Japanse salade met tonijn steak, wakame en edamame

Door Elske – Joehoe! Laatst at ik ergens de per-fec-te poké bowl met een paar ‘lapjes’ tonijnsteak. Alleen even dicht geschroeid in de pan, voor de rest rauw van binnen. Er omheen wat sesamzaadjes en mijn maal was vanaf dat punt al perfect. Logisch vervolg: ik wilde dit thuis namaken. Maar dan niet als poké bowl, maar als salade. Want ik had nog wakamé (zeewier) en edamame-boontjes in de vriezer en dat leek mij de perfecte combi bij de tonijn. Dikke tip als je ooit bij de toko komt: neem van beide een zak mee en pleur in je vriezer. Geheid dat je jezelf later bedankt om het feit dat je dit deed.

Nodig voor één persoon: één (verse) tonijnsteak – halve zak gemengde salade – hand wakamé – hand edamama boontjes (gedopt ofcourse) – 5 cm komkommer – 100 gram tauge – wasabimayo – ketjap – sojasaus – zwarte/witte sesamzaadjes

Verse tonijnsteak is behoorlijk prijzig ten opzichte van tonijnsteak uit de vriezer. Maar dat merk je ook in de smaak. Dus mocht je het er voor over hebben: haal eens verse tonijnsteak bij een vis-speciaalzaak of op de markt.

Eigenlijk is dit super easy. Het meeste werk gaat namelijk zitten in het opmaken van je bord, haha. Heb je toevallig, net als ik, wakamé en edamame in de vriezer? Dan haal je de benodigde hoeveelheid een half uur voor het eten uit de vriezer en laat het ontdooien in een bak met warm water. Dan gaat het supersnel! Oké, let’s do this!

Verdeel de salade over je bord. Spreid de wakamé en edamame boontjes hier over uit. Zet een pan op het vuur, voeg een sheutje olijfolie toe en bak de tauge snel en kort aan. Voeg aan het einde wat ketjap toe en haal van het vuur. Dit leg je tevens op je salade. Samen met de komkommer, die je ergens tussendoor in blokjes hebt gesneden. Nu kan je alvast wat wasabi-mayo over dit deel van je salade doen.

Goed, maak je zojuist gebruikte pan even schoon en zet deze weer op het vuur met een goede scheut olijfolie. Doe de tonijnsteak pas in de pan als de olie echt heet is. Dit kan je testen door er eerst een paar druppels water op te laten vallen. Sist het? Dan is je olie heet genoeg en ready to go! Oké, nu komt het moeilijkste gedeelte, de tonijn zo kort als mogelijk bakken, maar de buitenkant wel dicht laten schroeien. Ik deed ongeveer een minuut per kant en mijne was absoluut niet meer rauw aan de binnenkant te noemen. Jammer, maar misschien lukt het jou wel? Ik zou 30 sec. per kant proberen. Mits je het natuurlijk graag rauw wilt. Wil je dat niet, dan ietsjes langer in de pan laten.

Strooi wat sesamzaadjes op een schoon bord en, zodra je tonijn gaar is, wentel je hier de tonijnsteak doorheen, zodat aan iedere kant wat sesamzaadjes zitten. Giet er nog een scheutje sojasaus overheen en voilá; klaar is je Japanse salade!

Was dit lekker? Zeker! Maar, toegegeven, het was nog lekkerder geweest wanneer ik de tonijnsteak korter gebakken had. Dus tip voor mezelf voor de volgende keer. En ik zou nog wat meer vulling aan de salade toevoegen, bijvoorbeeld een avocado om maar iets te noemen. Zo voorkom je dat je later op de avond een halve zak chips leeg eet 😉

Lijkt jou dit een lekker recept? Of zou je er wat in aanpassen? Laat het me weten in de comments!

Ps. Geen idee waarom deze salade totaal Japans moet zijn, maar ik vond het wel leuk klinken 😉

Wist je dat Leo een tosti-boek schreef?
Haar derde boek heet TOFFE TOSTI’S en ligt nu in de winkels. Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier haar eerste of tweede boek.

En dan nog dit…
Bloggers houden van interactie. Leo óók! Check haar via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK.

2 reacties op “Japanse salade met tonijn steak, wakame en edamame

  • Karlijn zegt:

    Dit ziet er echt heerlijk uit Elske! Ik zou er zelf nog wat noedels bij doen, dan heb ik niet meteen weer trek 😉 Nu al zin in om dit te gaan maken. X

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *