Indo Pulled Chicken & Sajoer Boontjes

Goedemiddag leuke mensen! Gisteren heb ik de hele dag in de keuken gestaan om twee geweldige recepten klaar te maken. Ik wilde een stoofgerecht maken met mijn nieuwe Le Creuset braadpan die ik vorige week gekregen heb, want ik kon niet wachten om er mee aan de slag te gaan. Ik maakte een pulled chicken recept, maar ging dit keer niet voor mijn kip-in-cola-variant, maar maakte een Indonesische variant. Met MEGA veel specerijen en héél veel smaak.

Erbij maakte ik sajoer-boontjes en zoet-zure komkommer en ik serveerde het op een kleine wrap. En mensen; dit was GEWELDIG. Ja; het kost wat tijd, maar dit wíl je echt eens maken. Overigens kun je dit ook echt wel in 2 uurtjes op tafel hebben, maar zoals voor veel stoofmaaltijden geldt; hoe langer, hoe lekkerder. Dus ik liet het lekker de hele dag sudderen.

Als inspiratie gebruikte ik dit recept voor Indo pulled chicken uit de slowcooker, maar omdat ik geen slowcooker heb, bereidde ik het in een braadpan en dat zorgt voor behoorlijk wat aanpassingen t.o.v. het slowcooker-recept. En ik gebruikte  dit recept als basis voor de sajoer-boontjes, maar paste dat ook aan naar eigen smaak.

Nodig voor Indo Pulled Chicken voor 4 personen: 800gr kipdijfilet – 2 uien – 2 grote tenen knoflook – 4 kruidnagels – 1 steranijs – 1 kaneelstokje – 1/2 theelepel nootmuskaat – 1/2 theelepel koek & speculaaskruiden – 1 theelepel gemberpoeder – 4 theelepels sambal badjak – 1 theelepel suiker – 4 laurierbladeren – 120ml ketjap – 200ml water – 1 tablet groentebouillon
Bereidingstijd: minimaal 2 uur – maximaal 6 uur

Nodig voor sajoer-boontjes voor 4 personen: 400gr sperziebonen – 2 bosuitjes – 1 teen knoflook – 2 theelepels ketjap – 1 theelepel gemberpoeder – 1 theelepel sambal badjak – 1 theelepel korianderzaad – 200ml kippenbouillon – 200ml kokosmelk
Bereidingstijd: 20 minuutjes

Nodig erbij: kleine wrapjes van Santa Maria -1 komkommer – azijn – suiker

IMG_8570

Bereidingswijze Indo Pulled Chicken in braadpan:
We beginnen met de kip. Snijd de kippendijen door de helft. Bak ze in een pan met een scheut olie ongeveer 10 minuten. Snijd in de tussentijd de ui fijn en pers de knoflook.

Voeg de uien en knoflook toe aan de kip en bak dit heel even mee, totdat de ui glazig of sappig is. Niet meer zo rauw en heftig als eerst.

Voeg dan 2 theelepels sambal en alle kruidenpoeders toe aan de pan; gemberpoeder, nootmuskaat en koek & speculaaskruiden en roer het door elkaar.

Voeg dan ook de laurier, kruidnagels, het kaneelstokje en steranijs toe en schenk vervolgens de natte ingrediënten erbij; de bouillon (van 200ml water), de ketjap. Ennn voeg een schepje suiker toe.

Roer alles door elkaar, doe de deksel op de pan en laat het vervolgens uren stoven op laag vuur.

Omdat je kippendijen gebruikt, valt het vlees vrij snel uit elkaar en zou je na een uur ongeveer al pulled chicken hebben. Echter is het voor de smaak wel echt lekker om de kip zo lang mogelijk te laten sudderen in alle kruiden en specerijen. Ik heb het uiteindelijk een uur of 6 op ’t vuur gehad en toen was het echt een smaakexplosie! (Maar binnen 2 uur ben je ook al aardig op weg).

Zorg er in ieder geval voor dat je af en toe roert; vooral om te checken of de pan van binnen nog vochtig is. Maar dat was hij bij mij vrijwel de hele tijd #lovemijnnieuwecreusetpan <3.

Verder kun je de Pulled Chicken op smaak brengen naar wens. Ik heb er nog wat extra sambal doorheen gedaan, omdat dat wel mocht voor de smaak en hij zo een klein beetje pittig werd (maar helemaal niet extreem ofzo). Dus speel vooral zelf met de ingrediënten.

Erbij maakte ik sajoer-boontjes en in totaal serveerde ik het op een een kleine wrap met zoet-zure komkommer.

Bereiding zoet-zure komkommer:
Snijd komkommer in kleine stukjes en laat ze trekken in een badje van azijn en suiker. Dit kun je gewoon een beetje op de gok doen. Laat het een paar uur trekken en dan heb je lekkere zoet-zure komkommer. Echt een héle wenselijke toevoeging aan dit gerecht. Dus absoluut maken!!

Bereiding sajoer-boontjes:
Maak een prutje van ui, knoflook, ketjap, gemberpoeder en korianderzaad (heel). Dit doe je door de bosuitjes fijn te snijden, de knoflook uit te persen en dit alles lekker door elkaar te roeren.

Verhit een scheut (wok)olie in de pan en bak dit prutje heel eventjes in de pan. Voeg dan de rauwe boontjes toe (maar zorg wel dat je ff de puntjes eraf hebt geknipt). Roer dit door elkaar. Voeg dan kokosmelk en kippenbouillon toe en een theelepel sambal en doe de deksel op de pan. Laat dit 10 minuutjes koken, zodra de boontjes gaar zijn. Haal dan de deksel van de pan en laat het nog een minuut of 10 op hoog vuur staan, zodat je zoveel mogelijk vocht uit de pan droog kookt. Zo wordt het een lekkere smeuïge bedoeling. Mjam!

Het eindresultaat
Verhit de wrapjes heel even in de magnetron totdat ze lekker zacht zijn (30 sec). Beleg ze dan met een laag Pulled Chicken, wat sajoer-boontjes en zoet-zure komkommer en eet HEEL ERG SMAKELIJK.

Variatietip: het is denk ik ook lekker om dit gerecht in z’n geheel te serveren mét frietjes en mayonaise. Dan kun je misschien iets minder vlees eten (wij aten nu 3-4 wrapjes p.p. en dan kun je je beperkten tot 2 wrapjes p.p.), omdat je dan frietjes erbij hebt.

Anyway: dit was echt goddelijk. Er zat echt zooooooo veel smaak aan, dat ik niet eens hier kan omschrijven hóe het smaakte. Ja, kruidig, en kippig, en zoetig en zout en zuur. ECHT te gek vond ik het. Dit is absoluut een recept dat ik vaker ga maken. En ook zeker iets dat ik voor vrienden of familie een keer wil klaarmaken.

Bpy, oh boy, wat ben ik blij met mijn nieuwe Le Creuset pan en boyyyy wat was z’n ontmaagding fantastisch :D. Ik vind het ook echt een heerlijk idee dat ik deze pan waarschijnlijk de komende 30 (?) jaar nog kan gebruiken en dat ik ‘m nu rond m’n 30e heb en YES, ik ben VET blij #goals.

Weet jij nog een tof stoofgerecht? Drop ‘m hieronder!

Word jij nummer 40.000?
Ik heb netttt 35.000 volgers op Instagram! Volg je me daar ook? Dan laat ik wat meer zien van m’n persoonlijke leven :D. Op naar de 40K!

Meer recepten
Iedere dag inspiratie voor recepten ontvangen? Volg mijn blog op Facebook!

Sponsor je girllll
En ja mensen, ik heb nóg iets aan te smeren… Namelijk mijn boeken! Koop mijn tosti-boek of een van de twee kookboeken voor studenten. Als je dat hierrrr doet, verdien ik er ook nog wat gezelligs aan. Thanks!


18 reacties

Aimee -

Bovenin staat 4 theelepels bij de kip, maar in het recept staat 2 theelepels. Hoeveel zijn het er :)?

leonie -

Ja ik ben begonnen met 2 theelepels en heb later nog wat extra toegevoegd. Staat in het recept beschreven! Dus het is naar smaak 🙂

Suzanne -

Het staat op het vuur voor vanavond, ben benieuwd!

leonie -

NICE. ENJOY!

Iris -

Van alle recepten die ik al van je geprobeerd heb, was dit de beste! Echt heel lekker, zelfs mijn superkritische (qua eten) vriend was razend enthousiast. Volgende week weer op het menu! (en dan is de lijst met benodigde ingrediënten wat minder lang, ook fijn!)

leonie -

Jaaa wat leuk om te lezen 😀

Anouk -

Leo, ik heb last v natte kip! Na dik2 uur pruttelen nog steeds super veel vocht in de pan. Soort soep zeg maar…. what to do?! X

leonie -

Zo gek! Gewoon door laten pruttelen en de deksel van de pan halen. Hoog vuur! Dan kookt het op den duur wel droog. Wel ff in de gaten houden, want het kan snel gaan.

Anne Derks -

Voordeel aan verplicht thuiswerken nu:
Tijd om dit recept eens uit te proberen!

leonie -

Precies! Succes!

Annemarie -

Superlekker! Dit ga ik zeker nog vaak maken. Zes uur pruttelen, intussen thuis keutelen, krant lezen, puzzelen en dan: smullen. Love it.

leonie -

Jaaa fijn is dit he. En het ruikt zo lekker in huis <3

Cindy -

Het was geweldig! En helemaal niet moeilijk!!

leonie -

Jaaaa chill he! Thanks voor je reactie! 😀

Eline -

Ik heb dit afgelopen weekend gemaakt en het was echt fantastisch lekker!

leonie -

Yay! Leuk om te lezen 😀

Daisy -

Jeetje dit ziet er goed uit!!! Ben geen kip liefhebber maar dit wil ik eten!

leonie -

Jaaaa doe! Dit vindt je vast lekker!

Reageer ook