Projectbaby: Zwangerschapsupdate #2: positiekleding voor lange mensen

Hallo leuke mensen en welkom bij de tweede zwangerschapsupdate op mijn blog! Het is het begin van een nieuwe maand (wat zeg ik; van een nieuw jaar) en dat betekent dat ik je een korte update geef over hoe het met m’n zwangerschap gaat. Van cravings tot kwaaltjes en van koopdrang tot e r n s t i g e nesteldrang (heeft iemand nog een kastje dat ik kan opruimen?); vandaag praat ik je bij.

De vorige update kwam nog niet zo lang geleden online en daar zijn echt vét fijne reacties op binnengekomen. Dank je wel daarvoor. Het helpt ENORM om te lezen dat anderen het zwanger zijn ook niet alleen als iets wonderlijks ervaren, maar ook gewoon echt pittig vinden. Ik vind het fijn dat ik daar een steentje aan bij kan dragen – door er zelf over te schrijven-, maar vind het helemaal geweldig dat de reacties daarop míj weer helpen met die negatieve gevoelens accepteren <3. Dank je wel!!

Inmiddels gaat het trouwens echt uitstekend met me. Niet normaal hoe anders dit tweede trimester is ten opzichte van het eerste. Tijd om je mee te nemen in de afgelopen weken.

Zwanger tijdens de feestdagen
Die stonden namelijk in het teken van heel veel feestdagen met heel veel lekker eten, familie, drukte en non-alcoholische versnaperingen. Dit is voor het eerst in jaren dat ik Kerst en oud & nieuw nuchter heb gevierd en het beviel prima, maar wel met enige kanttekening.

Van te voren had ik gedacht dat ik het echtttttt jammer zou vinden; geen lekkere bijpassende wijnen bij het kerstdiner, geen champagne om 12 uur met oud & nieuw én geen steak tartare of oesters voor de zwangere meid. In de zomer – toen we bezig waren met de terugplaatsing – heb ik er nog aan gedacht: ‘Toch jammer als je dan net rond Kerst zwanger bent’. (Niet veroordelen: ik ben nou eenmaal een bourgondische meid die ontzettend gek is op bier en wijn en whisky en oesters en steak tartare en zachte kaasjes en rood vlees). Maarrrrr! Dit viel echt alles mee.

Qua eten heb ik m’n beef wellington – die práchtig rose uit de oven kwam – nog even afgebakken in een pannetje en verder kon ik alles gewoon mee-eten met de rest. En die steak tartare en oesters eet ik volgend jaar wel weer. Qua bijpassende wijnen heb ik rode wijn en gluhwein wel een beetje gemist, maar omdat je goed weet waar je het voor doet, kan ik het prima laten staan. Veel beter dan ik me kon voorstellen, voordat ik zwanger was.

Het enige nadeel vind ik wel dat de mensen om je heen wel alcohol drinken en als je als enige nuchter bent, is dat toch wat saai. Vooral omdat gesprekken na een aantal glazen wijn wat anders gaan lopen, verhalen dubbel worden verteld en de sfeer gewoon anders wordt. Zo stond ik op Kerstavond op de grote markt van Haarlem bij een super leuke silent disco, maar naarmate de avond vorderde, merkte ik steeds meer; dit is niet mijn plek. Dit is niet het moment om hier nu te zijn met vrienden die al lekker hebben zitten borrelen sinds 5 uur vanmiddag. Volgend jaar haak ik weer lekker aan, mét een glas gluhwein.

Een groot voordeel was wel dat ik nog nooit zo lekker uitgerust en fris wakker werd op Nieuwjaarsdag. Om 10 uur ‘s ochtends stond ik al productief te zijn. En met productief zijn bedoel ik: de koelkast op te ruimen.

Want dáár moeten we het even over hebben: nesteldrang.

Nesteldrang
Sinds een paar weken heb ik dat ik iets opruimeriger ben, maar sinds een week of 1/2 is het echttttt extremer aan het worden en het is echt hi-la-risch. Ik heb een lijstje op m’n telefoon met ruimtes/kastjes/opbergplekken die ik nog wil opruimen en ga er echt onnnnngekend goed op om hier mee bezig te zijn. Het hoogtepunt van m’n dag was gister létterlijk dat ik de diepvries heb opgeruimd en je kan me momenteel ongeveer niet gelukkiger krijgen, dan me een opruimklus geven. Woehahaha. Kastjes zijn aan kant, m’n klerenkast staat er heerlijk bij; ik zit volop in nesteldrang. De koelkast is nog net niet op kleur gesorteerd, maar geef het een paar weken.

En mensen; wat is dit HEERLIJK. Ik had nooit echt een idee bij nesteldrang, maar geniet er nu echt met volle teugen van. Mennn; wat is opruimen een verrukkelijke bezigheid. (Wie mij persoonlijk kent weet dat dit absoluut abnormaal gedrag is, hahaha).

Kwaaltjes-checklist
Qua kwaaltjes ga ik wel lekker. Ik heb eigenlijk alleen last van rugpijn en kan m’n onderbroek ‘s ochtends niet meer aantrekken als ik op één been sta (dan schiet het echt in m’n rug), maar that’s all. O ja; en jeukende enkels, maar geen idee of dat bij zwanger zijn hoort of dat ik gewoon opeens een extreem droge huid heb ofzo?

Cravings
Ik ben net als vorige maand nog steeds volop #teamoliebol! Verder nietsss geen gekke cravings. Overigens heb ik op de vorige zwangerschapsupdate wel echt goede tips binnengekregen om de olieol-cravings in stand te houden: gewoon een voorraadje invriezen! VET goed idee (nog niet uitgevoerd; de vriezer is net zo lekker opgeruimd).

Koopdrang
In m’n vorige update schreef ik nog dat ik totaal geen koopdrang heb, inmiddels is dit TOTAAL anders. Echt hilarisch hoe dit per week kan verschillen. Het zal de nesteldrang wel zijn, maar ik ga morgen een commode halen van een volger en kan echt niet wachten, want dan kan ik ‘m eindelijk vullen met babykleertjes. ZO VEEL ZIN IN.

Wel vind ik het echt heel lastig waar ik moet beginnen. Ik weet helemaal niet wat handig is en wat een kind allemaal aan heeft en wat past bij welk seizoen; I mean, moet een mei-baby ook truien hebben?! Werkelijk geen idee. Ik denk dat ik m’n zus maar even bel voor advies.

“Heb je al een zwangerschapsbroek gevonden die lang genoeg is voor écht lange benen?”
JA! Mensen; eindelijk goed nieuws. Het gaat eindelijk echt goed met m’n positie-garderobe en dat voelt wel echt beter hoor. Dat je je eindelijk weer leuk kan aankleden, scheelt een slok op een alcoholvrije borrel.

Bij Bykels.nl heb ik een zwarte flared broek op maat laten maken: de standaard binnenbeenlengte (van kruis tot grond) is 83 cm en ik heb er een laten maken in 90cm en die past perfect. Echt gewellllldig. Nog steeds vind ik het treurig dat er maatwerk aan te pas moet komen om een lange vrouw van een passende broek te voorzien, maar ik ben wel blij dat het nu gewoon gelukt is. En het was niet eens duur: ik betaalde er ongeveer 60 euro voor. YES!

Daarnaast heb ik nu een geweldige broek van Only curve; die wel alleen beschikbaar is vanaf maat 42 (met lengtemaat 32 of 34, ik draag 34) – mij nét een beetje ruim, maar het kan ermee door- en die is ook echtttt lekker lang. En ik woon nog steeds in m’n Pieces legging.

Verder heeft m’n zus wat leggings en een boyfriend-jeans voor me meegenomen, waar ik ook echt heel blij mee ben. De jeans past niet heel mooi, maar ik ben allang blij dat ik iets van een jeans aan kan en los het hoogwaterprobleem voor nu even op met gezellige sokken.

Boyfriend jeans van H&M

De leggings die ik van m’n zus kreeg zijn van Mamalicious en gek genoeg lijken ze heel kort, maar als je ze aantrekt zijn ze best wel lang. Niet lang genoeg natuurlijk, maar met gezellige sokken er overheen komt het helemaal goed.

Deze meid ziet er eindelijk weer een beetje als zichzelf uit. Love it!

De naam
Met de namengame gaat het uitstekend. De favoriet staat nog steeds bovenaan en we zaten wat in dilemma’s over of je het wel leuk kunt afkorten (vindt vooral Jan – de man zonder afkorting of koosnaam – belangrijk) en daar hebben we nu wat gezellige opties voor bedacht. Dus niet van Leonie naar Leo, maar net ff anders. Maarrr; komt goed. It’s growing on us.

Gek genoeg hebben we het wel nog steeds heel erg over ‘de baby’ met elkaar; helemaal niet per se de naam of het geslacht. Maar dat zal allemaal vanzelf wel komen.

Tot zover de update van vandaag! Begin februari ben ik er weer en ga ik je meenemen in hoe het was om zwanger op wintersport te gaan (ga ik me de T vervelen of vind ik het heerlijk om te cocoonen in de sneeuw?), ben ik razend benieuwd hoe het met m’n oliebollencravings gaat én heb ik ongetwijfeld 88 babykleertjes gekocht. #ZININ!

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!

32 reacties op “Projectbaby: Zwangerschapsupdate #2: positiekleding voor lange mensen

 • Hi!:)

  Wat leuk dat je ook een meibaby krijgt! Dat voorrecht had ik vorig jaar:) Echt, mei is fantastisch! Maar ik snap wat je zegt; qua kleding is dat niet zo duidelijk als wanneer je in die hard wintertijd zou bevallen. Ik vond dat zelf ook lastig! Mijn oplossing was toen dat ik maat beter op alles voorzien kon zijn (lees: mijn hormonen namen mijn financiën over;)). Ik had echt dikke berenpakjes, jassen en truien in alle maten want ja, je zou toch maar zo’n slechte moeder zijn die dat niet in huis heeft (voor de duidelijkheid: niet mijn mening, dat was crazy pregnant lady stemmetje in mijn hoofd haha). Anyway, onze dochter heeft al die kleren natuurlijk nooit aangehad. Wat warmhouden bij ons in de praktijk betekende was haar aankleden met laagjes en dekentjes en omslagdoeken gebruiken. Als het weer dan wisselvallig was, konden we tenminste makkelijk schakelen. Niet dat we nou zoveel buiten zijn geweest hoor, dat dacht ik van tevoren wel dat ik zodra ik kon alles weer zou doen maar dan met mijn baby aan mijn zijde; ik wilde gewoon eigenlijk hele dagen thuis met haar kroelen op de bank:). Dus ja, voortschrijdend inzicht van een meimama: ademende rompertjes, boxpakjes, dunne vestjes, dun jasje (wat grotere maat want probeer al die lagen aan mouwen maar eens door een jasmouwtje te proppen:) en vooral lekker knusse omslagdoeken of dekentjes als je naar buiten gaat:). Al die praktische adviezen zijn natuurlijk hartstikke handig, maar ik hoop vooral voor jou dat je straks echt kan genieten van je kleintje en dat je jezelf daar ook de ruimte voor geeft:) Het gaat zoooo snel (mijn meibaby vliegt alle kanten op in haar grondbox, ik zou er niet van staan kjken als ze straks kruipt. Maar ik ben een mega softy die nu al kan janken om het feit dat haar baby straks een dreumes is (het gaat zo sneeheeeel snotter snotter) ;). Mocht je nog meibaby vragen hebben, ik deel met alle plezier mijn ervaringen!

 • Heeeerlijk om te lezen, zowel de ups als downs. Enne, ongevraagd advies, maar die oliebollencravings kun je natuurlijk ook heeeel goed stillen door ze zelf te bakken. Klein uurtje werk, grooooot aantal uren (en bollen) plezier van.

  Ik -niet zwanger, wel oliebol als middle name- heb op oudjaarsdag om 22u nog een nieuwe voorraad bollen gebakken, omdat de buren ‘mijn’ batch al op hadden gemaakt en ik er gewoon nog wat meer wilde eten als avond-snack en ontbijt op 1-2-3 januari.

 • Lisette zegt:

  Mijn tip voor babykleertjes is ga naar de ijhallen. In 1x klaar met shoppen, alle items zijn rond 50 cent/ 1 euro en de kleine dingen zijn sowieso weinig gedragen en dus heel netjes

 • Yolanda zegt:

  Wat een leuk stukje!! Ik heb geen tips ik ben er al veel te lang uit…21 en 18 jaar lopen ze hier al 🫢 alleen 1 genietttt als je kan …. want ik zou best nog es zwanger willen zijn en de rest niet hahaha. Ben there done that! Have fun in de snow !
  Oh enne als je nog wilt opruime altijd welkom in Maastricht haha met vlaai dat dan wel x

 • Janneke zegt:

  Weinig inslaan qua kleding. Bij ons eerste mannetje (geboren na 5 jaar ziekenhuis) stond alles leuk; behalve zwart. Bij onze tweede (geboren na 3 jaar ziekenhuizen) stond de kleding van zijn broer totaal niet; hij heeft koper-oranje haar.

  Je kunt nooooooit teveel hydrofiel-luiers hebben. Echt: in het bedje, afdrogen na een bad, spugen, in de kinderwagen, in de auto, in je tas, na en tijdens het voeden, etc.
  Er staat in de lijsten: 8 hydrofiel-luiers. Ik zou er minimaal 20 aanschaffen. Echt het beste product ever!
  (mocht je deze voor bovenstaande doeleinden niet meer gebruiken, dan kun je deze ideaal gebruiken voor het streeploos droogwrijven van ramen en spiegels

 • De beste tips zijn al gegeven.
  – overslag rompers
  – sokjes van de Kruidvat
  – boxpakjes met knoopjes bij de benen.
  Zelf mega fan van de handgemaakte kleertjes van Jips Handmade (zoeken op insta). Zij maakt geweldige dingen, in leuke stofjes en voor een prima prijsje.

 • Sokjes van de kruitvat! Die blijven zitten en de rest niet 😂 En inderdaad, vergeet maatje 50, daar zijn ze zo snel uit! Oh en lees je in over Dunstan babytaal, dit heeft ons zo geholpen eerste weken!

 • Chantal zegt:

  Oh wat trek je een baby aan vond ik ook zo moeilijk! Wij hebben een baby uit juni en zeker de eerste weken heeft hij toch ook nog lange mouwen aangehad.
  Tip (ook al heb ik mezelf daar bijzonder slecht aan gehouden): koop niet teveel! Je weet van tevoren nooit welke maat je kleine heeft, en je trekt ze ook niet elke dag een hele schone outfit aan. En anders heb je zo bijgehaald 😉
  Wij vonden de eerste maanden overslagrompers heel fijn, hoef je niet een romper over een hoofdje heen te trekken.
  En volgens mij las ik het al: boxpakjes alleen met knoopjes aan de benen, anders ga je die nooit gebruiken hoe mooi ze ook zijn

 • Dorenda zegt:

  Ben net as we speak aan het uitpuffen na een koelkast en diepvries opruim sessie. Verder merk ik de nesteldrang ook in het willen creëren van meer en logischer ingedeelde opbergruimte. Helemaal inspiratie voor plankjes hier en kastjes daar en wat daar dan in en op moet 😂

 • Gefeliciteerd met de zwangerschap!

  Ik zag al wat tips voorbijkomen over kleding. Ik heb twee dochters, de jongste is 6 maanden. Mijn persoonlijke tips:

  Niet te veel kopen in maat 50. Grotere baby’s slaan deze maat soms direct over. Mijn jongste werd bij alle echo’s klein geschat maar was bij de geboorte nog net geen 4 kilo. Alles in maat 50 bleef ongedragen en ook maat 56 was ze al snel uitgegroeid. -Mochten jullie een meisje krijgen dan zal ik ook echt afraden om haarbandjes e.d. aan te schaffen voor in het eerste jaar. Ik heb een hele stapel liggen maar voor kinderen zit het niet prettig en gaan snel uit. . Idem met schoentjes, slofjes e.d. Ik heb er stapels van maar niks blijft goed zitten. De enige slofjes die mijn jongste nog weleens draagt op koude dagen zijn van het merk Lodger. Die blijven nog enigszins zitten. Jasjes vind ik persoonlijk bij jonge baby’s ontzettend moeilijk aantrekken. Ik geef liever een dik vest of een berenpak aan. Vesten e.d. voor binnen met een capuchon vind ik ook rot. Daar kunnen ze niet lekker in liggen. En mochten jullie willen zwemmen met de kleine: een zwemluier vind ik een stuk praktischer dan zo’n pak met zwemluiers.. Ze groeien ook eens snel dus je hebt dan al gauw meerdere maten nodig. Ik heb een wasbare zwemluier van het merk Happy Beer die zijn te dragen van 0-2 jaar (zijn verstelbaar) en je hoeft er geen zwembroekje of badpakje meer overheen te doen want er zit badstof overheen met een leuk motief. Bij jonge baby’s zijn overslagrompers/truitjes ideaal. Mijn dochter draagt inmiddels normale rompers maar met name met lange mouw vind ik wollen rompers ideaal. Ik heb ze van het merk Dilling. Ze zijn wat duurder maar lang door te dragen omdat ze goed meerekken. Ideaal om aan te trekken en wol heeft ook een goede temperatuurregulerende werking voor zowel warm als koud weer. Ze moeten wel op een speciale manier gewassen worden. Veel succes nog met alles!

 • Joeliette zegt:

  Ongevraagde tips: rompers met drukknoopjes inslaan. Over het hoofd aan doen is niet te doen bij een newborn. En geen broekjes en pakjes met voetjes eraan want het past vaak niet goed. En Hema maat valt een maat te groot. Ik heb zelf veel kleren gekregen en ingekocht bij kringlopen en Vinted. Zoek vooral de babymerken op op Vinted zoals Noppies, Jollein en Feetje. Zara heeft ook hele goeie babykleding (zoals de geribde leggings). Shopze!!

 • Koop niet te veel, baby’s zijn echt niet heel vies en je verkleed zo ook niet dagelijks (in ons geval).. met wasbare luiers ook echt geen spuitluiers dus dan helemaal school en clean;-). Overslagrompers zijn wel super fijn! En een lekker dekentje.. dan kom je heel eind met verschillenden temperaturen:-)

 • Hahaha jouw vraag over wat je een baby aantrekt heb ik na 3 maanden met baby nog steeds 😂. Nog steeds geen idee wanneer het lange mouwen, trui en/of jas moet zijn.
  En alle boxpakjes die ik van te voren kocht “want zo mooi” maar zonder knoopjes aan de benen liggen te verstoffen in de kast. Ook daar was ik 100 x voor gewaarschuwd maar ach, je komt er vanzelf wel achter wat wel/niet werkt😝.

 • HAHAHAHA de nesteldrang is zo herkenbaar! Helaas hield het bij mij na het tweede trimester weer op en leef ik nu het derde trimester dus weer in de troep. Maar zo herkenbaar hoe je je per week totáál anders kunt voelen 😂

 • HAHAHAHA de nesteldrang is zo herkenbaar! Helaas hield het bij mij na het tweede trimester weer op en leef ik nu het derde trimester dus weer in de troep. Maar zo herkenbaar hoe je je per week totáál anders kunt voelen.

   • Dat is sowieso mijn beste tip; doe alles zoveel mogelijk in je tweede trimester. Ik had zoveel dingen voor mijn verlof ‘bewaard’ om te gaan doen. Maar toen kreeg ik carpaal tunnel syndroom aan mijn handen en uiteindelijk opgenomen door zwangerschapsvergiftiging. Zo shit! Maar blij met alles waar ik in het 2e trimester van heb kunnen genieten. Ik vind nu vooral de zwangerschap achteraf heel bijzonder. Toen ik zwanger was bijna niet, voelde me vooral ellendig (behalve in het 2e trimester) 😂🙊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *