Goodevening Europe! Vandaag heb ik een heerlijk recept voor pasta met pompoen voor je. Pasta met pompoen, zeg je? Niet je gemiddelde duo voor een makkelijk avondmaaltje, maar ik heb gisteren gekookt met wat er nog in huis was en dit kwam eruit. Jan was matig enthousiast, ik was HEEL enthousiast. Ik heb letterlijk gedacht; als je dit in een restaurant op de kaart zou zetten, zou het een hit zijn. Ja, dat soort dingen denk ik van mijn eigen kookkunsten XD.
Ik maakte de pasta met een saus van paprika, knoflook, salie, tomaat en room en deed er pompoenstukjes uit de oven bij. Volgens iemand op Instagram noemen we zoiets ‘pauperpasta’; een pasta met van alles en nog wat, dat je nog in huis hebt. Ik doe het ervoor. Let’s pauperpasta!
Nodig voor 2 personen:
– 1/2 flespompoen (alleen de hals, het gedeelte zonder pitjes, met schil)
– 5 cherrytomaatjes
– 1 rode puntpaprika
– 2 tenen knoflook
– 10-15 gr verse salie
– 5 takjes verse tijm
– 1/2 flesje kookroom
– volkoren spaghetti
– een handje rucola
Bereiding van de pasta met pompoen
Snijd de pompoen met schil en al in kleine stukjes en verdeel over een bakplaat met een beetje olijfolie. Bak de pompoen ongeveer 30 minuten in de oven op 180-200 graden. De stukjes zijn klaar wanneer ze een beetje goudbruin beginnen te kleuren en je er makkelijk een vork doorheen kunt drukken.
Ondertussen maak je de pastasaus.
Snijd de salie en tijm helemaal fijn. Pers twee tenen knoflook uit. Verhit een scheut olie in de pan en zet het vuur middelhoog. Voeg de salie, knoflook en tijm toe en bak dit 2 minuutjes. Snijd ondertussen de paprika in hele kleine stukjes en voeg die dan toe aan de pan. Halveer de cherrytomaatjes en voeg die na een paar minuten ook toe aan de pan. Bak het eventjes door elkaar; een minuut of 2.
Voeg dan de kookroom er aantoe en zet het vuur eventjes wat hoger, zodat het lekker gaat koken. Roer dit goed door.
Zet het vuur zodra het kookt weer uit en haal de pan van het vuur. Doe de saus in een maatbeker waarin je kunt staafmixeren of gebruik een hakmmolen die hittebestendig is. Ik gebruik mijn hakmolen van Philips hiervoor.
Pureer de saus tot een papje. Je krijgt nooit alle stukjes vlak, maar dat is prima. Als het maar echt een sausje wordt.
Doe de saus terug in de pan en laat het ff staan totdat de pasta klaar is.
De pasta kook je in 8 minuten gaar, giet je dan af en bewaar een kopje van het kookvocht. De afgegoten pasta roer je door de pan met saus en dit zet je nog heel even aan om het warm te maken. Voeg nog even een klein scheutje kookvocht bij de saus om ‘m dunner te maken, zodat hij echt lekker met de spaghetti mengt, maar zet het vuur daarna ook weer even hoog, om wat vocht te laten verdampen totdat de saus een mooie dikte heeft.
Je gebruikt kookvocht van de pasta in plaats van gewoon water uit de kraan, omdat kookvocht al wat zetmeel van de pasta bevat en die bindt een saus. Dus dat is vet chill.
Roer dan als laatste wat pompoenstukjes door de pasta en top ‘m af met rucola. Eet smakelijk!
Ik vond het dus een vet lekkere pasta. Misschien klinkt het allemaal wat ingewikkeld en vreemd, maar het was echt makkelijk te maken. Sowieso maak ik m’n pasta’s tegenwoordig vaak zo; dat je begint met fijngesneden verse kruiden en knoflook in olie bakken, dan wat groentes erbij en tomaten om het sauzig te maken en dan pureren tot saus. Zo heb je in een handomdraai een zelfgemaakte pastasaus. Heel chill vind ik het.
En de combi met pompoen was echt een beetje random, maar smaakte zó goed. En ik was ook blij dat ik de pompoen in de oven had klaargemaakt en niet bijvoorbeeld gewoon gekookt, want door de oven zat er echt zo’n lekker gebakken laagje aan en dat smaakte top.
Al met al vond ik het dus echt een vet lekkere maaltijd en ik zou dit zeker nog eens eten. Maar eerst ben jij aan de beurt. Enjoy!
Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Annelie zegt:
Klinkt heel lekker! Kan je de schil dus gewoon aan de pompoenstukjes laten zonder dat het taai wordt? En geldt dat dan alleen voor de hals van de flespompoen? Ben benieuwd!
leonie zegt:
Yes de schil wordt heerlijk en niet taai! En ik heb idd alleen de hals gebruikt.