Door Elske – Ola! Laatst maakt ik een mega lekker nagerecht voor een feestje van een vriendin. Het recept is er één die wij in de familie al jaar en dag met kerst maken, maar keer maakt ik hem met wat aanpassingen. Geïnspireerd op een recept van de allerhande. Wat een heerlijk medium is dat toch voor recepten. Ik moet je zeggen dat ik Charlotte wel een ietwat rare naam vind voor een toetje, maar goed. Ik las ooit ergens dat het een Frans dessert heeft en dat de naam iets weg heeft van iemand uit het koningshuis? Tot zover mijn kennis over de voorgeschiedenis van dit dessert.
Schrik bij het zien van de foto niet: het ziet er fancy uit, maar kost echt weinig werk. Ik ben ook geen meesterbakker, maar het maken van deze taart is me toch echt vrij gemakkelijk af gegaan. Zorg voor een leuk lint wat je om de taart heen kan strikken en de helft is al gedaan. Het enige wat echt tijd kost is het opstijven in de koelkast, maar verder kan een kind de was doen. En dat wil, eigenlijk altijd, maar zeker met kerst.
Nog even een tipje van de sluier: ga niet kloten met de hoeveelheden in dit recept. Een maand nadat ik dit recept had gemaakt wilde ik het graag herhalen, omdat het ik het zo lekker vond en alleen maar lovende reacties kreeg. Het enige ding: 2x zoveel mensen aanwezig. Dus ik wilde de hoeveelheden verdubbelen zodat ik een grotere ‘taart’ had. De enige twee woorden die ik daaraan vuil ga maken zijn: Niet. Doen. Tenzij je zin hebt in een plumpudding op een schaal die er als drapje uitziet #fail. Goed. Boodschap over gekomen? Vast wel 😉 Dan gaan we nu over tot het recept!
Nodig voor 1 charlotte (6 pers): 5 blaadjes gelatine – 250 gram diepvries fruit * – 250 gram verse frambozen ** – 250 gram verse slagroom – 250 gram griekse yoghurt – 4 eetlepels kristalsuiker – 2 pakken lange vingers – 15 gram poedersuiker – decoratie lint en zilveren pareltjes
*ik gebruikt het ‘doosje vol zomer fruit’ van de albert heijn met blauwe bessen, bramen, frambozen en gewone bessen. Kan je deze niet meer vinden gebruik dan de frambozen variant.
** Kan je geen verse frambozen meer vinden? Met diepvries frambozen kan het ook.
Haal het diepvriesfruit tijdig uit de vriezer. Doe de blaadjes gelatine in een kom. Voeg hier koud water aan toe en laat 5 minuten weken. Prak het diepvriesfruit met een vork tot puree. Er mag best nog wel wat verschil in grove en fijne stukken zitten, maar zorg ervoor dat het niet alleen maar grote stukken fruit zijn.
Neem twee grote eetlepels van deze puree en verwarm in een steelpannetje. Laat het verwarmen tegen de kook aan, dus net voordat het gaat koken draai je het vuur zachter. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit (gewoon met je handen) en voeg bij je vruchtenpuree. Roer goed door met een spatel totdat alle gelatine opgelost is.
Klop de slagroom stijf met de kristalsuiker. De slagroom is stijf genoeg wanneer je de kom kan omdraaien en de slagroom er niet uit valt (note: test dit alleen als je zeker weet dat het er ook niet echt uit gaat vallen, of creëer een leuke situatie met je nette kerstjurkje al aan). Spatel de griekse yoghurt en alle vruchtenpuree (dus zowel die met gelatine als die je niet met gelatine gemengd heb) door de slagroom.
Schenk dit mengsel in een kookpan en bedenk met de lange vingers (met de suikerkant naar het vruchtenmengsel) en zet voor minimaal 4 uur in de koelkast. En ja, je moet dus ook geduld hebben.
Na 4 uur (of een nacht) kan je de charlotte uit de vorm (pan) halen. Stort de charlotte op een bord. Wanneer de charlotte niet goed uit de vorm komt kan je de pan even in een ‘badje’ met warm water houden. Ik deed dat in mijn gootsteen. Als het goed is komt ie daarna zo los van de vorm.
Plak de rest van de lange vingers tegen de zijkanten aan, eet de rest van de lange vingers tussendoor op 😉 Maak af met een mooie strik, de verse frambozen on top en bestrooi met wat zilveren pareltjes. Klaar! Ziet er niet alleen heel gaaf uit; is ook nog eens heel lekker 😀 En niet eens zo moeilijk toch? Alles wat je wilt voor de hectische kerstdagen!
Het maken van deze taart ging dus vet makkelijk, maar sla je echt doodsangsten bij mijn plumpudding verhaal van hierboven? Gebruik dan dit recept van allerhande! Dit is ons originele kerstrecept en ik zeg het: god-de-lijk en meer foolproof doordat je werkt met ijs en geen gelatine (= plumpudding gevaar).
Wat wordt jouw/jullie kerstdessert dit jaar?
Zullen we contact houden?
Volg Leonie ook via INSTAGRAM, YOUTUBE of FACEBOOK
Marit zegt:
Hoe groot is de pan die je gebruikt?
elske zegt:
Hoi Marit, de pan die ik gebruikte had een inhoud van 4,5 liter, maar die komt niet helemaal vol tot aan de bovenkant. Groetjes!