Goedemorgen fijne mensen! Wie heeft er zin in vegan plaattaart? Deze week ben ik lekker veel veganistisch aan het koken uit het boek Vegan voor iedereen van Merel Wildschut. Ik vind het een heerlijk boek en zat zelf even zonder inspiratie voor m’n avondeten, dus dan is een boekenkast vol kookboeken wel écht een uitkomst.
Dit keer dook ik de keuken in om een vegan plaattaart met zoete aardappel en gekarameliseerde ui te maken. Een lekker gerecht als lunch. Als avondmaal zou het ook kunnen, maar dan zou ik het wel combineren met nog een salade o.i.d., want anders is het een beetje eentonig.
Verder ben ik natuurlijk een beetje afgeweken van het recept uit het boek, maar weet in ieder geval dat het geïnspireerd is op dat recept en koop het boek hier :D.
Nodig voor 2 personen:
– 4 zoete aardappele
– 1x tante fanny plaattaartdeeg
– 1 teen knoflook
– 1 kuipje haver fraîche
– 6 sjalotjes
– een scheutje balsamicoazijn
– 1 schepje suiker
– 3 takjes verse rozemarijn
Bereiding vegan plaattaart
Snijd de zoete aardappelen (met schil) in grove stukken en kook in 10 minuten gaar in een pan met kokend water. Pureer de aardappelen met schil vervolgens met een staafmixer of hakmolen. Meng er een teentje knoflook doorheen en de hele inhoud van het kuipje haverfraîche.
Snijd de sjalotten in grove stukken. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de uitjes rondom even aan. Voeg na 2 minuten een scheut balsamico azijn toe, samen met een schepje suiker en een klein beetje water. Doe een deksel op de pan en laat de balsamico-uien 20-30 minuten zachtjes gaar pruttelen. Check regelmatig of er nog vocht in de pan staat en als dat niet het geval is; voeg wat extra balsamico toe.
Neem de bakplaat uit de oven, verwarm de oven voor tot 180C en bekleed de bakplaat met bakfolie. Rol het plaattaartdeeg er over uit en smeer de bodem in met een dikke laag zoete aardappelpuree. Verdeel daar de gekarameliseerde uien over en top af met een beteje rozemarijn. Strooi er wat peper en zout over en bak de plaattaart in 15 minuten gaar in de oven. Hij is klaar als de randjes van het deeg een beetje goudbruin gekleurd zijn. Enjoy!
Ik vond het een lekkere plaattaart, maar moet bekennen dat ik er iets meer van verwacht had. Ik vind zoete aardappel namelijk HEEL erg lekker en gekarameliseerde uien én rozemarijn ook, maar het geheel was gewoon een beetje eentonig? Echt zo jammer. Ik had echt anders verwacht…
Wat zou jij nog met het recept doen om het beter te maken?
Overigens was ik wel razend enthousiast over o.a. het recept voor vegan oesterzwammenshoarma uit ditzelfde boek, dus aan het boek ligt het niet :D.
Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!
Yv zegt:
Volgens mij staan op deze pagina de ingrediënten van Wraps met vega shoarma, geitenkaas, rucola en geweldige knoflooksaus en niet die van de plaattaart met zoete aardappel 😉 Verder lijkt het me een heerlijk receptje om te proberen in de vegan maand!
Jorien zegt:
Feta en peterselie!
leonie zegt:
Goeie!
Gerrie zegt:
De plaattaart ziet er heerlijk uit. Misschien aftoppen met balsamico crème?
leonie zegt:
Ja best een goed idee!
leonie zegt:
SUPER goed idee