Project baby: Zwangerschapsupdate #4: bevalcursus en leuke babymerken

Hallo fijne mensen en welkom bij de vierde zwangerschapsupdate hier op mijn blog. We zijn in een nieuwe maand, ik ben een aantal weken verder in de zwangerschap en dus is het hoog tijd voor een update. Waar ik in de vorige blogpost nog schreef dat ik nul kleertjes had gekocht is dat TOTAAL veranderd (de commode is vól), ik geef je een update over het ronde vloerkleed met gele stippen dat er per se moest komen, vertel je over m’n huidige kwaaltjes, een geweldige zwangerschapscursus (aanrader voor Haarlemmers!!) en mango-sticks. Er is genoeg gebeurd in de afgelopen vier weken, dus laten we er lekker in duiken!

Het 3e trimester is so far, very good
Ik ben voorbij de 30 weken en voel me nog ontzettend goed. Ik was – door het pittige eerste trimester – een beetje bang om het tweede trimester achter me te laten, maar tot nu toe voel ik me echt top. Ik ben ook eindelijk gewend aan het feit dat ik zwanger ben en vind het ongelofelijk hoe SNEL het gaat en het einde komt angstvallig dichtbij.

Niet dat ik bang ben voor de bevalling, maar meer dat ik denk; Holyshitttttt ik heb straks een kind waarvoor we gaan zorgen en ik kan het niet geloven. Ben je net gewend aan het feit dat je zwanger bent – en ik bén echt die hoogzwangere meid die door winkelstraten waggelt en regelmatig aangesproken wordt om hoe groot m’n buik is en dat ik er al wel bijna zal zijn (niets is minder waar) – moet je je opeens voorbereiden op het feit dat die zwangerschap eindigt met een klein mensje in je handen. Waar wíj voor verantwoordelijk zijn. Doodeng. Ook zin in. Maar ook bizar, haha.

Ondertussen trappelt baby Sev de hele dag gezellig in m’n buik. Ik kan me eindelijk voorstellen dat ik dit gevoel nog ga missen!

Maar eerst nog ff bevallen. En daar heb ik inmiddels helemaal zin in. Ik zag er al niet tegenop – hoewel ik altijd heb gedacht dat ik vanaf het begin van een zwangerschap in totale paniek zou zijn over het feit dat het ding in je buik almaar groeit en groeit en er via de onderkant uit moet en HOE dan en wát een no-way-back-claustrofobisch-scenario is dat -, maar na de bevalcursus bij Glow Yogastudio heb ik er ook echt zin in. Wat een aanrader was dat.

De bevalcursus
Bij week 16 vroeg m’n verloskundige al of ik over bevalcursussen had nagedacht en toen zag ik absoluut door de bomen het bos nog niet. Ik vroeg vriendinnen wat zij hadden gedaan en kreeg wisselende berichten. Van geen cursus tot drie cursussen tot middagen lang in een informatiecentrum voorlichting krijgen. Ergens leek dat hypnobirthing me nog wel interessant, maar misschien ook wel veel te zweverig voor een nuchter mens als ik. Maar toen ik zag dat één sessie al €300 kostte, was m’n interesse gauw weg. Verder wilde ik wel gewoon ff een cursus doen waarbij je wat leert over verschillende fases van de bevalling enzo, maar ik hoef er nou ook weer niet op af te studeren (lees: 3 cursusdagen van 4-8 uur doen).

Uiteindelijk kwam ik bij de bevalcursus van Glow yogastudio uit. Daar doe ik ook m’n zwangerschapsyoga en dat bevalt ontzettend goed. Ze boden een cursus aan voor €79 (totaalprijs), het duurt 3 uur en het is voor jou en je partner. Helemaal in mijn straatje dit. En het was echtttttttt geweldig.

Op een zaterdagmiddag van 3 tot 6 heeft Martine Jan en mij – en zo’n 7 andere stellen – klaargestoomd voor een bevalling. Ze besprak alle fases van een bevalling, gaf handvatten over hoe de ontsluiting kan verlopen en wat je op welk moment kan doen, leerde Jan massagetechnieken aan, vertelde over eventuele medicatie, over hoe jíj (of jullie als stel) in regie zijn over de bevalling, gaf tips om te zorgen dat je super ontspannen bent en het aller fijnste vonden wij dat ze heel veel vertelde over de rol van de partner in de bevalling. Het is echt geen ‘ik stond erbij en keek ernaar’, als we Martine moeten geloven. Jan kan echt een hele actieve rol hebben, waarin híj de beslissingen neemt, de communicatie doet, zorgt dat ik lekker in m’n zone kan blijven, me masseert op de juiste plekken om weeën op te vangen en meer. Echt vét nuttig.

Met een hoofd vol informatie en een toegestuurde powerpoint presentatie om alles nog eens rustig na te lezen, gingen we vol vertrouwen op huus an. Echt fijn. Oók als het helemaal anders loopt dan ik voor ogen heb, heb ik er vertrouwen in dat dit goed komt. Yay!

Kwaaltjes checklist: lekkende tetten en slap haar
Is dan alles koek en ei? Nou wel een beetje. Ook met de kwaaltjes gaat het goed en vind ik het allemaal heel goed te doen momenteel. Ja, ik heb veel last van maagzuur en loop hele dagen met barf in m’n slokdarm, wat niet per se plezant is – vooral ‘s nachts ellende – maar wel oké mee te leven. Goor verhaal, maar je kan maar beter weten dat zwanger zijn niet alleen maar een glowy toestand is.

Over glowy gesproken – die heb ik ook echt totaal niet. Al die voordelen waar iedereen het altijd over heeft over stralende huid en een volle haardos, dat heb ik echt precies tegenovergesteld. M’n haar zit steeds ONTZETTEND futloos en m’n huid straalt totaal niet. Ja; wel als ik om de dag zelfbruiner gebruik (dit is een tip) en me opmaak met o.a. highlighter. Dán zie ik er inderdaad helemaal lekker en glowy uit. Maar dat is make-up, niet de zwangerschap.

Niet glowy. En dat is prima.

En m’n haren joh; die zijn ZO slap. Het wordt wel minder snel vet, wat was-technisch erg handig is, maar het zit gewoon echtttt minder goed dan anders. Zélfs nadat ik naar de kapper ben geweest. Ik ben nu dus daadwerkelijk met een krultang in de weer om m’n spiegelbeeld voor mezelf wat plezanter te maken. En dat slaat nergens op, want I lovvvv natuurlijke schoonheid en voel me daar normaal echt helemaal senang bij. Maar goed; ik gebruik nu gewoon wat hulpmiddelen om m’n algehele mood over mezelf positiever te houden en daardoor voel ik me wel goed.

Ik dwaal af; ik had het over kwaaltjes. Maagzuur dus. En ook nog steeds rugpijn, maar daarvoor helpt de bekkenfysio me inmiddels heel goed (aanrader: Noorderspaarne Lieke!). Verder heb ik weer iets meer mood swings wat voornamelijk voor Jan pittig is, maar ik geef me er helemaal aan over en we weten allebei dat dit tijdelijk is. Hij doet het er maar even mee. Heer-lijk, om even geen blad voor de mond te nemen en me ongegeneerd zwanger te gedragen. “Schatje, kan je nog even je KUT kruimels opruimen van het ontbijt, op de eettafel?”. Dank u.

Verder beginnen m’n -ENORME – borsten melk te lekken. Ook een zeer interessante situatie kan ik je vertellen. Overigens is hier ook nog wel ruimte om het sexy idee rondom “je borsten groeien enorm tijdens je zwangerschap” wat te bagatelliseren, want já ze groeien, maar boyyyy het zijn wel echt meer uiers dan gezellige grote meiden. Bij mij tenminste. En ik vind het wel wat verwarrend dat m’n borsten dus nu al melk lekken, terwijl ik helemaal niet van plan ben om borstvoeding te gaan geven, maar m’n lijf daar tot nu toe anders over denkt. Daarover meer in de update van april.

PS; m’n jeukende benen zijn van de een op de andere dag opeens verdwenen. ZO chill.

Cravings: sperziebonen zijn life!
Kunnen we het even hebben over sperziebonen? Volgens mij heb ik het al eerder benoemd, maar holy moly wat is dat een ondergewaardeerde groente. Gewoon, gekookte sperziebonen. Geen poespas. Wat een parel, dit groene staafje voedzaamheid. Ik kan ze dagelijks wel eten en krijg er maar geen genoeg van. Die baby van ons moet straks wel dól zijn op sperziebonen.

Verder eet ik me suf in mango sticks van Appie; die dingen zijn echt tering duur maar ZO lekker. Helemaal als ze lekker eetrijp zijn, maar dat is tot nu toe eigenlijk iedere keer wel raak. ZO lekker. En ook wel fijn dat de cravings nu iets gezonder zijn dan in voorgaande weken. De oliebollen, grillworst en kaasbroodjes zijn inmiddels weer een beetje naar de achtergrond verdwenen.

Oh en gingerbeer? Niet aan te slepen, zo lekker.

Koopdrang: duizend pakjes en hydrofiele doeken
Ja, daar moeten we het ook even over hebben, want sorry als er nergens meer hydrofiele doeken te koop zijn; ik heb ze allemaal opgekocht vrees ik. En ze liggen al heerlijk gewassen en opgevouwen in mijn inmiddels goedgevulde commode. Wat vrij hilarisch is, want vorige maand schreef ik nog dat ik niets had gekocht en inmiddels heb ik alles van m’n baby-uitzetlijst binnen :D. Zélfs al een lief pakje voor de geboorte. En ik ben me helemaal bewust van het feit dat ik véél te veel heb, maar ik wil gewoon voorkomen dat ik me in die eerste weken ga frustreren over het feit dat m’n baby net niet het perfecte pakje heeft, haha. Ik ken mezelf en ga gewoon goed op dit soort dingen. Bovendien kost het allemaal geen drol. Love Zeeman, Hema en H&M. En áls ik een duur merk spot en daar iets van wil (lees: mini rodini, arket, lindex en meer), dan zoek ik het op op Vinted of Afound. Dikke tip!

Merken die helemaal bij mij passen en waar ik tot nu toe fan van ben óf die ik getipt heb gekregen van volgers/lezers zijn:

 • Mini rodini (via Vinted want duur)
 • Arket (via afound)
 • Next (je moet ff goed zoeken, maar ze hebben leuks!)
 • MiniOlie
 • Zipster
 • Lindex
 • The Campamento (via Vinted want duur)
 • Sproet & Sprout (via Vinted want duur)
 • H&M online
 • Hema
 • Zeeman
 • Lil’ Atelier
Check even die lila en blauwe hydrofiele doeken: allemaal van Zeeman. Love it. En rechtsonder spuugdoekjes met beertjes gescoord via Wehkamp en stippen-monddoekjes van H&M en i love it all.
Op links zie je die grote hydrofiele doeken van Meyco en ik ben echt verliefd op de kleuren, dus ik heb alle kleuren die er waren besteld, hahaha. Veeeel te veel, maar love it.

De vloerkleed-saga
Verder is het tijd voor een update met betrekking tot het vloerkleed en mensen; ik ben eindelijk geslaagd. In de vorige zwangerschapsblog schreef ik dat ik PER SE een rond kleed wil op de babykamer, met gele stippen, een witte/beige/lichte basis en een diameter van 130-180. Nou, dat is dus onmogelijk te vinden. Ja, er is er één in Amerika maar die kost al tachtien miljoen en de verzendkosten zijn 200 dollar. Nee, dat gaat me echt te ver.

Verder heb ik de hele maand ONGELOFELIJK veel tips binnen gekregen van iedere keer hetzelfde kleed. Of die met maantjes, citroenen of panterprint van Maison Deux (allemaal geweldig, maar allemaal niet rond en 150 diameter), of allerlei varianten met stippen die niet geel zijn en vooral heel veel kleedjes van 100-120 diameter, maar dat is echtttt te klein in m’n babykamer.

Inmiddels heb ik de zoektocht opgegeven en ben ik gaan settelen for less. En ik ben er blij mee, want ik was helemaal klaar met vloerkleden zoeken, bestellen en terugsturen hahaha. Dus dit is het nu geworden:

Een vloerkleed van Volero. Misschien schilder ik er zelf ooit nog stippen op, maar voor nu ben ik tevreden en dat is heerlijk, want ik was echt klaar met de zoektocht haha. Nu alleen nog een leuk groen kussentje in het stoeltje, beddengoed voor het ledikantje (dit is een hydrofiele doek die erin ligt) én ik twijfel nog of ik de kast toch groen zal verven. Maar dat heeft lage prioriteit, dus kan nog even wachten.

To groen of not to groen….? Ik neig toch echt heel erg naar wel donkergroen/olijf….
HEEL blij trouwens met deze stoel van Depot. Preciesssss wat we zochten: comfortabel, groot zitvlak (dus je kan ‘s nachts onderuitgezakt zitten), goeie hoogte, leuke stof, voelt niet goedkoop aan maar was wél goedkoop (in vergelijking met andere fauteuils). Ik wil alleen nog ff een leuk donkergroen kussen erin, zodat het echt makkelijk is om een baby te voeden zonder dat je arm gaat slapen.

De naam
Nog steeds hetzelfde en we zijn er helemaal blij mee. Inmiddels moeten we erg ons best doen om het niet per ongeluk te verklappen. En verder ben ik druk met het uitzoeken van geboortekaartjes, maar dat vind ik ook ONTZETTEND ingewikkeld, want wat is tijdloos én hip, wat vind ik over een paar jaar ook nog leuk als er eventueel een tweede baby in m’n buik groeit en help ik wil ook niet iets afgezaagds. Gelukkig heb ik nog even om hier over na te denken.

Dat was ‘m mensen! De update van vandaag. Volgende maand praat ik je bij over waarom borstvoeding me helemaal niks lijkt, hoe ik het met m’n verlof ga doen en wat er nog meer op m’n pad komt de komende weken. We gaan het meemaken!

Thanks voor het lezen en tot snel!

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!

25 reacties op “Project baby: Zwangerschapsupdate #4: bevalcursus en leuke babymerken

 • Liza Joline zegt:

  Misschien heb ik het gemist…. Maar, is het geslacht bekend en zo ja mogen wij lezers het weten…. Of is dit nog even geheim (snap ik ook….) ik ben zelf bijna 20 weken en twijfel enorm om WEL of NIET te vragen aan de echoscopiste wat het geslacht is. Wat vinden jullie? Ik neig naar WEL om meer connectie te voelen dan ik al doe….

  Maar een verrassing is ook zo leuk en vind eigenlijk unisex kleertjes en kleuren ZO LEUK. Hell aan roze echt voor meisjes hahahah.

  Wat hebben jullie gedaan? Wel niet?
  En Leo en Jan, wanneer gaan jullie het delen? 🙂

 • Marloes zegt:

  Mocht je willen gaan voor een lekker hysterisch kaartje (kleur, folie etc) dan zou ik zeker op Made for moments kijken! Die hebben nu net een nieuwe collectie waarbij ik gelijk aan jou moest denken. Maar ze hebben ook rustige ontwerpen. Wij hebben onze kaartjes daar ook besteld en ik ben heel tevreden!

 • Ik ben heel benieuwd naar je verhaal en mening over borst- en kunstvoeding. Hier een paar weken borstvoeding gegeven, maar liep niet lekker. Omdat iedereen (verloskundige, ziekenhuis, consultatiebureau) borstvoeding zo promoot vond ik de knoop doorhakken om te stoppen erg lastig. Terwijl nu iedereen in huis veel relaxter is. En ja, misschien had een lactatiekundige kunnen helpen. Maar dan is het weer het verhaal ter promotie van borstvoeding en misschien is gewoon niet ieder mens met borsten ‘gemaakt’ (lees: wordt er niet blij van) voor borstvoeding en is het heel fijn dat er dan een goed alternatief bestaat.

  Ben dus heel benieuwd naar jouw verhaal hierover, Leonie. En of je jezelf vaak moet verdedigen voor deze keuze, omdat mijn ervaring dus is dat ieder medisch persoon borstvoeding borstvoeding wel heel erg promoot.

  • Marloes zegt:

   Hey Essie,

   Ik ben 20 januari bevallen van mijn eerste dochter en omdat ze prematuur was moest ze 3 weken in het ziekenhuis huis blijven. Mijn productie was niet fantastisch en ik had vooraf al besloten als het een hele opgave zou zijn ik zou stoppen. Omdat ik bij vriendinnen de struggle had gezien. En ik moet zeggen dat ze bij mij in het ziekenhuis juist heel erg pro vrije keuze waren. Ik heb weinig druk ervaren vanuit het medisch personeel om bv te blijven geven. Helemaal niet zelfs. Vind het vervelend voor jou dat jij die druk wel hebt gevoeld vanuit de medische wereld. Uiteindelijk moet je zelf gelukkig zijn om je kindje gelukkig te maken. En ook met kv worden ze groot.

   Ik heb uiteindelijk 5 weken bv gegeven, toen was ik er echt klaar mee. Had ook dusdanig weinig dat ik nog maar 2x kort hoefde te kolven tussendoor en daarna niet meer. Was ook erg prettig.

   Heb me tegenover niemand hoeven te verantwoorden. Het is altijd nog mijn lichaam en mijn kindje.

 • Die hydrofiele doeken zijn ook top om je bril schoon te maken en je haar er mee te drogen. Dan pluist het een stuk minder. Ik ben groot fan van die doeken.

 • Sanne Sterk zegt:

  Ben heel benieuwd welk kaartje jullie kiezen! Misschien is laten tekenen een idee? Al kan dat wel prijzig zijn.. en dan jullie mooie huis erin verwerken? Succes iig!!

  En mocht je nog twijfel hebben over wel/geen borstvoeding, het boek ‘de melkfabriek’ is erg leuk om te lezen, belicht ook het stuk kunst voeding en het niet kiezen voor of stoppen met borstvoeding. (Sorry ik voed al 15 maanden, nooit gedacht, maar heb er naast de eerste weken echt even zoeken alleen maar voordelen van ondervonden (dijk van een weerstand heeft de kleine, snel troost bij de hand, je hebt altijd voedsel bij je.. haha oké ik stop).

  Liefs!

 • Madelon zegt:

  Ik geloof dat wij wel 30 hydrofiele doeken hebben 😅 die liggen ook overal door het huis omdat ze overal handig voor zijn.

 • Lisanne zegt:

  Hoi Leo, ik heb toen via Hippe geboortekaartjes mijn geboortekaartje zelf ontworpen. Je kunt kiezen voor allerlei vormen kaartjes, papier, afgeronde hoeken of juist niet. En je kunt bestaande ontwerpen heel goed customizen! Naja tippie? Wellicht is het iets voor jullie!
  Groetjes!

 • Maak je vooral niet druk om TE VEEL hydrofiele doeken, want je kan noooooit te veel hydrofiele doeken in huis hebben. Luv it

 • Zo leuk om elke keer weer te lezen! En ik kan het niet genoeg aanraden om geen borstvoeding te geven 🙈 Als het goed gaat zal het vast fantastisch zijn voor mensen en baby’s maar bij alle mensen die ik ken die een baby hebben (stuk of 20) hebben ze bijna allemaal problemen gehad met borstvoeding. Ik heb het 6 weken geprobeerd met een baby die in het begin constant honger had en later buikpijn kreeg van mijn melk (geen idee waarom). En holy shirt want doet het pijn de eerste 4-5 weken pijn. Hij doet het nu al maandenlang hartstikke goed op kunstvoeding

  Dus lekker aan de kunstvoeding! En die van Kruidvat is even goed als de dure en ze zijn precies hetzelfde 👌

  • Lisette zegt:

   Ik hou niet van de berichtjes over “je moet borstvoeding geven want dit is het beste voor je kindje etc”, maar ik wil toch even op jouw bericht reageren. Onderschat een goede lactatiekundige niet. Laat je in je zwangerschap en kraamweek informeren en assisteren door één. Dus niet je kraamhulp of verloskundige, maar een echte pro in de borstvoeding, de lactatiekundige. Daar kunnen zo veel “problemen” mee onderschept worden.
   Niemand heeft te weinig melk of geen voedzame melk. Borstvoeding werkt nou eenmaal anders dan flesvoeding en daar wil de westerse gemeenschap gewoon steeds minder in geloven. Zelfs het consultatiebureau snapt geen reet van borstvoeding.

   Einde bericht, een blije mama is een blije baby, dus iedereen moet doen waar zij zich goed bij voelt. Ik vond alleen je bericht erg kort door de bocht voor mama’s die twijfelen om borstvoeding te geven. Er ligt in Nederland al zo’n taboe op

   • Ik sluit me bij je aan Lisette, het is eerst echt aanrommelen (maar wat niet in het ouderschap) maar daarna zo handig en ook fijn. Iedereen natuurlijk zelf doen wat het beste voelt (ik ken ook nauwelijks vrouwen die (lang) borstvoeding gegeven hebben/ geven), maar borstvoeding is wel echt te bijzonder om vooral als te onhandig bekend te staan.

   • Volgens mij ligt er juist meer een taboe op geen BV geven dan wel. Tenminste, dat is wat ik tot nu toe ervaar qua reacties haha. Maar idd; blije mama, blije baby. We gaan het meemaken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *