Mijn favoriete vleesvervangers (vega/vegan)

Hey you! Een tijdje geleden schreef ik een vet lekker vegetarisch recept uit met heerlijke falafel en toen bedacht ik me; is het niet leuk om een keer een blogpost te schrijven over mijn favoriete vleesvervangers? Daar werd behoorlijk enthousiast op gereageerd door wat lezers, dus vandaag is het zo ver.

Ik vind dat vleesvervangers in de afgelopen tijd een enooooorme ontwikkeling hebben doorgemaakt en ben echt buitengewoon enthousiast over een aantal vega vleesalternatieven uit het supermarktschap.

In de blog van vandaag deel ik mijn favoriete vleesvervangers met je. Perfecte dingen die je kan eten als je minder vlees wil eten of als je al helemaal vegetarisch eet, maar het belangrijkste: dingen die je kan eten als je van LEKER eten houdt. Want deze producten zijn stuk voor stuk vét heerlijk. En vega of vegan. Klaar voor? Komt ‘ie!

AH Kaasschnitzel
Dit is zoooo lekker. Hij is knapperig, zout, smaakvol, lekker klef van binnen. Deze kaasschnitzel eten Jan en ik ongeveer iedere twee weken. Het is lekkerder dan een kaassouflé, omdat het echt zo’n knapperig korstjes heeft zoals je gewend bent van kip schnitzels. En dan dus gevuld met kaas. ZO lekker. De kaas is niet de beste kaas ever (hoe lekker zou dit zijn met een iets meer belegen of oude kaas), maar het is echt een heerlijk geheel.
Combineren met: stamppot, AGV, lekker met gebakken aardappeltjes of met snacks als friet en andere vleesvervangers.

Quorn stukjes (dés)
Dit product ligt al een eeuwigheid in de supermarkt en in alle eerlijkheid moet ik daarom bekennen dat ik dacht dat dit niet zo lekker zou zijn, omdat vleesvervangers vroeger gewoon niet zo goed waren. Maar boyyyyy was I wrong. Dit is SUPER lekker. Persoonlijk vind ik de stukjes Quorn de beste vervanger voor kip. Bak ze rondom goudbruin en ze smaken intens naar de binnenkant van een kip nugget. Smaakvol én sappig. Ja; dit is echt een geweldige vervanger voor kip.
Combineren met: waar je normaal stukjes kip gebruikt; (Aziatische) wokgerechten, pasta’s, op wraps, etc.

De Vegetarische Slager Little Willies
Al tijden vind ik deze worstjes lekker. Het zijn een soort chipolata worstjes maar dan vega en ik vind ze echt verrukkelijk van smaak. Zorg ervoor dat je ze rondom bruin bakt, dan zijn ze het best. Qua smaak zijn ze kruidig en goed van structuur. Het doet me niet aan iets denken waardoor ik je de smaak kan uitleggen; je moet ze gewoon zelf een keer maken. Vet chill. Het enige nadeel: ik vind dat er te weinig worstjes in één verpakking zitten dus koop er altijd 2 voor 2 personen. Dan heb je 6 worstjes per persoon en dat is dan weer vrij veel, maar ook thunder lekker.
Combineren met: stamppot of broodje hotdog

Kipkorn van De Vegetarische Slager x Mora (Vegan)
Deze girl HOUDT van kipkorns; echt die zijn in dit huishouden niet aan te slepen. Maar sinds ongeveer een jaar koop ik nooit meer normale kipkorns, maar kies ik altijd voor deze plantaardige variant van De Vegetarische Slager in samenwerking met Mora. ZO goed zijn ze dus; de smaak is echt heel erg vergelijkbaar met de kippige kipkorn. Iets minder sappig, maar ontzettend lekker. Je vindt deze vleesvervanger in de diepvries in de supermarkt.
Combineren met: snacks of op een wrap a la McDonald’s.

Vegetarische draadjesvlees kroket & bitterballen van De Vegetarische Slager x Mora
Als je deze kroket of bitterballen eenmaal hebt gehad, neem je niet gauw meer de vleesvariant. Ik zweer dat je iemand die niet zo open staat voor vleesvervangers met deze Vega kroket of bitterballen kan tricken; het smaakt zó naar vlees en de structuur is zó goed, dat ik bijna niet geloof dat ze vega zijn. Maar dat zijn ze toch. En ze zijn LEKKER. Mjam! Heb je nou wel eens een vegetarische kroket geproefd en was je niet enthousiast? Neem dan alsjeblieft deze ook een keer. Dit heeft NIETS te maken met groentekroketten of andere vegetarische faal-opties. Dit is echt verrukkelijk <3.
Combineren met: snacks natuurlijk! Of op brood met mosterd en mayo <3.

Garden Gourmet Sensational burger vegetarisch (Vegan)
Nouuuu dit is echt een bijzonder product! Hij ziet er uit als vlees, als je ‘m uit de verpakking haalt is het écht een soort gehakt qua structuur en als je ‘m opbakt komt er zelfs rood sap uit, waardoor het óók op vlees lijkt. Je schroeit deze burger dicht in de pan en dan lijkt het ook nog op een ‘normale’ hamburger.

Het is wel belangrijk dat je ‘m ff op smaak brengt met wat peper en zout, maar dan ben je good to go. VET lekker, vlezig van stuctuur én vega.
Combineren met: broodje hamburger natuurlijk!

Vegetarische shoarma van Vivera 
Ik ben van mening dat sommige vleesproducten echt beter vervangen kunnen worden door vegetarische alternatieven en shoarma is er daar een van. Shoarma smaakt naar mijn mening namelijk vooral naar shoarma kruiden en als je die kruiden over een vegetarisch alternatief in plaats van vlees gooit, zit je dus helemaal goed. Mijn favoriete vegetarische shoarma is die van Vivera. Zorg dat je het lekker knapperig opbakt op hoog vuur en je hebt een heerlijk maaltje. NU al weer zin in.
Combineren met: hoe je normaal shoarma ook zou eten. In een broodje, paprika’s ermee vullen, op een wrap, met loaded zoete aardappel… MJAM!

AH vegetarische schnitzel (Vegan)
Nog zo’n vleesvervanger die echt op het “echte” product lijkt: de schnitzel van AH. Bak ‘m lekker in boter rondom goudbruin en serveer ‘m met een beetje citroen, zoals je normaal in Oostenrijk of Duitsland ook zou doen (dit is geen rijmpje). Jan en ik waren echt 100% verbaasd over hoe goed deze vleesvervanger is. LEKKER!
Combineren met: zoals je normaal een varkensschnitzel zou eten; en echt lekker met een beetje citroensap.

Falafel van Garden Gourmet (Vegan)
In het verleden kocht ik nog wel eens AH falafel of falafel van Maza in de supermarkt, maar ik vond het altijd een beetje mwah, TOT LAATST. Ik heb nu de falafel van Garden Gourmet ontdekt en die is daadwerkelijk GEWELDIG. Knapperig van buiten, smeuïg van binnen. Fantastisch van smaak en ja; dit product klopt helemaal. Dit wíl je!
Combineren met: op een broodje, in wraps, of lekker met couscous.

Bratwurst van De Vegetarische Slager
Deze jongen is een HIT in huize ter-veld-schulte. Ik vind dat deze bratwurst namelijk helemaal niet naar bratwurst smaakt, maar wel HEEL erg naar frikandel. En daarom is deze jonge mijn standaard vega vervanger voor een frikandel. Lekker met mayo, curry (#teamcurry) en uitjes. MJAM! Dit wil je! Lekker rondom bruin bakken en gaan met die bratwurst.
Combineren met: snacks!

AH Zeesticks (Vegan)
Jaja, er zijn ook heuse visvervangers op de markt en ik ben razend fan van de zeesticks van Albert Heijn. Ze smaken niet echt naar vissticks van Iglo (waar ik ook DOL op ben), maar ze zijn wel onwijssssss lekker. Ik weet niet waar ze ze van maken, maar ze zijn smeuïg, sappig en verrukkelijk en ik eet altijd 6 in m’n eentje op. Twee verpakkingen kopen dus, als je met meer dan alleen jezelf eet.
Combineren met: stamppot, op brood met ravigottesaus, gewoon zoals je vissticks ook zou eten!

Weet jij zelf nog een dikke aanrader die echt op dit lijstje ontbreekt? Laat het hieronder achter in een reactie! Ik ben van plan om deze lijst regelmatig te updaten als ik weer iets nieuws heb ontdekt.

Bewaar dit overzicht op Pinterest!
Wil je dit overzicht op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

vleesvervangers_Pinterest-format-lijstje


55 reacties

Jip -

Eens met de eerdere opmerking dat die “Little Willies” helaas toch echt naar muffe spons smaken. De vegetarische bitterballen van Mora zijn wel erg lekker. Sshoarma en Vega filet American van AH is ook lekker.

leonie -

OOooh meen je, ik vind ze ZO lekker. Je moet ze wel echt knapperig bakken… Of zelfs ff in de airfryer doen!

Eline -

Je hebt nu echt wel de lekkerste uitgekozen om te promoten! Ik ben al sinds m’n 6e vegetarisch (ondertussen 23 jaar lang), en kan inderdaad beamen dat er enorme stappen gezet zijn op het gebied van vleesvervangers. Vroeger kwam je niet veel verder dan de Vega spaghetti kartonballetjes die je eerst een half uur in de saus moest laten weken voordat ze uberhaupt eetbaar waren.
Ik zou ook eens de vegetarische tonijnsalade van de vegetarische slager uitproberen! Ik vind hem zelfgemaakt het lekkerst (de Vega tonijn is te vinden in het vriezerschap, en je kan de salade ook al kant en klaar kopen) maar met verse kappertjes is hij toch wel het smakelijkst.

Eske -

Oooh als je van (vega) kipcorn houdt moet je ook echt de crispy sticks van valess proberen, die zijn zó goed! Lekker sappig van binnen en knapperig van buiten, smaakt als een kruising tussen kipcorn en krokante kipschnitzel! Ohja en natuurlijk de ketjap tempeh! Krokant bakken en wat extra ketjap erbij gooien dan wordt het lekker plakkerig mjam

Anouk -

Ik vind de Little Willies naar muffe spons proeven ????

leonie -

Nooooo hoe dan? Had je ze lekker knapperig gebakken rondom? Echt goed bruin?

Vera -

Ben sinds 1 januari fulltime vegetariër, dus love dit artikel met zoveel tips! Ik heb nog een aanvulling qua broodbeleg: de ‘filet american’ van Kips, echt mega lekker is die! Alleen de verpakking is een beetje een onhandig rolletje. Ook vind ik de plakjes ‘kipfilet’ van Quorn heel goed, ruiken ook echt naar kipfilet.

Roos -

Joehoe dankje hier was ik al lang naar op zoek, wist nooit wat te kopen, en ben blij met de aanraders.
Ik vind zelf ook de champignon-parmezaan burger van de AH heel lekker, daar kan je de paddoburger bagel van bagels & beans mee namaken. (Lees: (hamburger)broodje, rucolamix, truffelmayo, burger, parmezaanse kaas, pijnboompitjes)

Jolien -

Love dit artikel! Een van mijn favorites is de AH granola vijg-geitenkaas schnitzel. Even opbakken in de pan. Zo lekker!

Hannah -

O ja en de kipshoarma van de vegetarische slager vind ik ook super lekker! En vegetarische filet americain!! Bij de AH hebben ze hele lekkere in een bakje met kaas en pijnboompitten, maar ook die van de vegetarische slager is lekker!

Hannah -

Old Amsterdam kaasbitterballen zijn echt de shit.
Verder zelf enorm fan van de Toscaanse carré van Garden Gourmet.

leonie -

omg jaaa, die was ik nog vergeten toe te voegen <3

Kimberly -

De pompoen-wortelballetjes en de noten balletjes van het jumbo huismerk zijn echt geweldig (ook voor op de bbq)!!

Floor -

Heerlijk, ik ben het er helemaal mee eens. Mijn aanvullingen:
– Valess. De schnitzel naturel, schnitzel champignon en de crispy sticks zijn fantastisch.
– AH Linzenburger
– Mr. Kitchens falafelburger
– Lidl Champignonburger
– Vivera Champignon paprikaburger

Melanie -

De vega-dingen van de lidl. Heel betaalbaar en prima van kwaliteit. Ook de snacks zoals vegabitterballen en net-kipnuggets uit de vriezer zijn heel goed. Van de Vegetarische Slager ben ik dol op de nepkipstukjes. Heerlijk. Beter dan kip.

Maureen -

Wat een top artikel! Love it!! En dan al die andere tips eronder, super fijn. Mijn aanvulling: nep kipnuggets uit de koeling van Lidl, in een kartonnen doosje. En de vega frikandellen van mora x vega slager, maar dan de horeca versie voor uit de frituur (verkrijgbaar bij sligo). Super lekker!

Salina -

Jaaa die vega kroketten en de AH Kaasschnitzel zijn heerlijk. De fish-free sticks van quote vind ik ook heel lekker

Salina -

*Quorn

leonie -

Oeeeh die ken ik nog niet

Elske -

Oeh leuk dit Leo! Ik ga ook even mijn favo’s hieronder droppen hoor. Leuk zo om ervaringen te delen 😀
– De nieuwe verse vega burger van huismerk jumbo
– Vegetarische smeerpaté van Stegeman als broodbeleg
– Spekjes van Vivera
– En ben het helemaal eens met de onderstaande reacties; de meeste van de nieuwe producten van Lidl vind ik ook erg goed 🙂 (vooral de shoarma, het Next Level gehakt en de vega stukjes in alle smaak varianten

leonie -

NICE! Lekker bezig Elske!

Brenda -

In veel vega(n) production zit ook methyl-cellulose, pas daar wel mee op!

leonie -

Wat is het?

Lieke -

Sowieso de zigeunerschnitzel en de groenteballetjes van vivera! Ooh wat zijn die lekker

leonie -

Volgens mij heb ik die groenteballetjes wel eens gehad (en vond ik ze heerlijk), maar weet niet meer zeker of dat nou Vivera was of een ander merk. Thanks voor de tip iig!

Helma -

Geen vleesvervanger; maar vleeswaren vervanger… de nieuwe van Stegeman! En dan vooral de tuinkruiden of italiaanse kruiden vond ik lekker, heerlijk een plak met nog gekookt eitje op een wrap ofzo..

Marijn -

Van de vleesvervangers van Vandaag Vegetarisch van de AH haal ik echt het liefst de gemarineerde worstjes. Ik bak ze altijd gewoon in de pan, maar op de bbq zijn ze ook superlekker! Smaak is goed en structuur ook gewoon echt perfect. Echt mijn lievelings!

leonie -

Oeeeh leuke BBQ tip, dank je!

AnkieAf -

Heerlijk ken ze allemaal.

Karly -

Dit vind ik echt n tof artikel, motiveert me wel om meer vleesvervangers te gaan eten!
Jumbo heeft ook een heel groot aanbod met allerlei goede vervangers.

Susan -

Deen verkoopt ook zo’n kaas schnitzel, maar dan van het merk Beemsterkaas. Die is zo super lekker! Net zoals die van Appie lijkt me maar dan met betere kaas.

leonie -

Dank voor de tip!

Tamara -

Super leuk artikel! Ga er zeker nog een paar proberen!
De kipstuckjes en speckjes van de Vegetarische Slager zijn hier al jaren een hit!

Charlotte -

Ik ben ookerg te spreken over het vega-assortiment van de Lidl, het is betaalbaar en ook nog eens lekker. Laatst de vegan spekjes geprobeerd en die smaakte echt heel goed!

Marijn -

https://www.ah.nl/producten/product/wi475397/ah-gemarineerde-worstjes

DEZE! Die gemarineerde worstjes zijn heerlijk op de bbq, maar ik bak ze bijna altijd gewoon in de pan. Echt mijn lievelings tegenwoordig

Cecile -

De krokante kipschnitzel van Vivera. ‘Nuff said.

Marlies -

Jaa ook mijn favoriet!

Esther -

Leuk artikel! Ik ben echt fan van de vegetarische vleesvervangers van de Lidl! Super lekker en vooral stukken goedkoper dan de gemiddelde vleesvervanger. Zelfs mijn vriend vraagt nu standaard wanneer we weer Lidl nepvlees eten :p

Anna -

De Beemster Kaasschnitzels zijn heerlijk! Dat is extra belegen kaas, ik vind hem top!

Jennifer -

Wat een lekker artikel!! Ik probeer steeds minder vlees te eten. Iets wat mij al een paar jaar goed afgaat. Waar ik vroeger een ware carnivoor was, eet ik nu hooguit 1 keer per week vlees of kip. En nu ga ik proberen deze ene keer te vervangen door een lekkere vegetarische variant. Ben dus erg blij met je artikel en ga er zeker een aantal proberen.

Annemarie -

Blij met dit artikel als verstokt veganist! 😉
Bij Lidl heb je het ‘Next Level’ vegan gehakt en de burgers. Ze zijn gemaakt van champignons en een mengsel van verschillende plantaardige eiwitten, en ik lust helemaal geen champignons, maar dit spul is echt goed!
De burger is net een betaalbare Beyond Meat burger, het ‘rauwe’ gehakt is beter en vooral steviger dan het gehakt van Naturli. Ik maakte al pittige gehaktballetjes, soepballen en saucijzenbroodjes!
Ook de SoFish burgers van SoFine zijn hier favoriet.

Lies -

De spinaziekaasrondo van Garden Gourmet mag niet ontbreken ❤️

Marny -

Van Appie hadden ze ook vega soepballetjes, mega lekker, maar helaas “hadden”????. Bij de Lidl hebben ze ook verschrikkelijk lekker vega producten en niet zo duur.
Ik snap trouwens toch niet waarom sommige merken zo duur zijn.

Fieke -

Jaa zoveel favorieten ook hier! De allerbeste natuurlijk, de Toscaanse Carré! (Ontdekt door jouw blog jaaaren geleden)
Maar die burger van Garden Gourmet…. ik heb m weggegooid ???????? ik vond hem zo stinken, bijna kattenvoer-achtig haha!

Isabel -

En de vega frikandel van Mora/vs ook

leonie -

Jaaa die vind ik acceptabel, maar niet zo lekker als een vlees frikandel… Die moet nog beter!

Isabel -

Tip: De visvrije tonijn en de visvrije gambas van de vegetarische slager zijn ook heel erg lekker!

leonie -

Ja? Ben wel benieuwd naar die gamba’s…

Marielle -

Wat een super tof artikel!
Zelf ben ik groot fan van de Vivera kipschnitzel/kipnuggets.
En probeer ook eens de satéschnitzel van de Jumbo Veggiechef, goddelijk!
Nu onze ogen nog geopend houden voor een goede belegen kaasschnitzel 😉

Diede -

All time favo: Vega Kipstukjes van Vivera. Beste die er zijn! Sindsdien geen kipfilet meer door de curry oid.
Linzenburger van de AH is ook yum

Marloes -

Enorme tip in het straatje van Garden gourmet sensational burger: de Garden gourmet chimichurri burger voor jouw recept broodje vega burger met gegrilde aubergine, burrata en ajvar! Is zooooveel chiller dan normale vega burger 🙂

leonie -

Goeie tip, dank je!

Dewi -

Tip voor als je de krokketen en bitterballen van mora zo lekker vind, de vega bitterbal van kwekkeboom is echt zoveel beter!

leonie -

Thanks voor de tip!

Eline -

Ooh super leuk artikel! Zitten zeker een paar producten tussen die ik nog niet geproefd heb en nu wil gaan proberen. Ik ben trouwens ook dol op de AH vegetarische balletjes (ik snij ze in kwarten voor meer bak-oppervlakte en dan door de pasta) en op de tempeh ketjap blokjes (maar dat is misschien niet echt een vleesvervanger).

Oh en helemaal eens met de nooit meer gewone shoarma! #teamvegashoarma. Altijd last van m’n PDS met gewone, NOOIT met vega. Zo chill!

Reageer ook