Klassieke gevulde kalkoen – makkelijk recept

Gesponsord – Hoi! Heb je altijd al eens een klassieke gevulde kalkoen zelf willen maken? Dat komt goed uit! Ik heb namelijk vandaag een mega makkelijk recept voor je. Een kalkoen klaarmaken staat letterlijk al jaren op mijn bucketlist en dit weekend was het dan eindelijk zo ver. Of het moeilijk was? Helemaal niet. Je moet alleen wat geduld hebben.

Ik maakte een klassieke gevulde kalkoen klaar en bestelde mijn kalkoen via koopeenkalkoen.nl. Dit is van hetzelfde bedrijf dat achter koopeenkoe.nl zit en daar heb ik je onlangs uitgebreid over verteld, omdat ik zo’n fan van het bedrijf ben.

Koopeenkalkoen.nl kent hetzelfde principe als koopeenkoe.nl; je koopt een kalkoen direct bij een boer (Anton) in Nederland. De kalkoen heeft vrije uitloop naar buiten en zit binnen lekker op stro. Ze eten goede natuurlijke voeding, krijgen geen antibiotica en de boer zorgt met liefde voor ze.

Je kunt voor Kerst (ja, daar ben ik al volop mee bezig) een panklare kalkoen bestellen of een gevulde kalkoen. Ik ging voor die laatste optie. Mega makkelijk, want je hoeft er letterlijk alleen nog de meegeleverde vleesthermometer in te steken en ‘m in de oven af te bakken. Nice.

Maarrrrrr, ik zou Leonie niet zijn als ik niet zelf een kleine twist aan het gerecht heb gegeven. In de vorm van een ge-wel-di-ge jus én een vet goeie cranberrysaus (als ik m’n mede eters moet geloven).

Klaar voor het recept voor klassieke gevulde kalkoen met cranberrysaus en jus? Let’s turkey!

Nodig voor 10 personen: 1 gevulde kalkoen van Koopeenkalkoen.nl*

Nodig voor de jus: 2 el mosterd – scheut olijfolie – 20 blaadjes salie – 2 sinaasappels – 2 el honing – peper en zout

Nodig voor cranberrysaus: 1 sinaasappel – 200gr donkere basterdsuiker – zout – 200ml rode port  (kopke)- 6 kruidnagels – 500gr diepvries cranberry’s – 1 kaneelstokje – keukenzout

*de vulling van de kalkoen bestaat ui:  kalkoengehakt, gedroogd fruit (pruimen, abrikozen, peren, appel) en kruiden (knoflook, sjalotjes, peterselie, kerrie, peper en zout). Ook zijn alle botten  (op vleugels en poten na) uit de kalkoen verwijderd, dus je kan ‘m heel makkelijk in plakjes snijden.

Bestel nu met €5 korting! Gebruik mijn code 5c9000b4de98a bij het invullen van je bestelling op Koopeenkalkoen.nl.

Laat de kalkoen, die diepgevroren geleverd wordt, ontdooien in een bak met koud water (of in de gootsteen). Dit duurde bij mij wel een paar uur, maar het ging een stuk sneller dan ontdooien in de koelkast (dat kan wel 48 uur duren). Laat de kalkoen voordat je hem gaat bereiden op kamertemperatuur komen (1-2 uur).

Maak dan als eerst een jus of marinade van mosterd, olijfolie, honing, sinaasappelsap, peper en zout. Snijd de salie in kleine stukjes en meng door die jus heen. Smeer de kalkoen hier mee in, maar gebruik niet meteen alles; je wil tijdens het bakken af en toe ook nog wat op de kalkoen smeren.

Steek dan de vleesthermometer (die krijg je meegeleverd bij je bestelling bij koopeenkalkoen.nl) in de borst van de kalkoen en bak de kalkoen eerst 20 minuten op 200C in de oven af.

Bak ‘m vervolgens 65 minuten op 120C. Draai de kalkoen dan om en bak nog eens 65 minuten op 120C. Bestrijk in de tussentijd met de jus, zodat de buitenkant niet uitdroogt.

De kalkoen is klaar in de oven als hij een temperatuur heeft van 65C. Ik vond het fijn om de oven nog heel even op grillstand te zetten, zodat de kalkoen wel ook een mooi grillrandje krijgt.

Haal de kalkoen bij 65C kerntemperatuur dan uit de oven en pak ‘m helemaal in met aluminiumfolie. Zorg ervoor dat de sappen die in de braadslede of op de bakplaat liggen, dat je die wel bewaart. Dit is je jus en hij is godvergeten lekker.

Laat de kalkoen vervolgens rusten. Steek de thermometer er na een tijdje nog eens in. Wanneer de kerntemperatuur 70C is, is de kalkoen helemaal gaar. Deze temperatuur kun je het beste meten tussen de borst en de poot. Als hij deze temperatuur niet bereikt, moet je ‘m toch nog even in de oven doen.

Klaar!

In de tussentijd kun je mooi cranberrysaus maken. Dit is heel makkelijk; meng in een pannetje de port met suiker, de rasp van de sinaasappels, het sap van 2 sinaasappels, de kruidnagels, het kaneelstokje en alle ontdooide cranberry’s en breng dit aan de kook. Laat het zo’n 15 minuutjes koken. Stamp de cranberry’s na 10 minuten klein met een stamppotstamper. Proef de saus ondertussen; is hij te bitter? Voeg dan geen suiker, maar keukenzout toe. Hier wordt je saus niet zout van, maar het heft wel de bittere smaak van de cranberry’s op. Ook heb ik nog een klein beetje honing toegevoegd, om ‘m toch ietsje zoeter te maken.

Klaar!

alkoen

En dan is het tijd om heel erg lekker te eten met z’n allen. Waar ik kalkoen vooral ken als een droog stuk vlees dat wat kippig smaakt, was deze kalkoen best wel next level. De binnenkant was mega smaakvol en sappig. De jus topte het geheel echt fantastisch af en ook de cranberrysaus erbij was top. De vulling vond ik smaakvol en héél erg makkelijk dat het er al in zat. Toch lijkt het me ook leuk om eens een kalkoen te maken met een zelfbedachte vulling. Iets met salie, walnoten, cranberry’s, pastinaak, worst-vlees… Ik fantaseer nog even door! Overigens goed om te weten; je kunt bij Koopeenkalkoen.nl ook gewoon een ongevulde kalkoen bestellen. Chill!

Wat denk je er van? Durf je het aan, aankomende kerst? Heb je al eens een kalkoen gevuld? Heb je nog aanvullende tips? Laat je hieronder horen in een reactie!

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *