Plaattaart met rode bieten, geitenkaas met honing en walnoten

Door Elske – Leonie is de koningin van de plaattaarten. Er staan al veel recepten van online en toch kom ik vandaag met nog een variatie. Waarom? Omdat het kan én heel erg lekker is.

Waar Leo haar plaattaarten vaak maakt van hartige taart deeg, maak ik ze vaak van bladerdeeg en dat is net zo makkelijk. Zeker als je zo’n rol vers bladerdeeg koopt. Maar het kan uiteraard ook met losse plakjes uit de vriezer waar je samen 1 lap van vormt op de bakplaat door de eindes iets te laten overlappen en aan elkaar te drukken met een vork. Gebruik dan zo’n 8 plakjes bladerdeeg. Genoeg gepraat, doorrrrr naar het recept!

Voor 1 plaattaart: 1 rol vers bladerdeeg – 4 grote rode bieten* – 3 eetlepels crème fraîche – 100 gram zachte geitenkaas – honing – 1 grote hand walnoten, gehakt in stukjes

* Ik gebruikte hier voor het gemak de voorgekookte bietjes die je in de supermarkt vacuüm in de verpakking vind, maar je kunt ook zeker verse rode bieten gebruiken en deze voorkoken.

Pak een bakplaat en rol de bladerdeeg erop uit. Laat daarbij het bakpapier wat er meestal bij geleverd wordt, zitten. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en zet de bakplaat voor 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden (boven en onder warmte).

Snijd ondertussen de rode bieten in plakjes. Van het snijden van rode bieten krijg je meestal paarse vingers. Om dit te voorkomen kun je je de bieten onder water snijden. Pak een grote kom, vul deze met water en snijd de bietjes in plakken.

Wanneer je bladerdeeg 10 minuten in de oven heeft gezeten, haal je de bakplaat uit de oven (maar laat je de oven aan), besmeer je het deeg met de crème fraîche en beleg je het met de gesneden bieten. Verkruimel de verse geitenkaas over de bieten en zet voor nog eens 10 minuten in de oven.

Is de plaattaart gaar? Mooi! Haal de bakplaat uit de oven, bestrooi met de gehakte walnoten en maak eventueel af met een drizzle honing. Eet smakelijk!

plaattaart_bietgeit

Dit was zó lekker en dat verbaasde me nogal. Waarom? Ik ben niet echt een bieten fan, maar wist van vroeger dat ik bieten met geitenkaas wel heel lekker vind. Nou, dat bleek maar weer. En mijn vriend ook, want deze taart ging met z’n tweeën gewoon op. Ik denk dat je er misschien ook wel met drie van zou kunnen eten…

Volg Leo’s leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *