Ottolenghi’s aubergines met saffraanyoghurt en feta asperges

Dag leuke mensen! Vorige week had ik zin om even heel erg lekker en uitgebreid voor mezelf te koken. Maar voordat deze opmerking je meteen afschrikt omdat je denkt ‘geen zin in’; uiteindelijk maakte ik best wel een makkelijk maaltje klaar. Maar wel eentje met ‘speciale’ ingrediënten en ook wel een soort van afkomstig uit een kookboek (Ottolenghi, Plenty). En het was heeeerlijk. Klaar voor? Let’s cook!

Nodig voor één persoon*: 2 aubergine – 150 gr kwark – 5gr saffraan – 1 teen knoflook – paar eetlepels olijfolie extra vierge – 1 citroen – 1 eetlepel granaatappelpitjes – paar blaadjes basilicum – stuk of 15 groene aspergetips – wat feta – rasp van een halve citroen 

* je houdt wel wat saus over; deze saus kun je wel voor 4 personen gebruiken

Verwarm de oven voor tot 180C. Snijd de aubergine door de helft en maak er een soort boter-kaas-en-eieren-patroon in. Let op dat je niet door de schil heen snijdt.

Leg de aubergines met de bolle kant naar onderen op een rooster in de oven, giet er wat olijfolie over en bak ze in 30-40 minuten gaar.

Grill in de tussentijd de asperges in een grillpan en serveer die met verkruimelde feta, wat citroenrasp en peper en zout.

Ondertussen maak je een lekker sausje voor bij je aubergines door een aantal ingrediënten met elkaar te mengen. De saffraan doe je in een kommetje en hier voeg je 5 eetlepels warm water aan toe. Dit water kleurt vervolgens geel van de saffraan. Laat dit ongeveer 5 minuutjes trekken. Schep dan de saffraan eruit en meng het gele water met kwark, olijfolie, een uitgeknepen teen knoflook en het sap van een halve citroen. Breng de saus op smaak met een beetje zout. Klaar!

Zodra de aubergines uit de oven komen drapeer je er wat saffraankwark over, verdeel er nog wat granaatappelpitjes en een paar blaadjes basilicum over en top eventueel af met peper en zout. Asperges met feta en citroen erbij en klaar is je maaltje.

auberginess
Love it!

Uiteindelijk is het super makkelijk en super lekker, maar wel even wat werk. Een beetje tenminste. En je werkt dus met saffraan; een ingrediënt dat TERING duur is en ik kan ook nog eens niet echt omschrijven wat nou precies de smaak is. Maar het is lekker en je wil het echt eens proberen. Dus go for it 😀

Enjoy!

Begin 2018 goed en vreet driemiljoen tosti’s!
Mijn derde boek heet TOFFE TOSTI’S en de tweede druk ligt nu in de winkels. Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier mijn eerste of tweede boek.

Hé, laat eens wat van je horen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

 

2 reacties op “Ottolenghi’s aubergines met saffraanyoghurt en feta asperges

  • Oh ik heb echt hele nare herinneringen aan dit recept 😮 Heb het jaren geleden gemaakt toen ik net op mezelf woonde en culinair wilde doen. In het recept stond ‘een snufje saffraan’. Maarja er zit zo weinig in zo’n bakje dat ik het hele bakje erbij heb gegooid. Dat is TERINGVIES. Niet doen dus, ik ging bijna over m’n nek (nadat ik die saus over m’n hele aubergine had gegooid en dus geen eten had).

    • Hahahahha wat een RAMP dit. Ik vind het eerlijk gezegd ook best een recept in de categorie MOEILIJK. Maar goed; je moet dus die sprietjes eruit plukken haha

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *