Spaanse tapas: patatas bravas, chorizo, spinazie, biefstuk, gamba’s aioli en meloen met ham

Hey you! Gisteravond heb ik uitgebreid gekookt, omdat ik daar zin in had én om de romance een beetje alive te houden. Jan zit momenteel in een hele drukke periode op werk en ik dacht; hoe kan ik er nou voor zorgen dat het thuis in ieder geval relaxt is? En dus toverde ik ons huis gisteravond om tot Spaans paradijs, met Corona’s, een Spaanse playlist op Spotify en een heel chill diner van allemaal Spaanse tapas.

Ik heb behoorlijk lang in de keuken gestaan, maar wel allemaal hele lekkere en simpele dingetjes gemaakt. Ik beschrijf de recepten hieronder per gerecht.

Zin in een Spaans avondje? Let’s tapas!

Alle porties zijn voor 2 personen. Als je alles bij elkaar maakt (zoals ik deed), dan heb je te veel, maar liever te veel dan te weinig, toch? 😉
patatas_bravas
Patatas Bravas met pittige saus (originele recept hier)
Nodig: 4 vastkokende aardappelen in schil – 200gr tomatenblokjes – 1 bosui – 1/2 rode peper – 1 teen knoflook – olijfolie – 1 theelepel paprikapoeder – een snuf cayennepeper – 1 eetlepel crème fraîche – beetje mayonaise

Snijd de aardappelen in blokjes (ongeveer 4×4 cm) en meng in een kom met wat olijfolie. Bak de aardappeltjes af in de Airfryer op 200C. In ongeveer 15 minuten zijn ze goudbruin en klaar.

Maak ondertussen de pittige tomatensaus. Snijd de bosui, knoflook en rode peper in kleine stukjes. Verhit een scheut olie in een steelpannetje en bak deze drie ingrediënten glazig. Voeg dan de tomatenblokjes toe en roer er cayennepeper en paprikapoeder doorheen. Bak dit 5 minuutjes mee en pureer het dan met een staafmixer tot een gladde saus. Roer er wat crème fraîche door en breng op smaak met peper en zout.

Serveer de saus over de aardappeltjes en top af met een beetje mayonaise in mooie stroken er overheen. Klaar!

gambas

Gamba’s aioli
Nodig: 10 gepelde gamba’s* – 3 tenen knoflook – olijfolie

*ik kocht echt mega chille gamba’s bij Vomar uit de diepvries. Echt een mooie grootte en goede smaak hadden ze.

Snijd de tenen knoflook in de lengte doormidden en maak er een paar plakjes van. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pannetje. Zodra het warm is voeg je de knoflook toe en de gamba’s. Laat dit lekker pruttelen totdat de gamba’s helemaal verkleurd zijn. Bak nog heel even en haal dan van het vuur. Serveer dit met pannetje en al op tafel en schep de gamba’s er dan pas uit. Zo trekt de knoflook-olie nog lekker in je gamba’s. Mjam!

Spaanse biefstuk (originele recept hier)
Nodig: 300gr biefstuk in stukjes – 1 theelepel paprikapoeder – snufje cayennepeper – 1 eetlepel olijfolie – boter om in te bakken – 2 plakjes serranoham – een scheut rode wijn

Meng de paprikapoeder met cayennepeper en olijfolie en roer dit door de biefstuk stukjes heen. Verhit boter in de pan en bak de biefstuk-stukjes hierin rondom, een paar minuten. Het vlees mag wat rood blijven. Schenk er dan een scheut rode wijn bij en kook dat heel eventjes mee met de biefstukpuntjes.

Bak ondertussen in een andere pan met een scheut olie, de plakjes parmaham knapperig. Het is handig als je 1 plakje parmaham even in 3 stukken snijdt en dan pas bakt. Zodra de parmaham in de pan begint te verkleuren, haal je ze eruit en dan worden ze knapperig.

Serveer de biefstukpuntjes op een bord, doe er een beetje rode wijn jus overheen en top af met knapperige parmaham. Klaar!

kikkererwten_chorizo

Chorizo met kikkererwten
Nodig: 200gr kikkererwten – 10cm chorizo – olijfolie – zout

Spoel de kikkererwten af. Snijd de chorizo in kleine stukjes. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de chorizo. Voeg na 2 minuten de kikkererwten toe en bak lekker mee. Als er te veel olie in de pan ligt, giet je dat een beetje af, maar bewaar de olie wel. Bak de kikkererwten en chorizo knapperig en goudbruin (vooral de kikkererwten wil je knapperig hebben). Schenk dan de olie terug in de pan en laat de smaken nog ff lekker met elkaar mengen. Breng extra op smaak met wat zout. Klaar!

Zoute spinazie
Nodig: handje spinazie en wat zout

Bak spinazie in een pan met olijfolie totdat het geslonken is en breng het dan op smaak met zout. Echt, dit is gewoon een chill bijgerecht als je al zo veel shit naar binnen aan het werken bent ;-). Je kunt de spinazie nog toffer maken met knoflook of feta, maar ik vond dat niet nodig.

armaham

Meloen met ham
Nodig: gele meloen en serranoham

Tja; heeft dit uitleg nodig? Ontdoe de meloen van de pitjes in de kern, snijd in stukjes en serveer met plakjes serranoham. Kind kan de was doen 😀

Bruchetta van tomaat, mozzarella en basilicum
Nodig: 1/2 stokbrood – 5 kleine tomaten –  beetje verse basilicum – 1 teen knoflook – olijfolie – peper en zout – buffelmozzarella

Snijd het stokbrood in stukjes, maar snijd ze zo schuin mogelijk. Daardoor heb je een groot oppervlak waar je straks beleg op kunt legen. Snijd de stukken ook niet te dik, want dat eet vet moeilijk. Een centimeter of 2 is perfect.

Smeer de stokbroodjes in met olijfolie, knoflook en peper en zout. Zet ze dan ongeveer 10 minuten in de oven, totdat de broodjes knapperig en beginnend bruin zijn.

Snijd in de tussentijd de tomaten in kleine stukjes en meng met verse basilicum. Beleg de bruchetta hiermee en top af met nog wat buffelmozzarella. Chill bijgerechtje! 😀

Zo! En dat was het Spaanse diner dat ik gisteravond in elkaar flanste. Zoals gezegd, allemaal makkelijke gerechtjes, maar echt super lekker bij elkaar en Jan was helemaal blij. En ik ook overigens; ik vond het vét leuk om dit allemaal zelf in elkaar te flansen. Ik hoop jij ook! Eet smakelijk!

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

Eén reactie op “Spaanse tapas: patatas bravas, chorizo, spinazie, biefstuk, gamba’s aioli en meloen met ham

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *