Buiten de deur: Duif, kabeljauw, tong, prei, geitenyoghurt en een saus van drop bij GIN Neo Bistro Amsterdam

Hoi allemaal! Afgelopen dinsdag heb ik weer veel te lekker gegeten. Samen met Ingelise ging ik naar GIN Neo Bistro Amsterdam (voor de oplettende lezer: ja, daar schreef ik een tijdje geleden ook al de beste restaurantreview ooit over), want we hadden iets te vieren.

Na mijn vorige bezoek aan GIN, waar ik toen op uitnodiging een avond doorbracht met een date, heb ik contact gehouden met de eigenaar van dit heerlijke restaurant. Zodoende belandde ik op deze random dinsdag 17 februari weer met leuk gezelschap op een kruk aan de Chef’s Table in wat nu al een van mijn favoriete restaurants van Amsterdam is. Wat de pot vandaag schafte? Onder andere duif (nog nooit gehad), merg, zeewier en geitenyoghurt. Het was weer compleet buiten mijn comfortzone, maar ook weer totaal fantastisch. Benieuwd naar de beleving van dit gewone ex-studentje in dit culi restaurant? Lees door!

Even voorstellen: dit hierboven is Jin, de eigenaar van GIN. In zijn mini keuken. Deze foto nam ik precies vanaf mijn plekje aan Chef’s Table, waar je een prachtig uitzicht hebt over wat de chef allemaal aan het bereiden is. Eh oeeh, dat waren weer een paar prachtige maaltjes. We begonnen met een amuse…

Natuurlijk heb ik weer niet alles onthouden dat we hebben gegeten, maar ik ga jullie zo goed mogelijk proberen bij te praten. Als amuse kregen we o.a. een eclair met een vulling van merg. Ja, dat komt inderdaad uit een been. En zo smaakt het ook een beetje. Niet helemaal mijn ding, maar wel leuk om te proberen. Bovendien was de andere amuse, die gele waarvan ik compleet vergeten ben wat het was, wél heel lekker. Op naar de volgende gang!

Voor we zouden beginnen aan het echte diner, kregen we nog brood met boter. Maar ook hier gaat veel werk in zitten bij GIN. Ze maken de boter klaar met ingrediënten die over zijn van de vorige dag, werd ons verteld. Zo werd ons een boter voorgeschoteld met wier en groenten erdoor. En een beetje zoetige broodjes. Súper lekker. En dat was alleen nog maar de boter!

De eerste gang bestond uit tong. Een super zacht stukje vis dat smelt op je tong. En zó vol van smaak! Erbij lagen onder andere zeewier en iets heel knapperigs, maar ik heb niet onthouden wat het was. Oeps! Eén ding kan ik je wel vertellen: ik wilde mijn bord uitlikken. Zo lekker was dit. Er zat een beetje een limoensmaak aan, maar niet heel sterk. Ingelise en ik waren het met elkaar eens dat dit het lekkerste is wat we hebben gegeten die dinsdagavond. Zó goed!

Na de tong kregen we een vegetarisch gerechtje. Ben ik dol op, dus kom maar door! Dit gerechtje bestond uit prei met zeewier, aardappel en een soort bouillon. Als ik op de facebookpagina van GIN kijk zie ik dat er ook hooi in zat. Misschien dat de bouillon daarvan getrokken werd? Ik heb duidelijk niet goed opgelet. Maar veel belangrijker: de smaak was heerlijk. Ik ben dol op zeewier en groente, dus dit ging er bij mij erg goed in 🙂

Daarna kwam het mooiste maaltje: kabeljauw (een speciaal soort, volgens mij skrei (ik kan nu ook echt complete onzin kletsen hoor, is skrei kabeljauw?!)) met boekweit, gist en alg. Ja, als ik naar dit bord kijk kan ik je ook niet vertellen wat nou precies wat is, maar ik kan je wel vertellen dat de smaak sensationeel is. De vis was heel vol van smaak, heel stevig en tegelijkertijd zacht. Boekweit was een lekkere combinatie omdat het het gerecht wat body gaf en dan waren de groene dingen (ja, wat zijn het) een welkome frisse afwisseling. Conclusie? Ik heb er de ballen verstand van, maar jij wil het eten, want het is heerlijk.

Toen was het tijd voor vlees! We kregen een bord vol duif. Niet zo eentje van de Dam in Amsterdam, maar een heerlijke malse die prachtig was klaargemaakt. Een vleugeltje en een stuk borst met een saus van drop, geitenyoghurt on the side met paksoi. Dit was de eerste keer dat ik duif at en ik vond het echt heel lekker. Het vleugeltje vond ik erg smaken naar kip, maar dan veel sterker van smaak. De borst ging meer richting rund of wild vond ik. Ingelise vond het ene beetje smaken naar eend. Zó mals. En zó veel smaak. En dan die saus van drop. Jongens; mals vlees met een sausje van drop. HEMEL!

Ook was dit de eerste keer dat ik geitenyoghurt at. Ik moest eventjes wennen aan de typische geitensmaak die eraan zit (maar hey; ik eet pas sinds vorig jaar geitenkaas), maar ik vond de combinatie erg mooi met de heftige smaak van de duif en de saus. Weer echt een super geslaagd recept. Hoe bedénk je het?!

We sloten de avond af met een toetje dat erg deed denken aan het toetje dat ik de vorige keer ook al had gehad. Het bestond onder andere uit paddenstoelen, kastanje en hazelnoot. En sla, zoals je ziet. Sla in je toetje? Ik vind het fantastisch.

Je leest het: weer een vreselijk geslaagd diner bij GIN. Ik ben dan ook van plan om de komende tijd veel vaker nog bij GIN te gaan eten. Ik zal er niet iedere keer zo uitgebreid over schrijven, tenzij jullie dat graag willen, dan moet je dat even laten weten in de reacties hieronder.

Wat ik nog bijna vergeet te vertellen: ook dit keer gingen we voor een wijnarrangement erbij. Niet alleen vanwege de lekkere wijnen die echt heel goed passen bij het eten (een rosé die opeens compleet anders smaakt nadat je een hapje hebt genomen en een speciaalbiertje dat de smaak van het toetje totaal omhoog trekt), maar ook vanwege het leuke verhaal dat sommelier Merlijn er (heel zachtjes) bij vertelt.

Heb je binnenkort iets te vieren? GIN is je plek. Wat een aanwinst voor Amsterdam.

WIST JE DAT…
Ik een kookboek heb uitgebracht? Al meer dan 8500 mensen kochten het boek en zeg nou zelf; ook bij jou op de boekenplank kan hij niet ontbreken, toch? Te koop bij vrijwel alle grote boekhandels, Bijenkorf en Bol.com.


LEKKER SOCIAAL:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet.

MEER RESTAURANTREVIEWS VIND JE HIER

4 reacties op “Buiten de deur: Duif, kabeljauw, tong, prei, geitenyoghurt en een saus van drop bij GIN Neo Bistro Amsterdam

  • Ik vind het in ieder geval superleuk om er meer over te lezen als er andere gerechten komen! Ik heb zelf als student er sowieso geen geld voor totdat mijn geweten een dagje vrij heeft en Sint Stufi de dag ervoor weer is langs geweest, maar de smaakcombi’s zijn een goede inspiratie voor andere gerechten. En vet mooie voedsel foto’s, ja, tof!

  • Je hebt inderdaad goed onthouden dat je 'skrei' kabeljauw hebt gekregen. Skrei kabeljauw is 'winter' kabeljauw. Verschilt niet heel erg van smaak, verschil ligt hem er vooral in dat de skrei kabeljauw wat steviger is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *