Alles wat je wil weten over (gratis) oesters rapen in Zeeland

Hallo leuke mensen! Op oudjaarsdag vorig jaar ben ik met drie vrienden gaan oesters rapen in Zeeland. Ik wist niet dat dit kon, mocht, gratis is én super leuk was en kreeg meteen via Instagram super veel reacties van heel veel andere mensen die geen idee hadden van het bestaan van deze activiteit.

Wij ervaarden het als de perfecte buitenactiviteit tijdens een vrij saaie lockdown en daarom deel ik graag op mijn blog het hoe en wat van oesters rapen in Zeeland.

Laat ik ff voorop stellen dat het niet de bedoeling is dat jullie dit MASSAAL gaan doen; mocht het per ongeluk ergens toch druk worden, ga dan weg, zoals de regel is tijdens de lockdown. Maar ik acht de kans vrij klein dat het echt druk is, want het is een buitenactiviteit echt lekker in de natuur en er zijn genoeg verschillende plekken waar je kan rapen.

oester rapen

Oesters rapen -de watte?
Je kan op verschillende plekken in Zeeland oesters rapen of plukken bij laag water. Het is toegestaan om dit voor eigen consumptie te doen en je mag ‘gratis’ 10 kilo oesters rapen voor jezelf; je kan dus gewoon naar Zeeland rijden en terugrijden met een mooie lading oesters voor jezelf. 10 kilo is meesterlijk veel en zou ik niemand aanraden, want je moet ‘t zelf allemaal opeten, haha. Maar voor het idee is het wel handig om dit ff te weten.

Waar?
Wij gingen oesters rapen bij Tholen. We navigeerden op Duikstek Bergse Diepsluis en parkeerden onze auto daar op een parkeerplaats. Maar het schijnt op veel verschillende plekken te kunnen. Het belangrijkste is dat je weg blijft van de commerciële oestervelden; de plekken waar bedrijven oesters laten groeien voor hun business. Je kunt prima even googelen op plekken waar het kan of gewoon naar een strandje in Zeeland rijden.

Wanneer?
Het kan tussen september en april – wanneer de ‘r’ in de maand is. En je doet het bij laag tij; 2 uur voor en 2 uur na laag water. Stel dat het om 12 uur laag tij is, dan kan het dus van 10 tot 2, maar ik zou zoveel mogelijk rondom 12 uur gaan zitten. Je kunt het getij van een plek hier bekijken.

oesters rapen

Wat neem je mee?
De volgende dingen zijn een must:
– hamer
– beitel
– emmertje
– ijsblokjes en/of koelbox
– een paar theedoeken
– hoge regenlaarzen
– kleding die nat/vies mag worden
– mocht je in de koude maanden gaan; neem dan genoeg kleding mee en eventueel ook wat extra (droge) kleding.

Mocht je voor de full experience gaan, dan zou ik ook het volgende meenemen:
– een oestermes*
– als je het hebt: een oesterhandschoen*
– citroenen
– een zelfgemaakte vinaigrette (recept volgt onderaan deze blogpost)
– flesje cava voor de bijrijders en alcoholvrije bubbels voor de Bobs.

*pas op; als je nog nooit een oester open hebt gemaakt, check dan eerst even dit filmpje. Je wil niet dat dat mes doorschiet in je handpalm. Doe dus een oesterhandschoen aan of gebruik een dikke theedoek en je gezond verstand.

oesters eten
oesters vinaigrette

Hoe doe je het?
Sommige oesters liggen al los op de bodem of tussen de stenen en kun je zo oprapen, andere oesters moet je echt nog van de stenen afbeitelen. Dit doe je met je hamer en een beitel en kan best even een klusje zijn.

Welke oesters raap/eet je wel en welke niet?
Mijn advies; ga niet voor te grote oesters. Dat ziet er misschien vet tof uit, maar is niet zo lekker om te eten. Een oester die ongeveer zo groot is als je handpalm of net iets kleiner, is het beste om te rapen. Daarnaast wil je alleen oesters die dicht zitten. Wanneer een oester al open is, is hij niet goed meer voor consumptie.

De regels
Check voordat je gaat even de regels hierzo en zorg natuurlijk altijd dat je je fatsoenlijk gedraagt t.o.v. de natuur; jij bent te gast in een beschermd natuurgebied; gedraag je daarnaar zodat iedereen op een fijne manier deze activiteit kan voortzetten <3.

Zelf een vigaigrette maken
Ik vind oesters het lekkerst met een goede vinaigrette. Die kun je heel gemakkelijk zelf maken.

Ingrediënten voor vinaigrette:
– rode wijn azijn
– sjalotje
– peterselie
– peper en zout
– citroenschijfjes voor erbij

Snipper het sjalotje helemaal fijn en snijd de peterselie helemaal fijn. Meng met wat rode wijn azijn en breng op smaak met peper en zout. Serveer er altijd citroenschijfjes bij en pers die uit over de oesters.

Dat was het! Mocht je nog vragen hebben, stel ze hieronder of google het even. Ik wens je heel veel plezier en eet smakelijk! <3

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!

2 reacties op “Alles wat je wil weten over (gratis) oesters rapen in Zeeland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *