Ovenrisotto met vega(n) spekjes, prei en wortel

Door Elske – Risotto; wie houdt er niet van? Nee, even serieus. Ik ken nie-mand die risotto niet lekker vindt. Ben heel benieuwd of jij iemand bent of kent die risotto verschrikkelijk vindt. Laat het dan even weten in de comments. Weet ik meteen of die mensen ook bestaan 😉

Nougoed, als je dus niet van risotto houdt moet je dit recept niet lezen, maar doe je dat wel dan heb je geluk. Ik heb namelijk een tijd geleden iets geweldigs ontdekt: ovenrisotto. Dat is, precies zoals de naam al zegt, risotto uit de oven. Niks geen moeilijk geroer in de pan en dan er de hele tijd bij blijven staan. Nee, gewoon hup, rijst met groente en eventueel (vega) vlees in een ovenschaal, vocht erop en klaar is kees. Kind kan de was doen. Of beter: jij kunt nu de was gaan doen, terwijl je risotto zich in de oven gaar staat te borrelen. Klinkt geweldig toch? Is het ook. Daarom hieronder het recept!

Voor 2 personen: 225 gram risottorijst – 2 preien – 1 bak vegan spekjes * – 1 teen knoflook – 2 wortelen – half blokje groentebouillon – 2 volle eetlepels creme fraiche

* Ik gebruikte deze van Albert Heijn. Lees verderop of dit een succes was..

Doe een scheut olijfolie in een koekenpan. Pel de teen knoflook en pers het uit boven de pan. Bak dit even aan en voeg daarna de spekjes toe.  Ondertussen kun je de preien alvast schoonmaken en in ringen snijden.. Even belangrijke vraag tussendoor: welk deel van de prei gebruik jij wel en welk deel niet? Ik gebruik altijd vrij veel, maar hoor ook van mensen dat zij alleen het witte gebruiken. Benieuwd naar! Oké, we gaan doorrrr.. Verwarm je oven nu voor op 180 graden.

Snijd ook de wortelen in dunne plakjes en voeg deze, samen met de preiringen, toe aan de pan met spek en ui. Pak een ovenschaal, doe het mengsel uit de pan hierin, en doe opnieuw olie in dezelfde pan #scheeltafwas. Zet de pan weer op het vuur, voeg de risottorijst toe en bak dit even, zodat alle rijstkorrels een laagje olie krijgen. Draai daarna het vuur uit en roer de rijst door de ingrediënten in je ovenschaal.

Kook 600 ml water, maak hiermee het bouillonblokje aan en giet deze bouillon over de rijst in de ovenschaal. Zet dit voor 40 minuten in de oven. Roer tussendoor een paar keer goed door. Na 40 minuten roer je de 2 eetlepels crème fraîche toe en zet je de risotto nog zo’n 3 minuten in de oven. Smakelijk!

Mjam! Over het algemeen vond ik deze risotto erg lekker. Let er wel op dat je het tussendoor zeker 2 keer even doorroert. Dus na het eerste kwartier, het tweede kwartier en aan het eind samen met de crème fraîche. Anders heb je misschien een wat te harde korrel en harde risotto vindt niemand lekker. Prefereer ik deze risotto boven risotto uit de pan, met wijn en parmezaan? Nee, maar het is wel lekker voor een keer. En kost minder moeite.

ovenrisotto_2

Oh nog even over die vegan spekjes. Ik vond het gewoon leuk om dit eens te proberen i.p.v. normale spekjes. Maar mwoah. Ben er nog niet helemaal uit wat ik van die van de AH vind. Smaak is niet persé slecht, maar die structuur… Iemand tipte mij dat ik ze langer en harder moest bakken, dus dat is direct ook een tip aan jou 😉 Ik had ze echt te zacht nog en dat deed afbreuk aan de smaak.

Ps. Wil je dit recept liever écht vegan eten? Vervang dan de crème fraîche voor een vegan room of roomkaas.

Zullen we contact houden?
Volg Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet ook via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

3 reacties op “Ovenrisotto met vega(n) spekjes, prei en wortel

  • Hoi! Ik heb gisteren de vega spekjes van Vivera gegeten en die zijn echt lekker! Misschien een tip voor de volgende keer? Ben overigens erg benieuwd naar het recept, ga het een keer proberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *