Gewoon wat een studentje op vakantie eet: ROME – dag 4 | Eindelijk pizza

Dag allen! Inmiddels is dag 5 van mijn vakantie in Rome aangebroken en dat betekent: dat ik naar huis ga vandaag! Om 4 uur vlieg ik, volgens planning, terug naar Amsterdam. Ik heb vandaag dus niet veel tijd om nog van alles te ondernemen, maar ik heb ook al best veel gezien en het is goed zo. Benieuwd naar dag #4? Je leest het hier:

Ik wist dat ik vandaag (gisteren dus) het Colosseum en Forum Romanum van binnen wilde bekijken, dat ik ergens geweldig ijs wilde eten én dat ik ’s avonds pizza zou eten. Wat ik nog niet wist was waar ik zou ontbijten. Ik wilde eigelijk weer naar 2 Peiodico Café gaan voor de chocolade yoghurt met muesli, maar wilde tegelijkertijd eigenlijk niet twee keer naar hetzelfde. Toch deed ik het, :). Het is gewoon echt precies een hele fijne plek om te ontbijten dus waarom op zoek naar iets anders als je de ware al hebt gevonden? 😉 Ik nam dit keer dus de yoghurt met chocolade en muesli en wederom een English breakfast tea. Heerlijk. Hoewel ik de yoghurt van gisteren lekkerder vond, was deze variant met chocoladesiroop ook lekker. Ik had alleen gehoopt op echt stukjes chocolade.

Na m’n ontbijt ging ik dan richting Forum Romanum om een combiticket voor het Forum en het Colosseum te kopen. Die tip kreeg ik van een van m’n lezers hier en DANK DAARVOOR. Echt een goeie tip, want toen ik na mijn wandeling door het prachtige Forum Romanum, aan kwam bij het Colosseum, was de rij HUGE. Zowaar nog langer dan die bij de Sint Pieter, maar dan ín het Colosseum, zodat je ‘m van buiten niet ziet. Tip dus als je ooit naar Rome gaat: Koop je kaartje voor het Colosseum bij Forum Romanum! Daar sta je slechts een kwartiertje, max, in de rij.

Eerst liep ik door het Forum Romanum en dat vond ik echt geweldig mooi. Echt suuuuuper mooi en tof om door een stukje ancient Rome te lopen, gewoon tussen dingen die al 2000 jaar oud zijn. Bovendien heb je als je door Forum Romanum richting het Colosseum loopt een grasheuvel met een mooi uitzicht over het Colosseum. Hier heb ik heerlijk in het zonnetje (eindelijk) gezeten tussen de salamanders. Gezellig.

Na het forum Romanum ging ik naar het Colosseum. Daarbinnen was het heel druk; een van de eerste plekken in Rome die ik echt als hutjemutje druk beleefde. Het was mooi om het Colosseum van binnen te zien, maar ik vind het eigenlijk niet echt een must. Veel meer was ik onder de indruk van Forum Romanum. Trouwens, ik zag een stel mensen helemaal onderin het Colosseum kijken met een tourguide echt op de playground, maar ik kon de weg er naartoe niet vinden. Iemand die wel gevonden? Had ’t tof gevonden om het Colosseum vanaf het diepste punt te kunnen zien.. Maar goed.

Na het Colosseum ging ik nog even langs Via del Corso om een paar schoenen te passen die ik de dag ervoor had gezien. Geen succes, helaas. Toen wilde ik ijs gaan halen bij Giolitti, maar dat was toch echt behoorlijk uit de route en dus besloot ik op zoek te gaan naar ijs in de buurt van de rivier, richting Trastevere. Ik liep via de Area Sacra, wat een TE vreemde plek was; midden in de stad een soort ruïne met minstens 40 katten. Ik meen het, veertig (!!!) katten op een ruïne. Mij een raadsel. (Maar google is your friend, KLIK). Ik liep door en kwam bij Camo dè Fiori waar ik een veel te groot ijsje bestelde met de smaken mango, pistache en Ferrero Rocher. Totaal geen combi en absoluut een gevalletje oog groter dan de maag, maar ik had m’n ijs. En het was lekker. Maar toch echt jammer dat Giolitti niet wat dichter bij zat. Overigens wel leuk; ik zag dat Obika (weet je wel, de mozzarellahemel) ook op het pleintje Campo dè Fiori zit! Na m’n enorme ijs stak ik via de Ponte Sisto de rivier over, in de richting van Trastevere. Daar wilde ik, op aanraden van vele lezers, m’n pizza gaan eten. Moet een goeie, gezellige buurt zijn. Maar toen ik er kwam, uurtje of 4, was het er echt heel stil op straat. En ik wist niet zo goed wat ik moest doen. Ik liep nog wel een heel cute steegje door met allemaal lieve terrasjes met tuintjes en planten etc, maar voelde me er vrij ongemakkelijk in m’n eentje, met verder bijna geen mens op straat. Waarschijnlijk was ik er te vroeg (wat mijn 100% Rome boekje ook bevestigt) of ik zat gewoon net verkeerd.

Anyway, ik had geen zin in ongemakkelijkheid en liep dus weer via de Ponte Cestio, over een waar eiland, terug naar de kant van de rivier waar ik wel bekend was. Toen verdwaalde ik overigens weer een miniseconde en dat was meteen a-relaxed, maar thank god voor dat ENORME witte gebouw bij Piazza Venezia, omdat die overal bovenuit steekt.

Die kant liep ik dus op, om daar de trappen te beklimmen om op het Monumento a Vittorio Emanuele II te komen. Vanaf hier, na geloof ik 124 treden (ja ik telde) heb je een mooi uitzicht over de stad. Maar niet zo mooi als het uitzicht vanaf Bar Capitoline, een paar meter verderop. Je kon trouwens ook nog helemaal bovenop het witte gebouw, maar dan moest je met een lift waar een wachtrij voor stond én je moest er 7 euro voor betalen. Ik wilde eigenlijk ’s avonds nog terug gaan om te kijken of ik dan Rome by night kon bekijken, maar ik werd achtervolgd door twee vervelende Duitsers (serieus, ik schudde ze pas af toen ik semi geïnteresseerd opeens op straat stopte om Forum Romanum by night te bekijken, grrrr) en het leek me niet tof om vrij alleen zo’n gebouw op te gaan met twee Duitsers die in je nek hijgden. Anyway, ik was nog maar bij m’n overdag Monument-sessie. Op dit grote witte gebouw, heb je ook een kerk waar ik nog naar binnen ging. En whauw, wat een mooi plafond! Echt super bizar hoe zwaar het er uit ziet. Overigens moet je niet té gebiologeerd naar het plafond kijken, want in de vloer zijn personen gehakt waardoor je dus struikelt als je niet uitkijkt (ervaringsdeskundige).

Na dit culturele bezoek ging ik terug richting m’n hotel om een goeie pizzeria voor de avond uit te kiezen. M’n Trastevere plannen waren immers van de tafel. Ik vond via Google maps (don’t you love it) een pizzeria in de buurt van de Trevi fontein, die ik nog eens ’s avonds gezien wilde hebben. Bovendien tipte iemand via facebook ook al dit restaurant (met 100 verschillende spaghetti’s), dus dat moest ‘m worden. Verder had ik bij mijn eerdere bezoek aan de Trevi fontein gezien dat daar wat delicatessenzaakjes in de buurt waren, dus dan kon ik ook mooi wat olijfjes en een flesje wijn meenemen voor mijn laatste avond Rome.

Ik ging dus op weg naar het restaurant L’archetto, waar ze echt minstens 100 verschillende spaghetti’s op de kaart hebben staan. Iets minder pizza’s, maar ik wilde per se een pizza eten in Italië en dat moest dus wel gisteravond. Ik bestelde vooraf Bruchetta met mozzarella en olijf en als hoofdgerecht de pizza Gorgonzola. Dit was een naturelle pizza met alleen maar mozzarella en gorgonzola. Dus geen tomatensaus! Zowel de bruchetta als de pizza waren erg lekker, maar damn wat was die pizza machtig. Ik kreeg ‘m niet op en dat is echt heel uitzonderlijk. Overigens was de gorgonzola echt verrukkelijk. Mmmmm! Lekker gegeten. Maar toch ergens ook spijt dat ik niet voor een spaghetti ben gegaan; er stonden zoveel op de kaart!

Hoe zou je dit nou zelf klaar kunnen maken? Die bruchetta is simpel: neem een stokbrood, giet er wat olijfolie over, leg er wat goeie mozzarella op en doe ‘m in de oven. Ondertussen maak je een tapenade van ik denk olijf en olie en dat geprakt/gestaafmixert en die doe je op het broodje. De pizza is ook gemakkelijk na te maken, maar of ie dan ook zo lekker wordt als deze variant, betwijfel ik. Je moet echt goed pizzadeeg maken (en dat heb ik ook nog nooit echt goed zelf gedaan), zorgen voor een flinterdunne pizza, dan goeie zachte mozzarella hebben en heerlijke gorgonzola. En het liefst een pizza- of steenoven.

Na de pizza ging ik nog even langs de Trevi fontein om ‘m in het donker te aanschouwen en dat was mooi. Niet geweldig. Ik vond ‘m eigelijk overdag mooier? Ook ging ik zoals ik al zei nog wat olijfjes halen (lekker!) en een rood wijntje, om vervolgens lekker terug te gaan naar m’n hotel. Waar dat Duitser-verhaal nog tussen kwam om m’n route te verpesten. Maar goed:)

En dat was dan alweer dag 4! En zojuist ben ik begonnen aan dag 5 in Rome, maar dit wordt dus niet echt meer een dag. Ik moet op tijd richting het centrale treinstation en denk dat ik alleen nog ergens een ontbijtje ga halen. Een ding wil ik vandaag zeker nog gaan doen en dat is afscheid nemen van Obika, want ze zouden een locatie hebben op Termini airport! Oh guys, die mozzarella. Te lekker. Als iemand een geweldig mozzarella-adres in Amsterdam weet, let me know. Dit moet ik vaker zo eten.

Sfeerimpressie van dag #4:


19 reacties op “Gewoon wat een studentje op vakantie eet: ROME – dag 4 | Eindelijk pizza

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *