Frisse couscous met falafel, gegrilde courgette, munt en tzatziki

Door Elske – Hallootjes! Laatst gaf ik een feestje en kocht ik zo’n bakje tzatziki. Je weet wel: yoghurt, knoflook en geschaafde komkommer. Veel meer is het volgens mij niet, dus het lijkt mij niet moeilijk om te maken, maar alsnog voor mij op dat moment teveel moeite. En dus kocht ik het dus kant-en-klaar, van de versafdeling in de supermarkt. Dat dan weer wel.

Vervolgens gaf ik dus dat feestje, met veel te veel nacho’s, nootjes, bittergarnituurtjes en Gin tonic’s en toen kwam er dus niets meer van die tzatziki. Die bleef achterin de koelkast gepropt en kwam een week later weer tevoorschijn. Je raadt het al: precies op de datum. Dus ik moest die avond iets met tzatziki eten.

Nu vind ik falafel altijd een goede combi met tzatziki, samen met een stuk Turks brood, maar at ik laatst al en dat idee ging dus niet door. Ik keek even in mijn keukenkastjes en zag een pak couscous staan. Zou dat samen smaken? Couscous, falafel en tzatziki? Lees mee voor het antwoord!

Voor één persoon: zoveel falafel als je wilt * – 75 gram couscous – 1/3e tabletje groentebouillon – 7 cm courgette – halve winterpeen of 2 kleine wortelen – 75 gram ‘verse’ tzatziki salade – 1 takje verse munt

* Ik gooi altijd gewoon een aantal van die balletjes in de pan en vind die van Maza erg lekker.

Je begint met het wellen van de couscous. Breng hiervoor wat water aan de kookdoe de couscous in een diepe kom en verkruimel hierover het stukje bouillon. 1/3e is natuurlijk een rare hoeveelheid, maar ik vond een halve net iets te zout, dus ik zou 1/3e gebruiken. Schenk zoveel gekookt water over de couscous dat het net onder water staat. Leg een deksel op de kom en laat de couscous wellen.

Snijd de courgette in plakken van een halve centimeter. Smeer wat olijfolie over je grill-ijzer of in de grillpan en grill de courgette hierin. Draai na minuut grillen op de ene kant de courgette even om en laat nog anderhalf tot twee minuten grillen.

Ondertussen roer je met een vork door de couscous (doe daarna de deksel weer op de kom) en snijd je de wortel in blokjes. Deze bak je niet mee, maar gaan ‘rauw’ door de couscous, zodat je een beetje bite hebt straks. De wortel mag nu al bij de couscous. Roer even door en rits daarna de blaadjes van je takje munt. Snijd deze blaadjes fijn en roer ook door de couscous.

Courgette klaar? Roer ook door de couscous. Wordt het al saai? Nee, want je bent bijna klaar! Nu kan de falafel onder dezelfde grill of in dezelfde grill-pan. Nog even wat extra olie erin en bakken maar! Dit hoeft maar heel kort, ik gok drie minuten.

Schep wat van de couscous op een bord of in een kom en leg hier de falafel op. Flats hier lekker wat tzatziki op. Ik hield het bakje saus bij mijn bord en bleef maar bij scheppen. Man, wat is dat toch een geniale combinatie. MJAM, ik at heerlijk!

Kijk. Je kunt dit (de falafel en ook de tzatziki) heel goed zelf maken. Maar daar heb je (en dus eigenlijk ik) geen zin in na een lange dag vol werken, studeren of bankhangen. Dus je wilt makkelijk, lekker en snel. En dan is dit gerecht ideaal. Een beetje van jezelf en een beetje van de supermarkt. Weinig afwas, vet lekker: top!

Wat vindt jij van dit recept? Lijkt het je wat of zou je de falafel en tzatziki zelf gaan maken?

Wist je dat je Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet ook kunt volgen op andere kanalen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

3 reacties op “Frisse couscous met falafel, gegrilde courgette, munt en tzatziki

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *