Bevat gesponsorde content – Goedemorgen mooie mensen! Het is De Nationale Week Zonder Vlees en daarom heb ik vandaag een recept voor vegan gehaktballen voor je! Tot nu toe had ik nog geen goed vegetarisch of veganistisch gehakt gevonden (dat kruimgehakt plakt niet echt lekker), maar Beyond Meat heeft iets nieuws in de winkels – Beyond Mince – en dat leek mij een mooi moment om eens te proberen of ik zelf veganistische gehaktballen kan maken.
Je moet weten; ik was van te voren be-hoor-lijk sceptisch, maar ik durfde het aan toen ik de Beyond Sausage van Beyond Meat probeerde. Ook daar was ik HEEL ERG sceptisch over, maar die is echt knetterrrrrgoed; heel lekker, heel vlezig en het best te omschrijven als een gehaktstaaf meets runderworstje meets braadworst. Omdat die unit zo goed beviel, durfde ik het vegan gehakt ook wel te proberen in de Hoofdrol van m’n maaltje. Let’s gehaktbal!
Nodig voor 2 personen:
– 300gr Beyond Mince (= plantaardig vlees)
– 1 rode ui
– 3 theelepels paneermeel
– 1 theelepel gehaktkruiden
– kneepje ketchup
– 1 zakje vegetarische jus
– twee handen boerenkool
– 1 zak stamppotaardappelen
– beetje nootmuskaat
– Flora plant (vegan roomboter om in te bakken)
– beetje plantaardige melk of room voor door de stamppot
Bereiding:
Snipper de rode ui en meng met het vegan gehakt in een grote kom, samen met de gehaktkruiden en paneermeel. Kneed er 5 ballen van; dan krijg je ballen van een mooi formaat, maar moet je met z’n twee helaas wel vechten om de laatste bal. Worth it tho.
Kook de aardappelen gaar totdat je er makkelijk een vork doorheen kunt prikken. Dit duurt zo’n 14 minuten.
Bak de gehaktballen op middel tot hoog vuur in een koekenpan in vegan boter (Flora plant is een goeie). Schroei eerst alle kanten dicht en doe er dan een kneepje ketchup en een scheutje water bij en laat het met de deksel op de pan nog even pruttelen. Dit duurt zeker nog wel een minuut of 10; je wil namelijk dat het “vlees” aan de binnenkant wel ook ehm.. gaar is? Gaar is niet het juiste woord, maar er moet in ieder geval wel iets mee gebeuren, haha.
Maak ondertussen ook alvast de jus door het zakje vega jus te mengen met water en boter in een pannetje. Dit wijst zichzelf de weg wel als je ff de verpakking van het zakje jus leest.
Stamp ondertussen ook de rauwe boerenkool door de afgegoten gare aardappelen en breng de stamppot op smaak en smeuïgheid door plantaardige boter, melk of room en een beetje peper/zout/nootmuskaat toe te voegen.
Serveer de gehaktballen bovenop de stamppot, lekker met wat jus erover en eet smakelijk!
Jaaa mensen dit is lekker! De structuur van deze vegan gehaktballen is niet van echt te onderscheiden; echt vet goed. De smaak is goed – ook door het gebruik van kruiden en een uitje – en ik vond het een prima alternatief voor als je gehaktbal-cravings hebt, vooral omdat de structuur zo chill is. Er is hier in huize Schulte-Ter Veld dus absoluut gevochten om de laatste bal en ik was de winnaar, woop woop! Lekker ook met lekker veel jus en stamppottttt. Altijd goed. Loved it. Ik hoop jij ook! Doe je mee met de week zonder vlees? Probeer Beyond Meat! Via weekzondervleesmetvlees.nl kun je een quiz doen om te ontdekken wat voor vleeseter jij bent (ook voor vegetariërs en veganisten!) en krijg je een persoonlijk samengesteld menu voor de week zonder vlees. En! Een kortingscode voor het hele assortiment van Beyond Meat bij Appie. Doen dus; die quiz!
Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!
Anouk part 2 zegt:
Vandaag geprobeerd; ik vond ze top!! Idd net anders qua structuur en smaak dan de echte ballen maar zo marginaal dat het mij niet dwars zit! Hartstikke lekker. En mijn huisgenoten ook “niet echt”. Wat een heeeeele behoorlijke score is voor deze culi family! X
Els zegt:
Vandaag gemaakt, en echt heerlijk! Smaakt wel net anders dan vlees, maar die structuur is wel heel erg hetzelfde 🙂
Anouk zegt:
Haha, dikke discussie net hier aan tafel, Leo, of we je vegan gehaktballen aandurven…! Isabel is pro, Pep vindt een slecht plan. Maar ja, het is de Week Zonder Vlees dus ze moeten wel, haha!