wijn bij. Zorg dat dit lekker gaat pruttelen en doe dan de deksel scheef op de pan. Laat dit een halfuur zo staan.

Voeg na een halfuur de abrikozen toe en laat het wederom lekker pruttelen. Je kunt de kip eventjes omkeren, maar dat hoeft niet per se.

Na 50 minuten haal je de deksel van de pan, zodat het vocht kan verdampen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je een beetje vocht in de pan hebt, dat wat is ingedikt door de suikers uit de abrikozen. De saus is een soort jus. Als je kip ergens tijdens het bereiden droog valt, voeg je gewoon wat extra water of wijn toe. Maar als je een deksel op de pan houdt, gebeurt dit als het goed is niet.

Maak in de laatste tien minuten ook het bijgerecht klaar. Laat couscous wellen in eenzelfde hoeveelheid kokend water. Kook de spinazie heel eventjes (echt 1 minuutje) en roer die door de couscous. Beetje peper en zout erdoor en klaar is je couscous.

Serveer de couscous met spinazie in een diep bord. Drappeer de coq au vin hier overheen en top af met de kledderige groentes met saus. Eindig je maaltijd met een lekkere lading feta. Hier mag je echt rijkelijk mee strooien, want het is echt een lekkere tegenhanger qua smaak!

Eet smakelijk!

q

Ik heb deze maaltijd al bets vaak gemaakt, maar nu voor het eerst voor iemand anders. En Jan vond het lekker, YES! Ik vond ‘m minder enthousiast dan over de andere maaltjes die ik heb gemaakt, maar hij zei dat hij het echt lekker vond, dus dan moeten we dat maar geloven ;-). Ik vond het zelf in ieder geval verrukkelijk. Mjam!

Mijn derde boek is alweer bijna uitverkocht <3
Mijn derde boek heet TOFFE TOSTI’S en de tweede druk is al bijna op. Snel naar de winkel of bestellen dus! Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier mijn eerste of tweede boek.

Hé, laat eens wat van je horen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

Eén reactie op “Coq au vin met abrikozen, spinazie & feta

  • Hi, nog een tipje. Ik wel de couscous altijd in kippenbouillon. Vind ik nèt wat lekkerder dan alleen water. Een heel of half blokje (ligt aan de hoeveelheid couscous/water) oplossen in heet water en dat over de couscous gieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *