Hoi allemaal! Deze maand ben ik druk bezig geweest met het pimpen van de logeerkamer in ons huis en op die kamer heb ik een grote gallery wall gemaakt. Dit is een muur vól lijstjes met leuke prints erin, die als wanddecoratie een kamer net even gezelliger kunnen maken.
Nu snap ik als geen ander dat je geen idee hebt waar je moet beginnen met het maken van zo’n gallery wall, dus vandaag deel ik wat tips met je over hoe mijn gallery wall tot stand is gekomen. Waar begin je, hoe zorg je dat het niet te druk wordt, hoe hou je het betaalbaar – vandaag komt het allemaal aan bod. Aan het einde van deze blogpost kan je lekker zelf aan de slag met een gallery wall in jouw inrichting. Zin in? Aan de slag!
Tip 1: bepaal de totale ruimte die de gallery wall in beslag mag nemen
Ik wilde dat mijn gallery wall net iets breder zou zijn dan het bed, dus ik had 1.80-2m de ruimte. Dit is handig om te weten, zodat je precies kan bepalen hoeveel ruimte er tussen de lijstjes komt. We gaan de lijsten zometeen ook allemaal uitleggen op de vloer (of in mijn geval; op bed), zodat je voorkomt dat je aan de ene kant heel dicht op elkaar zit en dan aan de andere kant opeens heel veel ruimte overhoudt.
Tip 2: scoor goedkope lijstjes in verschillende groottes en vormen
Zo’n gallery wall kan uit zo veel of weinig lijstjes bestaan als jij wil, maar bij mij hangen er 16 lijsten aan de muur, dus dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Een goede tip is daarom om lijsten te kopen bij betaalbare winkels als IKEA, Action, Kwantum en Leenbakker, maar ga zéker ook naar de kringloop. Daar zijn lijstjes ECHT goedkoop en bovendien is het een duurzame keuze om ze op die manier een tweede leven te geven.
Je kunt kiezen voor allemaal dezelfde lijsten of lijsten in dezelfde kleur, of juist helemaal los gaan met verschillende lijsten. Wel zou ik altijd een paar kleuren kiezen; max 2 of 3. Kies je ervoor om de lijsten bij de kringloop te scoren, houd er dan rekening mee dat je een lijstje zo hebt overgeschilderd in de gewenste kleur, dus kijk vooral naar vorm en grootte.
Om rust te brengen in je gallery wall vind ik het wel fijn om te kiezen voor een aantal lijsten in dezelfde grootte en kleur. Ik ben gegaan voor één houtsoort (eiken-look) in combinatie met wit, omdat dat het mooiste bij de slaapkamer past.
Tip 3: leg alle lijsten op de grond uit en begin met grote lijsten
Om je layout of opmaak te bepalen is het handig om je gallery wall eerst op de grond voor je uit te leggen. Hierbij is het slim om te beginnen met de grote lijsten op een random plek te leggen, omdat die het meeste “gewicht” hebben in de gallery wall. Die wil je dus goed verdelen over het hele vlak dat je gaat bedekken.
Verder is dé tip hierbij: gewoon beginnen met leggen en je merkt vanzelf wel of het er leuk uitziet.
Let op: de lijsten hoeven hiervoor nog niet gevuld te zijn met prints; eerst bepaal je de layout, daarna pas de prints die erin komen.
Tip 4: zorg voor een goed lijnenspel
Let bij het uitleggen op een goed lijnenspel. De lijsten hoeven niet allemaal op dezelfde hoogte of breedte te hangen, maar het is wel lekker als je íets van rechte lijnen kunt ontdekken in het totaalplaatje. Dit zorgt voor een rustigere aanblik. Soms lijnt bij mij de ‘witruimte’ tussen de lijsten met elkaar uit, soms juist de boven of onderkant van een lijst met weer een andere lijst. Dit lijkt toeval, maar heb ik heel bewust gedaan!
Tip 5: verzamel prints voor in de lijsten
Dan is het nu tijd om de lijsten te gaan vullen. Misschien heb je nog allemaal toffe vakantiefoto’s liggen waar je iets mee wil of heb je online bij websites als werkaandemuur.nl, desenio of junique mooie prints gevonden. Of wat dacht je van deze vette prints van H&M? Allemaal top.
Mijn tip om het betaalbaar te houden, is om ook eens te kijken in boeken en magazines die je hebt liggen. Misschien is het vloeken in de kerk, maar ik heb zo veel mooie kookboeken of koffietafelboeken hier liggen die je écht niet iedere week doorbladert, dat ik daar gewoon pagina’s uitscheur om ze vervolgens in te lijsten. Zeg nou zelf, wat is meer zonde; prints in een boek dat nooit open gaat of eruit scheuren en aan de muur inlijsten? Ik kies voor dat laatste.
Ook woonmagazines en kook-magazines zijn goede plekken om te speuren naar mooie prints. En wat dacht je van oude boeken van de kringloop? Ook een goede plek voor mooie prints. Sowieso is het wel een aanrader om even langs de “kunst” afdeling van een kringloop te wandelen, vaak vind je hier best mooie items tussen.
Tip 6: zorg dat de prints bij elkaar passen of binnen een thema passen
Om wat logica in je gallery wall te krijgen, vind ik het wel lekker werken om niet té random prints te kiezen. Er zijn een paar wegen waar je voor kunt kiezen:
- zorg dat kleuren bij elkaar of bij de ruimte passen;
- of kies een bepaald thema, bijvoorbeeld reisfoto’s, eetfoto’s, foto’s van je hobby, architectuur, bloemen, acstracte kunst – anything that suits you!
- kies iets dat bij jou persoonlijk past. Zo hebben Jan en ik het café van onze tweede date in de gallery wall verwerkt, vind je er een winters landschap vanwege onze wintersport-liefde, een piano vanwege mijn hobby, een fiets vanwege Jan’s hobby, een print uit New York waar ik ben geweest en een schilderijtje van mijn lievelingsnummer. Maak het persoonlijk!
Tip 7: wissel ook eens af met een ander item
Wist je dat je gallery wall nog speelser wordt door ook af en toe random andere objecten toe te voegen? Zo hangen er aan mijn muur ingelijste schaakstenen (vanwege het checkers vloerkleedje op de grond), maar kan je ook heel goed gedroogde bloemen toevoegen aan een gallery wall of bijvoorbeeld een leuk klein spiegeltje.
Of wat dacht je van een klok? Of een waaier van die ene vakantie waar het bloedheet was? Of een leuk wandlampje/vette neonlamp? Wees creatief! Zoek je inspiratie? Check dan vooral even wat de mensen op Pinterest allemaal in hun gallery wall ophangen!
Tip 8: maak een foto van je gallery wall op de grond en houd die erbij
Voordat je begint met het ophangen van je gallery wall is het slim om even een foto te maken van hoe je het voor je hebt liggen op de grond. Zo zie je het lijnenspel makkelijk terug en weet je precies welk lijstje waar moet komen te hangen en in verhouding tot andere lijstjes op welke breedte en hoogte.
Tip 9: gebruik een platte schroevendraaier voor het inlijsten
Wanneer je de layout en de inhoud hebt bepaald is het tijd om te gaan inlijsten. Een goeie tip daarbij is om een platte schroevendraaier te gebruiken om de lijstjes open en dicht te vouwen. Als je 15 lijstjes open en dicht moet doen om er prints in te krijgen, wil je dat niet steeds met je vingers moeten doen. Au! Platte schroevendraaier to the rescue! 😉
Tip 10: gebruik een laser of tape om alles op de juiste hoogte te hangen
Ik vond het super handig om mijn De Walt laser te gebruiken bij het ophangen van de lijstjes, omdat je zo altijd zeker weet dat je lijnen waterpas zijn. Dikke aanrader dus om die te gebruiken tijdens het ophangen.
Heb je niet zo’n fancy laser in huis? Schaf er een aan, want die ga je nog voor veel klussen kunnen gebruiken. Maar is dat geen optie, dan is het slim om met tape een aantal waterpas lijnen te maken op je muur. Zo heb je een beetje een richtlijn van wat de juiste lijnen zijn om mee te werken. Oogt wel zo rustig.
Tip 11: plak eerst tapejes op de plekken waar de spijkers komen
Voordat je écht met een hamer en spijkers aan de slag gaat, is het slim om per lijstje of per rij die je gaat ophangen, eerst even een klein stukje tape te plakken op de plek waar je gaat timmeren of schroeven. Ik deed dit per rij en kon zo precies zien, door even een paar stappen achteruit te zetten, of de lijsten ook op de muur een beetje in verhouding komen te hangen.
Tip 12: neem de tijd om alles op te hangen
En dan is de laatste stap: boren maar! Hoewel; ik heb mijn hele gallery wall gewoon op kunnen hangen met spijkers en een hamer; ging prima. Let op dat je hier wel even de tijd voor neemt en dat dit niet een klusje is dat je nog snel ff moet doen. Je wil echt dat de verhoudingen tussen de lijsten een beetje kloppend is en niet dat het een afgeraffeld taakje is.
In totaal ben ik twee uurtjes bezig geweest met het uitleggen van alle lijsten en het zoeken van prints op de juiste plek en de volgende dag ben ik aan de slag gegaan met het ophangen; dat kostte me nog eens twee uurtjes. Maar het resultaat mag er wezen:
Dat waren mijn tips voor het maken van je eigen gallery wall. Ik hoop dat je er iets aan hebt en als dat zo is, laat het dan vooral hieronder weten in een reactie!
Bewaar deze blogpost op Pinterest
Wil je deze blogpost op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!
Marjoleine zegt:
Wow wat tof geworden! En zo grappig dat je er eentje hebt opgehangen met tape… haha. Of komt daar nog een lijstje voor?
leonie zegt:
Nee ik vind het wel leuk voor de afwisseling om er een paar met tape op te hangen 😀
Janita zegt:
Super mooi geworden, wauw! Is de muur bij jullie van steen of zijn het gipsplaten? Denk dat laatste aangezien je met spijkers hebt gewerkt? Was even benieuwd of dat dan voldoende houd, vandaar mijn vraag 🙂 wij willen namelijk ook lijstjes ophangen, op een gips muur. Helaas niet zulke goede ervaringen met plakspijkers (tesa) op geverfde ondergronden… die vielen er dan met verflaag en al af
leonie zegt:
Het is bij ons gips met daarachter OSB (hout).