8 dingen die je moet weten als je een auto huurt op vakantie

Hey! Vandaag eens een blogpost van een andere orde. Ik merk dat als ik op reis ben, ik vooral via Instagram heel veel vragen krijg over de voorbereidingen die ik tref als ik op reis ga. “Wat neem je mee in je handbagage?”, “Hoe kies jij je restaurants?”, “Waar huur jij je auto?” en ik heb besloten om daar maar eens antwoord op te geven. Te beginnen met de laatste vraag; in deze blogpost ga ik je alles vertellen over auto’s huren op vakantie. Want als je dat voor het eerst doet, kan het nog knap ingewikkeld zijn.

Disclaimer vooraf; deze blogpost is niet gesponsord door Sunny Cars. Wel heb ik Sunny Cars benaderd voor een samenwerking waarbij ik op mijn laatste vakantie gratis een huurauto mocht gebruiken, in ruil voor publiciteit. Ik wilde graag een artikel schrijven over alle onduidelijkheden omtrent het huren van een auto (deze blogpost dus) en vond het wel handig om daar dan de partner aan te koppelen, waar ik normaal toch al gebruik van maak. 

Waar boek jij je huurauto? Sunny Cars.
Ik kwam ooit in aanraking met Sunny Cars en sinds dien boek ik hier meestal mijn huurauto. Ik vind het makkelijk, overzichtelijk, alle verzekeringen zitten er al bij in en ik heb geen gedoe meer op de plek van bestemming. Precies zoals het hoort.

De laatste keer dat ik een auto huurde bij Sunny Cars was tijdens mijn vakantie in Kroatië en mocht ik het PremiumPlus pakket uitproberen. Met dit pakket krijg je voorrang bij het ophalen van je  (vrij nieuwe) huurauto, hoef je niet lang te wachten omdat het contract al klaarligt en heb je geen creditcard nodig om de waarborg te betalen. Chill!

RUDM9226
Groetjes uit onze gehuurde Suzuki!

Heb je normaal wel een creditcard nodig? Yes, behalve bij Sunny Cars. 
Over het algemeen heb je als hoofdbestuurder nodig: een creditcard, een paspoort, een rijbewijs. Bij Sunny Cars kun je echter ook zonder creditcard boeken.

Waar let je op tijdens het boeken?
Er zijn drie dingen belangrijk tijdens het boeken: let op de ophaallocatie (ik kies altijd voor ‘in de terminal’, anders kan het zijn dat je nog naar een of andere gare locatie moet in the middle of nowhere met een shuttle bus die er tering lang over doet), check hoeveel borg er wordt ingehouden op je creditcard in de kleine lettertjes (en zorg dat je er dus genoeg op hebt staan + ruimte hebt voor de rest van je vakantie) en  kies wat brandstof betreft altijd voor vol-tot-vol. Dan krijg je meteen een volle tank als je aankomt en lever je ‘m ook weer vol in zodra je terugkomt. Lijkt mij het handigst.

Daarnaast let ik ook altijd op door wie de auto verhuurt wordt; ik huur eigenlijk alleen bij bedrijven die ik ken (Europcar, Sixt, Hertz, etc). Ik weet niet waarom, maar dit doe ik.

IMG_1745
Dit blauwe water hadden we nooit gezien zonder ons huurautootje!

Bonustip: als je kiest voor een autoverhuurbedrijf, bedenk je dan dat als je bij iets als ‘budgetcar’ of een vergelijkbare naam boekt, het er wel eens heel erg druk kon zijn bij de balie om de sleutels op te halen. Heel veel mensen boeken hier in het hoogseizoen.

Nog een bonustip: als je vliegtuig landt ga je z.s.m. naar de balie voor de huurauto
Als je in een gezelschap bent kun je beter iemand van je gezelschap je koffer laten ophalen, zodat jij (hoofdbestuurder) alvast in de rij kan gaan staan bij de balie van het autoverhuurbedrijf. De ervaring leert dat dit namelijk allemaal best lang kan duren en als je er als eerste bij bent, is dat top! Tenzij je dus een PremiumPlus pakket boekt; dan heb je voorrang in de rij. Maar evengoed zou ik lekker op tijd naar de verhuurder gaan en niet te lang treuzelen met toiletbezoeken, koffers ophalen en je haren in model doen. 😉

Mensen proberen je altijd een extra verzekering aan te smeren: die heb je niet nodig
Sluit tijdens het boeken van je auto een volledige dekking af, dan heb je nooit gezeur achteraf en weet je zeker dat je op het moment dat je de auto af gaat halen, geen extra verzekering meer hoeft te nemen. De mensen achter de balie proberen dit namelijk al-tijd. Is niet nodig als je het van te voren allemaal al hebt geregeld. Bij sommige websites moet je dit aangeven in het boekingsproces (bij Rentalcars zijn de prijzen van de auto’s nog exclusief de verzekering, die vaak ook nog wel €15 per dag kost), maar bij Sunny Cars zit dit al bij de prijs in.

leuk
Deze prachtige zonsondergang mét dolfijnen die uit het water sprongen, hadden we nooit gezien zonder huurauto!

Hoe houd je het zo goedkoop mogelijk?
Bespaar op ruimte; mijn ervaring leert dat je met vijf meiden en drie koffers prima in een Fiat panda past. Zit wellicht niet zo comfortabel, maar die koffers gaan er toch uit en dan is het best te doen. En een kleine auto kost je veel minder geld én ruimte met inparkeren. Ideaal!

Laatste tip: huur die auto.
De vakanties en reizen die ik maak zouden compleet anders zijn als ik geen auto zou huren. Op een eiland als Ibiza, Fuerteventura of in een land als Kroatië zie je gewoon écht veel meer als je zelf een auto hebt. Zo ben je flexibel en kom je op de mooiste plekken. Vooral de afgelegen strandjes waar geen bus stopt, de natuurgebieden waar niemand loopt: dáár wil je naartoe! Dus ja echt: #meteenhuurautoziejemeer!

IMG_1529
Op deze plek was ik nooit gekomen zonder huurauto!

Zo, dit was mijn eerste blogpost in een reeks met tips ter voorbereiding op je reis. Ik hoop dat je er iets aan hebt en als dat zo is, hoor ik het graag in de comments hier beneden. Als je zelf nog een goede tip hebt, zijn die ook hieronder zeer welkom: daar hebben de lezers na jou ook nog iets aan.

En dan nog dit…
Bloggers houden van interactie. Ik óók! Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK? Op dat laatste kanaal zit ik bijna op 100.000 volgers. Doe je gezellig mee?

Mijn derde boek komt bijna uit…
Van mijn eerste twee boeken zijn er al meer dan 15.000 verkocht en binnenkort komt boek 3 uit! Bestel mijn eerste of tweede boek op Bol.com of koop ‘m bij de Bijenkorf/Bruna/Ako. Stel het niet te lang uit, want er is een kans dat we niet gaan bijdrukken en dan is op echt op!

Eén reactie op “8 dingen die je moet weten als je een auto huurt op vakantie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *