Frisse citroenrisotto met doperwt en wortel

Door Elske – Joeh! Wanneer ik dit schrijf is het maandag en daarom deel ik vandaag een recept voor vega-maandag met jullie. Of voor iedere andere dag in de week wanneer je vegetarisch wilt eten 🙂 Risotto vind ik namelijk het ideale gerecht om vegetarisch te maken. Daarin mis ik vlees nou echt niet. Klaar voor het recept? Let’s go!

Je hebt nodig: risottorijst voor 1 persoon – 5 cm winterpeen – 1 rode ui – 1 teen knoflook – hand vol doperwten* – 2 handen parmezaanse kaas of flakes – half blokje groentebouillon – halve citroen – 3 el olijfolie – optioneel: wat rucola of veldsla

*Ik gebruikte gewoon diepvries doperwten. Ontdooien voor de tijd is niet nodig.

citroenrisotto_2

Zet een pannetje met een halve liter water op en gooi hierin een half bouillonblokje. Wacht tot het kookt, roer door met een soeplepel en draai dan het vuur zacht.

Doe de olijfolie in een pan. Het liefst één met dikke bodem. Het voordeel hiervan is dat de pan langer warm blijft en de warmte zich beter kan verdelen. Heb je deze niet? Dan kan je ook een normale koekenpan gebruiken, maar hou je risotto dan goed in de gaten en blijf constant doorroeren, zodat het niet blijft plakken aan de bodem. Snipper de ui en pel de knoflookteen. Verwarm de olijfolie in de pan, voeg de ui toe en pers de knoflook erboven uit. Bak even aan.

Snijd de winterpeen in kleine blokjes en voeg toe aan de pan. Bak 2 minuten mee en voeg dan ook de risotto rijst toe. Roer door en zodra alle rijstkorrels een glazig laagje van de olijfolie hebben kun je een halve soeplepel bouillon toevoegen. Hebben niet alle rijstkorrel een glazig laagje olijfolie? Voeg dan wat extra olie toe. Dit is echt nodig; zo kan de rijst straks de bouillon opnemen.

Blijf bouillon toevoegen tot dat deze op is. Belangrijk hierbij: blijven roeren. Proef de risotto even. Is de korrel nog hard? Voeg dan nog wat extra gekookt/heet water toe totdat de korrel zacht is. Voeg daarna de doperwten en 1 hand parmezaan toe en roer door totdat de kaas gesmolten is. Draai het vuur uit. Rasp de schil van de halve citroen en voeg toe. Knijp de citroen voor de helft uit boven de risotto en roer nogmaals door. Klaar is je citroenrisotto! Serveer met de rucola of veldsla en maak af met een extra hand parmezaan. Smakelijk!

Mjam; geslaagd receptje hoor! Lekker fris en past helemaal bij het lekkere weer, aanrader 😀 Wat is jouw favo risotto recept?

Volg Leo’s leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat Leonie drie boeken schreef?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *