Vegan risotto met knapperig broodkruim

Hoi allemaal! Dit weekend publiceerde ik een reels video op Instagram, waarin ik vegan risotto kookte voor vriendinnen, tijdens een etentje met Leffe Blond. Nu kreeg ik veel vraag naar het recept, dus ik dacht: laat ik dat ook nog even uitschrijven.

Het is knettersimpel en zelfs nog makkelijker dan gewoon risotto maken, omdat je gewoon wat ingrediënten (kaas) weglaat en het op die manier vegan maakt. Daarbij voeg ik knapperig broodkruim toe aan de risotto, zodat je iets meer smaak en structuur hebt. Een chille hack die voor veel gerechten bruikbaar is.

vegan risotto
Sorry dat ik er zo moe uitzie, het is de overgang naar Herfst en ik mis m’n zongebruinde-ik-kan-prima-zonder-make-up-gezicht
vegan risotto

De risotto die ik maakte is er een met paddenstoelen. Die smaak combineert dan weer perfect met Leffe Blond en daarover lees je meer in de reels.

Oké; wie o wie heeft er zin in Vegan Risotto? Let’s do it!

Vegan risotto met broodkruim

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: risotto
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4
Makkelijk en lekker veganistisch recept voor paddenstoelenrisotto met broodkruim. 45 minuutjes kokkerellen en je eet verrukkelijk. Enjoy!
Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 75 gr risottorijst PER PERSOON
  • 1 tablet groentebouillon (let op dat deze vegan is)
  • 1/2 fles droge witte wijn (let op dat deze vegan is)
  • 600 gr verschillende paddenstoelen
  • 2 el Violife creamy (dit is vegan roomkaas)
  • 2 sneetjes (oud) brood
  • knoflookpoeder
  • grof zeezout
  • olijfolie
  • 85 gr rucola

Instructies

  • Snipper de ui en rasp of pers de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en doe de ui en knoflook erbij. Laat dit op middelmatig vuur glazig worden.
  • Snijd ondertussen de paddenstoelen in grove stukken en bak daarna mee met de ui en knoflook. Neem hier ongeveer 7 minuten de tijd voor, op middelmatig vuur.
  • Voeg dan de risottorijst toe aan de pan en bak eventjes mee. Zorg dat de korrels overal een laagje olie hebben.
  • Blus het af met een groot glas droge witte wijn en laat dit even inkoken op middelmatig vuur.
  • Maak ondertussen 800ml bouillon.
  • Schenk vervolgens steeds kleine hoeveelheden bouillon bij de risotto. Roer het door elkaar en laat al het vocht verdampen, voordat je weer wat nieuwe bouillon erbij doet. Herhaal dit tot alle bouillon verdampt is en de risottokorrel gaar proeft (er zit geen of bijna geen harde kern meer in de korrel).
  • Maak ondertussen ook alvast het knapperige broodkruim. Dit doe je door twee sneetjes brood in grove stukken te snijden. Verhit in een andere koekenpan een scheut olijfolie en doe het brood erbij. Zet op middelmatig tot hoog vuurt. Voeg wat grof zeezout toe en wat knoflookpoeder en wees met die laatste voorzichtig, want die geeft VEEL smaak af. Bak het brood een beetje bruin in de pan en haal het er dan uit. Doe het brood vervolgens even in een hakmolen of een staafmixer en maak er kruimels van. Doe bak je vervolgens weer even op de in koekenpan, totdat ze mooi goudbruin zijn. Haal ze dan uit de koekenpan en laat even afkoelen. Dan worden ze lekker knapperig.
  • Blus de risotto nadat alle bouillon is opgelost nog eens af met een glas witte wijn en laat ook die weer verdampen.
  • Schep als laatste twee eetlepels Violife Creamy door de risotto. Breng op smaak met peper.
  • Serveer de risotto in een diep bord met een handje rucola erop en lekker veel broodkruim eroverheen. Eet smakelijk!

En dat beste mensen: was een heel lekker maaltje. Lekker romig, vullend, awesome omdat het ook knapperig is door het broodkruim en algeheel gewoon echt smaakvol. Ja; ik vond het een hit. Mis je heel erg de parmezaanse kaas in het geheel? Een beetje! Die geeft toch lekker veel diepte. Is dat goed opgelost door de toevoeging van broodkruim? Ja zeker! Helemaal omdat dat ingrediënt ook veel smaak heeft (door knoflookpoeder, zout en olijfolie) en dat maakt het geheel evengoed awesome. Ik zou zeggen: eet smakelijk! En laat mij even weten wat je er van vond!

Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!

3 reacties op “Vegan risotto met knapperig broodkruim

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept