Kerstmenu: Garnalenbootjes en klassiek stoofvlees – incl. wijntips!

Gesponsord – Jaaa beste mensen! Het is nu dan echt zo ver;  Sinterklaas is uit het land en Kerst komt in zicht! Ik ben benieuwd of jij al weet wat je gaat klaarmaken dit jaar. Zoals ieder jaar deel ik op mijn blog makkelijke kerstrecepten die iedereen kan bereiden. Recepten waar je wél indruk mee maakt, maar geen kookstress voor hebt. En vandaag staat in het teken van een heerlijk 2 of 3 gangen diner met bijpassende wijnen. Ik geef je het recept voor heerlijke frisse garnalenbootjes en een klassiek recept voor stoofvlees. En natuurlijk vertel ik je welke wijnen je er het beste bij kunt drinken.

Maison Castel (verkrijgbaar bij PLUS)
In beide recepten combineer ik het gerecht met wijn van Maison Castel. Deze wijnen komen uit het wijngebied Bordeaux en dat is een van de grootste en bekendste wijngebieden van Frankrijk. In het voorgerecht gebruik ik Bordeaux Blanc; een frisse, citrusachtige witte wijn die perfect combineert met de citroen die ik in de zelfgemaakte pesto gebruik.

In het hoofd- en nagerecht schenk ik de Bordeaux Rouge, een merlot; een niet te heftige rode wijn, omdat het hoofdgerecht qua smaak al vrij intens is. Daar wil je een mooie wijn naast zetten en niet een te krachtige krachtpatser ;-). En ook voor het nagerecht heb ik een tip voor je. Die lees je straks. Eerst zal ik je meer vertellen over het voor- en hoofdgerecht. Aan de slag!

voor2

Voor: Garnalenbootjes met zelfgemaakte citroen-basilicumpesto
Ingrediënten voor 4 personen:
– 200 gr grote garnalen (of 12 grote garnalen)
– 40ml olijfolie
– 1 hele basilicumplant uit de supermarkt
– 2 el pijnboompitten
– sap van een halve citroen
– 1/2 teen knoflook
– peper & zout
– een kleine krop romaine sla

Bereiding:
We beginnen met de zelfgemaakte pesto. Dit kun je maken door middel van een hakmolen, staafmixer of gewoon met de hand. Doe basilicum, olijfolie, pijnboompitten en het sap van een halve citroen in een hakmolen/staafmixer en mix tot een fijne pesto. Of snijd alles fijn en mix met de hand door elkaar. Zorg ervoor dat bij het uitpersen van de citroen je niet te hard perst; dan krijg je de bittere sappen uit de witte schil mee, dat wil je niet. Liever gewoon persen zonder teveel moeite. Dat sap wil je gebruiken.

Breng de pesto op smaak met peper en zout en proef of je ‘m lekker vindt.

Grill vervolgens de garnalen kort aan beide kanten in een grillpan, tussen een grill-ijzer of even in een koekenpan. Ongeveer 1 minuut per kant.

Leg op je bord een blad van de kleine krop romaine sla; dit is je bootje. Leg de garnalen erin en top af met een beetje citroen-basilicum pesto. Klaar! Je kunt dit eten met mes en vork, maar ook gewoon met de hand.

Ooooh, wat is dit een lekker en makkelijk voorgerecht. Geniet er van!

voor1

Wijntip: Maison Castel Bordeaux Blanc
In het voorgerecht zit citroen verwerkt; dit geeft de pesto een super lekkere frisse smaak en het combineert onwijs goed met de garnalen. Maar wist je dat qua wijn pairing de combinatie tussen citroen en de witte wijn sauvignon blanc een klassieke combinatie is? We schenken bij dit voorgerecht dan ook de Bordeaux Blanc van Maison Castel. De frisse tonen van deze wijn passen perfect bij het citroen-achtige van het voorgerecht.

wijn1

Hoofd: Klassiek stoofvlees met groentefrites
Ingrediënten voor 4 personen:
– 850gr runderlappen
– 2 uien
– 1 rode paprika
– 4 gedroogde laurierbladeren
– 300ml rode wijn
– 800ml runderbouillon
– 2 el mosterd
– 2 sneetjes bruinbrood
– 3 kruidnagels
– 50gr roomboter
– een beetje cayennepeper
– een beetje paprikapoeder
– 2 zakken van 600 gr groentefrites (gevuld met pompoen, gele wortel en pompoen)*

*je kunt natuurlijk ook normale frietjes erbij eten, maar omdat het Kerst is vond ik het leuk om nét even iets anders te kiezen. Bovendien is de diepe en een beetje aardse smaak van deze groentefrites heel lekker bij het stoofvlees.

Bereiding:
Snijd de uien, rode paprika en het vlees in grove stukken. Verhit een klontje boter in de pan en schroei het vlees dicht aan alle kanten in een minuut of 5. Hoe donkerder je het vlees dichtschroeit, hoe mooier de stoofpot van kleur is. Het vuur mag dus best even hoog staan. En het is niet erg dat de binnenkant van het vlees nog niet gaar wordt; het gaat echt even om een mooie bruine buitenkant.

Voeg dan de uien en paprika toe aan de pan. Roer het door elkaar en schenk er dan de helft van de wijn en 800ml bouillon bij. Voeg laurier en kruidnagel (in z’n geheel) toe aan de pan en laat dit op zacht vuur zo’n 2-4 uur stoven met de deksel op de pan. Ik houd er van als mijn stoofvlees helemaal uit elkaar valt en dat bereik je rond 4 uur stoven, maar mocht je houden van iets meer bite, dan kun je het ook 2-3 uurtjes laten stoven.

Voeg 45 minuten voor het einde nog twee sneetjes brood (zonder korstjes!) besmeerd met mosterd toe aan de pan. Leg die bovenop het stoofvlees met de mosterd naar boven. Door het stoom in de pan worden deze broodjes helemaal zacht en kun je ze na 45 minuten door het stoofvlees heen roeren; dit zorgt voor extra smaak en binding.

Gebruik de rest van de wijn om het stoofvlees vochtig te houden. In 4 uur stooftijd heb ik in totaal 800ml bouillon en 300ml rode wijn gebruikt. Op het einde laat ik het stoofvlees op hoger vuur altijd nog even wat harder koken, zodat het meer indikt.

stoofvleeskopie

In de laatste 20-40 minuten bereid je de groentefrites. Meng de groentefrites met olie en een beetje cayennepeper (pas op, dit is scherp!) en paprikapoeder. Ik bak de groentefrites altijd af in de Airfryer (20 minuten op 180C), maar je kan ze ook zo’n 30-40 minuten in de oven afbakken. Hussel ze halverwege even door elkaar.

Serveer het stoofvlees samen met de frites in een diep bord en eet smakelijk! Een mooie rode wijn erbij en jouw kerstmaal is compleet <3.

stoofvlees2

Wijntip: Maison Castel Bordeaux Rouge
Over die mooie rode wijn gesproken… We combineren het stoofvlees met de Bordeaux Rouge van Maison Castel. Dit is een zachte rode wijn en juist daarom is hij lekker bij dit klassieke stoofvlees. In het stoofvlees zitten al heel veel sterke smaken (laurier, kruidnagel (lekker kerstig!), de krachtige smaak van gestoofd rundvlees), daar wil je een wijn tegenover zetten die niet óók nog heel heftig is. Daarom is de Bordeaux Rouge zo lekker hierbij.

Pssst: deze week (t/m 13dec) is deze wijn slecht 3 euro 99 bij PLUS! Inslaan voor Kerst dus!

wijn2

Na: kaas!
Als nagerecht maken we dit keer een kaasplank. Zorg ervoor dat je op die kaasplank verschillende geitenkazen aanbiedt en combineer het nagerecht dan weer met de wijn van het voorgerecht, de Bordeaux Blanc van Maison Castel. Die combineert namelijk niet alleen heel lekker met citroen, ook de match met geitenkaas is een klassieker! Super lekker en fris en perfect als hartig dessert na het heftige hoofdgerecht. Oh en een bonustip; serveer op de kaasplank ook wat lekkere chutneys van bijvoorbeeld citroen of sinaasappel; die frisheid is echt top bij de kaasjes én bij de sauvignon blanc.

Zo mensen, dat was alweer een heerlijk kerstmenu. Ik ben benieuwd wat je er van gaat klaarmaken en hoe het heeft gesmaakt 😀 Laat dat vooral even weten naderhand :D.

Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

pinterest-menu

Volg mijn leven op Instagram
Ik geef je een kijkje achter de schermen in mijn persoonlijke leven én deel veel lekkere recepten met je. Volg mij via @Lterveld!

Volg mijn recepten via Facebook
Altijd op de hoogte zijn van genoeg receptinspiratie? Volg mij dan op Facebook. Op mijn facebook pagina Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet deel ik iedere dag een lekker recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *