Hoi hoi! Ben je deze zomer op vakantie naar Frankrijk geweest en nu helemaal verknocht aan steak tartare? Dat kan ik begrijpen! Ik ben zelf echt dollll op steak tartare met frietjes óf gewoon als voorgerecht en heb daarom een heerlijk en makkelijk recept voor steak tartare hier voor je uitgeschreven op mijn blog.
Dit recept kwam al eerder online rond de Kerstperiode (vandaar die Kerstige foto), maar steak tartare is wat mij betreft ook echt een zomers recept, dus ik heb ‘m maar weer even op de homepage gezet. Zin in? Aan de slag!
Qua ingrediënten kun je op 1,5 biefstuk per persoon rekenen als hoofdgerecht en dan serveer je het met frites. Als voorgerecht zou ik 2 biefstukken voor 3 personen aanhouden. Dit is het recept voor hoofd:
Nodig voor 2 personen:
- 3 biefstukken
- 2 theelepels mosterd
- 3 theelepels mayonaise
- scheutje olijfolie*
- 10 dashes tabasco
- 10 dashes worcestersaus
- 1 kneep ketchup
- een pluk verse peterselie (liefst krulpeterselie)
- paar kleine augurkjes
- paar kappertjes
- peper & zout 2 verse eieren
*ga eventueel voor truffel olijfolie, voor extra luxe smaak 😀
De ingrediënten zijn niet mega precies, omdat je het een beetje op gevoel moet maken en aan de hand van proeven bepaalt of het klaar is of niet. Maar begin eerst eens met deze ingrediënten en kijk of je meer nodig hebt.
Bereiding
Meng alle natte ingrediënten met elkaar in een kom: mosterd, mayo, ketchup, olie, worcester en tabasco.
Snijd het rauwe vlees van de biefstuk helemaal fijn. Wij hebben het vlees eerst in grove stukken gesneden en toen fijn gemalen (zoals gehakt) in onze geweldige staafmixer met zo’n bakje waar je shit in kan snijden. Echt, dit werkt ge-wel-dig. Zo krijg je prachtige mooie kleine stukjes. Net als gehakt eigenlijk.
Je kunt het natuurlijk ook zonder fancy staafmixerunit klaarmaken, maar dan ben je wat langer bezig. Zorg er in ieder geval voor dat je (met een scherp mes) alles zo fijn mogelijk snijdt.
Meng het rauwe vlees dan met het papje dat je net hebt gemaakt.
Snijd augurk in kleine stukjes en hak de peterselie fijn en meng ook dit samen met de kappertjes door het vlees. Proef nu of je het lekker vindt.
Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog iets extra’s van de ingrediënten die je hebt gebruik. Misschien wil je wat romiger (meer mayo), wat pittiger (tabasco of mosterd), wat smaakvoller (worcester), iets zuurder (augurk of kappertjes). Kortom; probeer wat uit en proef lekker tussendoor.
Wanneer de steak tartare qua smaak naar wens is, serveer je het op een bord. Wij hebben het door een fancy steekring gehaald, maar je kunt het ook gewoon op je bord serveren.
Breek dan ook een rauw ei en scheid het eiwit van de dooier. Leg de dooier op de steak tartare; die ga je er straks rauw doorheen mengen. Omdat je rauw ei eet is het wel belangrijk dat je echt verse eieren gebruikt.
Vind je rauw ei een beetje spannend? Dan kun je het eitje eventjes bakken in de pan (serveer ‘m met gebakken ei, sunny side up) of gewoon achterwege laten. Ei zorgt ervoor dat het lekker romig is, maar is geen must.
Verder is het lekker als je dit als hoofdgerecht serveert om en franse frietjes bij te doen. Van die lekkere knapperige dunne. Ik maak ze altijd klaar in 15 minuten in de Airfryer. Mjam!
En dan… is het tijd om lekker aan tafel te gaan. Eet smakelijk!
De beschrijving was dan misschien lang; al met al is dit echt een super simpel recept om te maken. En echt zoooooooo lekker. Vooral met die frietjes, ooooh man. Eet smakelijk!
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!