Risotto met salie, champignons en courgette

Hey hey! Het mag dan midden augustus zijn; ik zit helemaal in de herfstvibes. Het weer is slecht, het wordt ‘s avonds vroeger donker (mede door de donderwolken) en hoewel ik de zomer-die-nooit-kwam INTENS mis, zijn die eerste herfstkriebels toch stiekem ook al wel een béétje lekker. Ik ben vast niet de enige die dit vindt, toch?

Met de switch naar een nieuw seizoen, komt ook de trek naar ander voedsel. Zo heb ik al weken zin in risotto en was het gisteravond eindelijk eens tijd om de keuken in te duiken voor een flinke roersessie in een pan comfortfood. Van het afgelopen weekend had ik nog salie over en dus vond ik het tijd om twee van mijn favoriete dingen eens te combineren. Zo kom je er op je 31e gewoon nog even achter dat risotto echt knetter lekker is met salie. HALLO; waarom staat dit niet op iedere restaurantkaart?!

Anyway; risotto met salie dus. En wat champignons en courgette om de hele boel toch nog ietwat voedzaam te maken. En mensen: dit is fan-fucking-tastisch. Aan de slag!

Nodig voor 4 personen:
– 300gr risotto
– 1 kleine courgette
– 250gr champignons
– 1 tablet groentebouillon
– 3 sjalotjes
– 2 tenen knoflook
– 2 flinke glazen droge witte wijn
– 100gr grana padano
– ongeveer 7 gr verse salie (de helft van zo’n bakje uit de supermarkt)

Bereiding risotto met salie
Snijd de ui en courgette in kleine stukjes. Snijd de champignons in plakjes en pers de tenen knoflook uit.

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de ui met knoflook glazig. Voeg dan de courgette toe en bak 5 minuten mee op hoog vuur; het is mooi als de courgette een beetje goudbruin kleurt, maar het hoeft niet per se.

Voeg dan de champignons erbij en bak ook 5 minuutjes mee op middelmatig vuur.

Maak ondertussen 500ml bouillon.

Voeg de risotto toe aan de pan met groentes en bak eventjes mee. Het is belangrijk dat er om iedere korrel een laagje olie komt, want dat heeft invloed op de smaak. Als je de risotto korrel niet eerst even aanbakt, wordt de risotto veel papperiger.

Blus de risotto dan af met een flink glas witte wijn. Roer in de risotto totdat de wijn opgelost is. Overigens hoef je hier echt niet heel spastisch de hele tijd bij te blijven staan; als je gewoon 3 keer eventjes roert totdat de wijn opgelost is, is het prima.

Schenk er dan een beetje bouillon bij; ongeveer 100ml per keer. Dit komt niet heel precies, maar schenk er niet te veel vocht bij, want dat kan de korrel niet in één keer opnemen. Beetje bij beetje dus. Blijf wederom roeren in de pan zo nu en dan, totdat de bouillon opgelost is.

Herhaal dit tot alle bouillon op en verdampt is. In totaal duurt dit ongeveer 20-30 minuten, op middelmatig vuur.

Blus de risotto vervolgens nog eens af met een flink glas witte wijn en laat ook die weer helemaal verdampen.

Rasp intussen de parmezaanse kaas fijn, of gebruik net als ik een hakmolen om de kaas klein te krijgen. Voeg de kaas bij de risotto zodra al het vocht verdampt is en roer lekker door elkaar.

Snijd de blaadjes van de salie fijn en roer die samen met de kaas door de risotto. Zo kan de salie ook nog een klein beetje opgaan in de risotto en ook lekker warm en zacht worden. Breng de risotto extra op smaak met wat zwarte peper.

Serveer de risotto in diepe borden en eet smakelijk!

risotto met salie
Heb je wel eens geprobeerd om een bord risotto lekker te fotograferen? Dat is dus echt onmogelijk.

Ik vond het echt gruuuuuuwelijk lekker. Maar echt; perfecte smaken bij elkaar en ieder ingrediënt heeft een goede rol in het recept. Zo zorgen de courgette en champignons voor wat body, is de risotto met de kaas lekker romig, geeft de peper echt precies genoeg pit en de combinatie met salie is daarin ook echttt geweldig. Echt mensen, dit wil je maken.

Laat je me weten hoe je het vond? ENJOY!

Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

risotto met salie

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!

2 reacties op “Risotto met salie, champignons en courgette

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *