KERST: Makkelijke salade met brie, gegrilde peer en gekarameliseerde noten (bijgerecht)

Door Elske –  Dag mensen! Omdat het alweer bijna kerst is (jep, time flies while you’re have fun)  besloot ik alvast wat in het voren te werken. De nieuwe kerst-allerhande ligt in de winkel en dat vond ik wel een noemenswaardige aftrap voor ‘kerst-koken’ met Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet. Of zo.

Het verzinnen van een hoofd- en nagerechten vind ik meestal niet zo lastig, maar een lekker en verrassend bijgerecht daarentegen… Ik bedoel: voor doordeweekse dagen maak ik vaak een simpele salade met tomaat en komkommer en that’s it, maar voor kerst wilde ik iets meer speciaal. Maar wat? Ik had nog geen idee. Totdat ik een ingeving kreeg met brie die nog in mijn koelkast lag. Dus ik bracht dit idee in de praktijk en nodigde een vriendin uit om te komen testen. Benieuwd wat we ervan vonden? Lees dan mee!

Nodig voor 1 grote salade (4 personen): 300 gram verse spinazie – 1 roombrie – 1 avocado – 2 peren – handje cherrytomaatjes – half zakje honing/zeezout noten * – stuk bakpapier

* ik koop deze altijd bij de Aldi of de lidl en liggen bij de borrelnoten. Ik vind ze super lekker. We gaan dus niet moeilijk doen met zelf karameliseren van de noten. Dat doet de supermarkt voor je.

Doe de spinazie (vaak is deze al voorgewassen, maar check het even) in een grote kom.  Snijd de avocado in blokjes, de cherrytomaten in halfjes en ontdoe de peren van het klokhuis. Snijd deze laatste daarna eerst in kwarten en vervolgens in lange repen.  De cherrytomaatjes en avocado kan je alvast toevoegen aan de spinazie.

Pak je grill ijzer. Heb je die niet? Gebruik dan een grill-pan of koekenpan. Bij gebruiken van die laatste zul je dus geen mooie grill-strepen krijgen en eerlijk is eerlijk: het oog wil ook wat. Zeker met kerst. Dus leen anders ergens een grillpan of ijzer.

Zet je grillijzer aan en leg eerst de reepjes peer onder de grill. Zodra ze wat zacht worden en lichtbruine strepen hebben gekregen zijn ze klaar. Dit kan best even duren (zeker voor een ongeduld als ik) maar neem de tijd. Leg de reepjes peer alvast op de salade.

Snijd de brie in reepjes van 5 cm lang en een halve cm dik. Pak een stuk bakpapier zodat zeker de onderkant van je grill wordt bedekt. Leg hierop de plakjes brie en laat ze even smelten. Doe dit niet te lang, anders smelt je brie weg op het bakpapier en blijft er niets over voor de salade. Even zacht laten worden, binnen een minuut, is het mooiste. Leg de brie over de plakjes peer op je salade.

Crunsh de noten tussen je handen of doe ze tussen een stuk keukenpapier en sla er op met de onderkant van een mok, beker of wat ander hards dat je binnen handbereik hebt. Strooi ze over je salade. Maak af met een flinke scheut neutrale olijfolie óf frambozenolie als je dat kunt vinden in de supermarkt. Cranberry-compote gemengd met een scheut olijfolie leek mij ook lekker, maar kwam ik te laat achter om te gebruiken in dit recept 😉 Tip voor de volgende keer!

YES, deze salade was lekkerrrr! Hij is vast ook goed te eten als lunch met een stukje brood, maar als bijgerecht is ‘ie ook zeker geslaagd en kerstproof. Ziet er mooi uit en kost niet eens zoveel moeite. Vond mijn tafelgenoot ook dus wij zijn content.

kerst_bijgerecht_salade_peer_brie

Wat is jouw favoriete bijgerecht? En ben je er al over uit wat je gaat maken voor kerst? Ik ben altijd op zoek naar inspiratie dus let me know! 

Je kunt Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet ook volgen op andere kanalen!
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?


Reageer ook