Zelf dukkah (duqqa, kruidig notenmengsel) maken

Hello you! Ik had dinsdag helemaal de kookzin te pakken en dook m’n mini keuken in om lekkere dingen klaar te maken. Ik noem een zelfgemaakte hummus, ik noem een stamppot met Geniale Gehaktballen. Maar ook: dukkah. Watte? Dukkah! Dat is een kruidenmengsel – wacht, ff wikipedia erbij pakken – OH MIJN GOD ER IS GEEN NEDERLANDSE WIKIPEDIAPAGINA VOOR DUKKAH – nou, een kruidenmengsel dus en ik geloof uit de Egyptische keuken ofzo? In ieder geval; je gebruikt het als dip en ik ken het van die keer dat ik at bij de Tolhuistuin (aanrader) in Amsterdam en toen kregen we dukkah bij ons brood met olijfolie en dan dip je dus je brood in de olijfolie en dan in het kruidenmengsel. Dat dus.

LEKKER jonge. En ik vond het tijd om dit eens even zelf te maken, zodat ik altijd een potje in huis heb en daarmee de blits kan maken op iedere borrel en verjaardag (hallo, 10 maart ben ik jarig!).

Vrees alleen wel dat ik het weer eens allemaal op gevoel heb gedaan. Maar goed. Gebruik zo een beetje ongeveer het volgende…

(Het originele recept is van Simones Kitchen).

10 hazelnoten – 2 eetlepels amandelschaafsel – 2 eetlepels komijnzaad – 1 eetlepel korianderzaad – 1 theelepel venkelzaad – 1 eetlepel witte sesamzaadjes – 1 theelepel grof zeezout – snufje gemalen komijnpoeder

Meng alle ingrediënten met elkaar en verdeel dit over een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier. Gril alle kruiden en noten in 8-10 minuten op 180C. Laat vervolgens alles afkoelen en vijzel het dan totdat het een lekker mengsel is met nog een beetje grove stukken, maar ook wel gewoon lekkere fijne kruiden. Een beetje zoals op de foto. 😉 KLAAR!

Waar gebruik je dukkah nou voor? Nou, bijvoorbeeld als dip bij je brood met olijfolie, maar ik vind het ook heel lekker op een cracker met avocado, maar ook op een broodje met hummus of als extraatje door een salade. Bovendien kun je het geweldig goed door je couscous roeren om daar wat extra smaak aan te geven. Genoeg mogelijkheden! En ik heb nu dus voor in de eeuwigheid een potje in m’n kast staan. Love it!

Ken jij dukkah al en heb je het wel eens zelf gemaakt?

Mijn derde boek is alweer bijna uitverkocht <3
Mijn derde boek heet TOFFE TOSTI’S en de tweede druk is al bijna op. Snel naar de winkel of bestellen dus! Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier mijn eerste of tweede boek.

Hé, laat eens wat van je horen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

Eén reactie op “Zelf dukkah (duqqa, kruidig notenmengsel) maken

  • Oeh nice!
    Ik had afgelopen kerst de zalm met dukkah gemaakt van uitpaulineskeuken, dus je kan het ook als een soort van korstje over vis of kip doen die je in de oven bakt 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *