Door Elske – Goedenmiddag en wat fijn dat je weer meeleest met een aflevering van koken met Elske. Of dat koken een succesverhaal gaat worden lees je hieronder. Ik kan je in ieder geval zeggen dat ik de afgelopen tijd nogal in een inspiratie-dipje zat. Toch vond ik deze salade het delen waard. Waarom? Hij is heerlijk met warm én met wat koeler weer, snel klaar en makkelijk in de bereiding. Iets voor jou? Lees dan mee!
Voor 2 personen: 1 zakje bistro krieltjes – 1 blikje tonijn op water – 250 gram sperzieboontjes – 2 eieren – handje salade – olijven * – eetlepel kappertjes + sap – mayonaise – citroensap – mosterd
* ik gebruikte groene, want had die in huis en vond het overdreven speciaal zwarte olijven te gaan halen omdat dat ‘hoort’ in een salade Niçoise. Dus gebruik lekker groen of zwart; wat je in huis hebt. Heb je beide niet, kies dan voor zwart. Geeft net een andere smaak.
Bak de krieltjes in een laagje olijfolie in een koekenpan. Haal de ‘kontjes’ (? hoe heet dit deel) van de sperzieboontjes af, of kies voor de luie optie en koop zo’n zakje gesneden sperzieboontjes. Blancheer deze boontjes kort in kokend water. Dat betekent: laat de boontjes heel kort koken. Ik zou zeggen zo’n 3 minuten. Giet ze af en en laat ze in koud water staan tot gebruik.
Ondertussen kan je in dezelfde pan (#teamweinigafwas) van de boontjes je eieren gaan koken. Kook ze zo hard of zacht als je zelf wilt: ik vind bij dit gerecht medium tot hard gekookt wel lekker.
Maak ondertussen de dressing van de salade. Meng hiervoor 1 eetlepel mosterd met 1 eetlepel mayonaise, een paar druppeltjes citroensap en een theelepel sap van de kapertjes in een bakje. Roer goed door en voilá; daar is je dressing.
Halveer de olijven en doe deze in een kom of schaal. Giet het water van de tonijn uit blik af en haal met een vorm uit het blikje. Doe dit ook in de kom, samen met de kappertjes, sperzieboontjes, krieltjes en salade. Meng goed door elkaar. Roer daarna de dressing er doorheen en verdeel over twee borden. Pel je gekookte eieren, snijd ze in partjes en leg deze op je salade. En klaar is Salade Nicoise 🙂
Geslaagd! Maar niet rete bijzonder. Niet zo van: ‘Nou Els, ik ben je eeuwig dankbaar dat je dit gerechtje met me gedeeld hebt, want het is freaking fantastisch’. Maar meer als in: dit was lekker en best makkelijk, dus oké. We keuren het goed 🙂
Ps. Wisten jullie dat Leo gruwelt bij het idee van tonijn uit blik en dat er daarom zo weinig recepten van online staan? Iets met kattenvoer gevoel waar ik me best wel iets bij kan voorstellen. Wie herkent dat nog meer? 😀
Volg je Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet ook al via andere kanalen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAM, YOUTUBE of FACEBOOK?