Gesponsord – Goedemorgen fijne mensen! In de blogpost van vandaag deel ik drie lekkere en makkelijke recepten voor stamppot, stuk voor stuk klaargemaakt met lekker veel groentes. Ik vind het zelf wel lekker om het nieuwe jaar een beetje fatsoenlijk te beginnen; om weer even wat maaltjes in m’n routine te krijgen die voedzaam én makkelijk zijn. Maaltijden waar ik de komende tijd op terug kan vallen als ik iets simpels wil eten en toch genoeg voedingsstoffen wil binnenkrijgen.
In deze blog deel ik drie stamppotten met je: twee vega(n) en een met spekjes. De stamppot met pompoen, zoete aardappel, tijm en gebakken paddenstoelen is helemaal veganistisch en super lekker. Je krijgt je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groentes binnen en hij staat binnen no time op tafel.
De stamppot met pastinaak, ui, aardappel en spekjes is een leuk alternatief op hutspot zoals je ‘m kent, maar dan lekkerder én met mooie producten uit Nederland. Wist je dat pastinaak van oktober t/m maart beschikbaar is van Nederlandse bodem? Het eten van lokaal voedsel is beter voor de wereld, omdat je daarmee je lokale boer steunt én er veel minder transport (uitstoot!) nodig is. Zo check ik in de supermarkt bijvoorbeeld ook waar de uien uit dit recept vandaan komen. Hoe bizar is het idee eigenlijk dat je uien uit Spanje haalt, als de uien die ernaast liggen uit Nederland komen? Best gek als je er over nadenkt.
De derde stamppot is mijn favoriet: het is er een van zoete aardappel met paprika, andijvie en vegetarische shoarma. Ook het seizoen van zoete aardappel loopt van oktober t/m maart: een mooi seizoensproduct dus! Daarnaast is deze stamppot extra lekker door toevoeging van paprika (wat ook weer extra voedingsstoffen oplevert). Oh en de andijvie is ook in het seizoen en dus afkomstig uit Nederland.
Lokaal voedsel
Bij PLUS is lokaal winkelen helemaal niet moeilijk; op de bordjes in de schappen en op de verpakking staat vrijwel altijd aangegeven waar een product vandaan komt. Soms is het niet mogelijk om te kiezen voor een product uit Nederland, maar heel vaak wel. Zo is PLUS een van de weinige supermarkten waar je andijvie en komkommer uit Nederland kunt kopen. En wist je dat bijvoorbeeld tomaat uit Nederland ook top is? Ja mensen; als je hier eenmaal een beetje op gaat letten, ben je echt lekker bezig hoor. Je support de Nederlandse boer en verkort de transactieketens. En dat zonder heel veel moeite. Love it!
Oké, volgens mij was dat genoeg info over goed eten en lokale producten. Wat denk je er van als we aan de slag gaan met de recepten? Let’s stamppot!
Stamppot van pompoen en zoete aardappel, met tijm en gebakken paddenstoelen (Vegan)
Ingrediënten voor 2 personen:
– 1/2 Hokkaido pompoen
– 400gr zoete aardappel met schil
– 2 aardappelen
– verse tijm (ongeveer 1 eetlepel, als je de blaadjes van de takjes hebt gehaald)
– 200gr paddenstoelen
– een scheutje sojasaus
– een scheutje sesamolie
– een theelepel sambal
Bereiding stamppot pompoen
Snijd de pompoen en zoete aardappel (in de schil, wel ff kontje en kopje eraf snijden) in grove stukken van zo’n 3×3 cm. Halveer de aardappelen. Zet een grote pan met kokend water op het vuur. Doe de pompoen, zoete aardappel en normale aardappel erin en kookt dit in zo’n 10-12 minuten beetgaar. Test even of het gaar is door er met een vork in te prikken; als dat makkelijk gaat, is het gaar.
Giet de pan af en stamp tot een stamppot.
Snijd ondertussen ook de paddenstoelen in grove stukken en bak in een grote koekenpan of wok met een scheut sesamolie. Zet het vuur op middelmatig tot hoog. Gebakken paddenstoelen worden pas lekker als je ze echt even een minuut of 10 flink aanbakt; dat er sappen uitkomen en ze mooi bruin kleuren.
Voeg als laatste een beetje sojasaus en sambal toe aan de paddenstoelen en bak heel even mee.
Haal de blaadjes van de verse tijm en meng die door de stamppot. Doe de stamppot op je bord en serveer de gebakken paddenstoelen on top, met een beetje verse tijm. Eet smakelijk!
Stamppot pastinaak en aardappel met spekjes en ui
Ingrediënten:
– 250gr pastinaak
– 1 witte ui
– 400gr aardappelen met schil
– 1 bakje Biologische spekjes
– een scheutje Biologische halfvolle melk
Bereiding stamppot pastinaak
Halveer de aardappelen en snijd de pastinaak in grove stukken. Snipper de ui. Kook de aardappelen (in de schil) in een minuut of 10-12 beetgaar en giet ze dan af.
Zet een koekenpan op het vuur met een scheutje olie. Bak de ui hierin glazig op middelmatig vuur. Voeg dan de pastinaak er aan toe en bak die even mee totdat hij er lekker gebakken uitziet. Voeg dan een scheutje water toe aan de pan, zodat de beide groentes lekker een beetje zacht worden. Doe een deksel op de pan en laat dit gaar stomen totdat de pastinaak ook beetgaar is. Haal het dan uit de pan en hou even apart.
Bak ondertussen de spekjes in de pan rondom bruin en knapperig.
Stamp de aardappelen fijn, samen met de pastinaak en ui. Doe er een scheutje melk bij en wat peper om op smaak te brengen. Roer als laatste de spekjes erdoor. Eet smakelijk!
Stamppot zoete aardappel met andijvie, rode paprika en vega shoarma (Vegan)
Ingrediënten voor 2 personen:
– 1 rode paprika
– 500gr zoete aardappel met schil
– 200gr andijvie
– plantaardige shoarma (die van Vivera is erg lekker)
– beetje chiliflakes
– beetje zout
Bereiding stamppot andijvie
Haal de kontjes en kopjes van de zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook de zoete aardappel in 10 minuten gaar in een pan met kokend water op middelmatig tot hoog vuur.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan op het vuur. Snijd de paprika in kleine stukjes en bak ze rondom mooi bruin op hoog vuur. Haal ze dan uit de pan en hou even apart. Bak nu de vegetarische shoarma op hoog vuur rondom lekker bruin. Zorg dat je het regelmatig door elkaar husselt. Vegetarische shoarma is het aller lekkerst als het echt een beetje knapperig en aangebakken is. Helemaal als je het zo door een stamppot heen schept.
Stamp de zoete aardappelen fijn tot een puree en meng de rauwe andijvie erdoor. Schep ook de shoarma en paprika erdoor. Breng eventueel extra op smaak met chiliflakes. Eet smakelijk!
Stuk voor stuk vond ik deze stamppotten een hit. De smaken zijn goed, ze zijn echt makkelijk klaar te maken en je staat niet al te lang in de keuken. Bovendien voelt het goed om producten te eten waarbij je na hebt gedacht over de herkomst. Of naja; waarbij PLUS al voor je heeft nagedacht over een zo goed mogelijke herkomst ;-). Vet fijn! Wil je meer tips en info over goed eten? Check de website van PLUS.
Heb je een van de stamppotten klaargemaakt? Laat hieronder weten wat je er van vond! Ik ben heel benieuwd :). Eet smakelijk!
Bewaar dit overzicht op Pinterest
Wil je deze recepten op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!