Een kijkje in de Van Dobben fabriek & een krokettenrecept!

Daag:) Een paar dagen geleden mocht ik samen met een stel andere foodbloggers een kijkje nemen in de fabriek van Van Dobben. Ik vond het ubercool om eens backstage in een fabriek te zijn en was benieuwd hoe je ragout (wat nattig, vloeibaar is) kunt “rollen” tot een kroket. Nou, dat ging ik leren!

Hoe maak je een kroket van ’t begin tot het einde? Dat ga ik je uitleggen. Ik heb natuurlijk niet het exacte recept van de Van Dobben kroket gekregen, maar die is ook onmogelijk na te maken met simpele ingrediënten. Voor die van Van Dobben gebruiken ze namelijk allemaal speciale producten: vers kwaliteitsrundvlees, hoogwaardige pattiseriebloem, zelfgetrokken bouillon van rundvlees, mooie roomboter en verse kruiden en specerijen zoals foelie, kaneel (!!), peper, tijm en laurierblad. Dus, ik ga jullie de gemakkelijke uitleg geven. Mocht je nou geïnteresseerd zijn in een uitgebreider recept, laat dan even hieronder een comment achter.

Nodig voor volgens mij 6 kroketten, maar ik ben het eerlijk gezegd een beetje vergeten: 500gr rundvlees (borst v/d rund) – 1/2 liter (runder)bouillon (koud) – 60gr boter – 60gr bloem – 2 eieren – 150gr paneermeel – zout&peper – nootmuskaat – een beetje worcestersaus – 1 eetlepel melk – peterselie

Snijd het vlees in hele kleine stukjes en kook het gaar in de boullion. Haal het vlees uit de bouillon en laat de bouillon koud worden. Smelt de boter in de pan en voeg de bloem hier aan toe (gezeefd). Roer het goed door elkaar. Je krijgt dan een soort deeg in de pan. Hieraan voeg je na 3 minuten al roerend de inmiddels koude bouillon toe en je maakt er een gladde massa van. Dan voeg je het vlees en de peterselie toe en dit laat je 4 minuten pruttelen. Breng het op smaak met zout, peper, nootmuskaat en worcestersaus. Schep vervolgens de ragout in een diep bord of een platte ovenschaal en laat de ragout afkoelen en stijf worden. Meneer Van Dobben deed er nog gelatine doorheen, volgens mij helpt dat ook behoorlijk bij het opstijven. Na 4 uur in de koelkast te hebben gestaan, moet de ragout stijf zijn en kun je er balletjes van kneden. De balletjes moeten vrijwel naadloos zijn, omdat het anders niet goed gaat met het frituren. Zon bal, ter grootte van een ijsbolletje, haal je vervolgens door wat paneermeel en dan rol je ‘m uit tot een kroketvorm. Deze haal je vervolgens door twee losgeklopte eieren met melk en daarna nog eens door het paneermeel. En dan is de kroket klaar om gefrituurd te worden! In ongeveer 5 minuutjes op 180C zijn ze dan klaar. En dan kun je dus -vet tof- je eigen kroket opeten!

Heb jij wel eens zelf kroketten gemaakt? En welk merk vind jij nou eigenlijk het lekkerst?


17 reacties op “Een kijkje in de Van Dobben fabriek & een krokettenrecept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *