Gesponsord – Hey allemaal! Het is je vast niet ontgaan dat ik zaterdag 14 december in de studio van Koffietijd aanwezig was. Samen met Francesca, Linda en Laura mochten waren we bij een speciale uitzending van Koffietijd. Wat we daar deden? Proefkoken!
In samenwerking met PLUS willen we je namelijk dit jaar zo min mogelijk stress geven rondom Kerst en daarom hebben we bedacht dat je een paar dagen/weken vóór Kerst alvast je maaltijd kunt oefenen. Dit hebben we afgelopen zaterdag massaal met elkaar gedaan tijdens de Koffietijd uitzending (we kregen zó veel foto’s en berichtjes tijdens de uitzending!), maar mocht je de uitzending nou gemist hebben, dan deel ik vandaag nog wat toffe recepten met je. Die je dus thuis alvast kunt klaarmaken, zodat het op eerste of tweede kerstdag niet mis gaat! 😀 Bovendien is dat Proefkoken meteen al een hele leuke gelegenheid om samen met vrienden te beleven :D.
In deze blogpost vind je de recepten voor hartige appeltjes uit de oven (bijgerecht), varkensrollade met lekkere vulling (hoofd) én het recept voor die verrukkelijke trifle (na). Maar eerst praat ik je even bij over afgelopen zaterdag…
Om 11 uur ‘s ochtends werden we verwacht in de Koffietijd studio. We werden allemaal in de make-up gezet (wat echt een bizar fantastisch resultaat opleverde), repeteerden de hele live-uitzending een keer en om 3 uur was het moment dat we live gingen. De live uitzending zou 2 uur duren en in die 2 uur tijd gingen 4 chefs van Koffietijd in de studio een 6-gangendiner voor Kerst Proefkoken. Tegelijkertijd waren er allemaal mensen thuis aan het meekoken met tv en iedereen die een vraag had over hoe het nou precies moest, kon op Facebook live met ons chatten. Wij waren dus een soort online panel en dat was ZO leuk.
Van te voren wisten we natuurlijk niet of het een succes zou worden. Ik bedoel; we hadden al onze lezers wel opgeroepen om thuis mee te doen, maar je weet nooit hoeveel dat nou daadwerkelijk doen. Maar man! Wat hadden we het druk tijdens de uitzending!! Gedurende de hele televisie-uitzending hebben we op Facebook in contact gestaan met zo’n 200 thuiskoks. Die allemaal vragen op ons af vuurden. ZO leuk! En het was zo gezellig om dit samen met m’n 3 collega bloggers te beantwoorden.
Af en toe kwam een van de presentatrices eventjes langs om live in de uitzending bij ons te checken hoe het er thuis aan toe ging.
Al met al was het een hele gezellige middag en vond ik het echt onwijs leuk om mee te maken.
De reacties van alle mensen die ook aan het Proefkoken waren, waren ook echt mega leuk. Soms ging het te snel op televisie, maar dan konden we als online panel gelukkig helpen met antwoorden op de vragen die men had. Want hoe knoop je die rollade nou? En wat is een leuk vegetarisch alternatief voor de rollade, of hoe richt je je oven in, met zoveel verschillende ovengerechten. Overigens vond ik het antwoord op die laatste vraag echt awesome, want ik wist het zelf ook niet; als je veel verschillende dingen moet afbakken in de oven op verschillende temperaturen, is het slim om te weten dat het boven in een boven altijd heter is dan onderin! Iets dat op 200C moet kan dus beter boven iets staan dat op 180C moet. Weer wat geleerd!
Goed, genoeg over de uitzending; het is tijd om wat toffe recepten met je te delen, zodat je ook nu gewoon nog even kunt #Proefkoken #PLUSProefkoken.
Recept hartige appeltjes uit de oven
Nodig voor 4 gevulde appeltjes: 1 ui – 2 tenen knoflook – 6 plakken gedroogde ham – 160 rozijnenbrood – 8 bitterkoekjes – 2 handjes bladpeterselie – 1 ei – 2el rode wijnazijn – 4 rode appels
Check hier hoe je het klaar moet maken.
Recept rollade net gedroogde vruchten en salie
Nodig voor 4 personen: 1 varkensvleesrollade (800gr) – 1 kleine ui – 250 spekreepjes – 3 takjes verse salie – 1 bosje tijm – 1 theelepel venkelzaad – 100gr tutti frutti mix – 1 citroen – 2 sjalotten – 250ml runderbouillon – 75gr roomboter
Check hier de bereidingswijze.
En dan het chillste recept…
Recept voor Trifle met vanille en rood fruit
Nodig voor een grote schaal trifle:
Voor het deeg: 180gr eiwit – 140gr suiker – 80gr bloem – 80gr zetmeel – 120gr eidooier
Voor de vla: 500ml melk – 1 vanillestokje – 30gr zuiker – 20gr etmeel – 20gr eidooier – 2 gr zout –
Voor de saus: 200gr frambozen – 30gr suiker – 1 citroen
Voor garnering: 200gr pure chocolade – handje pistachenoten- paar aardbeien
Begin met het biscuitdeeg. Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop het eiwit samen met de suiker op hoge snelheid luchtig in de mixer. Zeef de bloem en het zetmeel tweemaal. Meng de eidooiers voorzichtig met een spatel door het luchtige eiwit, gevolgd door de bloem en zetmeel. Strijk het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een laag van een halve centimeter dikte en bak het in circa 7 minuten gaar in de oven.
Maak dan de vanillevla: Houd een scheutje van de melk apart en verwarm de rest. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg zowel het merg als het stokje toe aan de melk. Laat circa 15 minuten op laag vuur meetrekken. Meng intussen de suiker, zetmeel, eidooier en zout in een kom. Voeg hieraan het achtergehouden scheutje melk toe en roer het mengsel glad. Voeg het eimengsel toe aan de vanillemelk en breng voorzichtig aan de kook. Laat het geheel nog 3-5 minuten doorkoken op laag vuur. Verwijder het vanillestokje en laat de vla afkoelen in de koelkast.
Maak ondertussen frambozensaus. Breng de frambozen met de suiker aan de kook. Rasp de schil van een halve citroen. Pers de hele citroen uit en voeg het sap aan de frambozen toe. Laat kort doorkoken tot de frambozen een beetje kapot gekookt zijn. Voeg de citroenrasp toe en laat afkoelen in de koelkast.
Smelt voor de garnering ondertussen de chocolade au bain-marie of voorzichtig in de magnetron. Smeer dun uit op bakpapier zodat je grote dunne platen chocolade krijgt. Zet koud in de vriezer en laat hard worden. Hak de pistachenoten grof en de aardbeien doormidden.
En dan gaan we bouwen! Begin met de biscuit, daarna de vla en maak af met frambozensaus. Blijf dit herhalen. Pak de chocolade uit de vriezer en breek in schotsen. Steek de schotsen in de trifle. Garneer met de pistachenoten en aardbeien.
Tadaaaaa:
DUDE, dit was LEKKER! Dit wil je maken! Maar ik geef toe dat het best een ingewikkeld recept is, dus het kan zeker geen kwaad om het van te voren gewoon een keertje uit te proberen thuis. Met vrienden. Voor de gezelligheid. En voor een stressvrije Kerst ;-).
Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik deze Kerst ga maken, maar ik ben in ieder geval al wel met het #proefkoken begonnen. Op mijn blog vind je naast deze drie lekkere kerstrecepten, ook een heleboel andere makkelijke recepten om je familie of vrienden met Kerst omver te blazen :D. Ik heb er mega veel zin in! En weet; proefkoken is awesome. Ik doe het ieder jaar voor m’n blog en I’m loving it.
Heb je nog een toffe tip voor een lekker recept dat ik kan klaarmaken deze Kerst? Tip ‘m hieronder!
En heb je helemaal geen zin in stress deze Kerst? Dan kun je bij de PLUS ook gewoon kant en klaar pakketten kopen, die je heel makkelijk zelf bereidt ;-). Dikke tip van deze blogger die INTENS van gemak houdt, haha :D.
Geniet van de Kerst en vergeet niet jouw foto te delen met #GewoonwatikdezeKersteet @Lterveld!
MERRY CHRISTMAS!
Liefs,
Leonie
Volg me ook via INSTAGRAM of FACEBOOK
Zoek je een tof cadeau voor Kerst?
Zet mijn tosti-boek TOFFE TOSTI’S op je verlanglijstje of verras iemand anders er mee! Hij kost €15,95 (bestel hier!) en als je ‘m vandaag voor 23:00 bestelt, heb je ‘m morgen in huis.
Dorrit zegt:
Super leuk! Ga die trifle maken denk ik.
Weet jij hoeveel eieren ik ongeveer moet hebben voor 180 gram eiwit en 140 gram eidooier? Bedankt!