Noedels met tofu, wokgroenten en ketjap-chilisaus

Door Elske – Joehoe leuk mens! Heb je wel eens zo’n blok tofu in de supermarkt gespot? Zo’n bakje met vocht waar dan zo’n gek blok in de vorm van een spons in ligt. Klinkt niet aantrekkelijk he? Nou ik vond het in ieder geval wel interessant, maar had geen idee hoe ik dat dan moest gaan bereiden. Ik kocht ooit wel eens van die vega wokstukjes (ook gemaakt van tofu), dus heel moeilijk moest dit niet zijn. Eenmaal thuis besloot ik pas de verpakking te lezen en naar de bereiding te kijken. Eigenlijk heel simpel: laat uitlekken, snijd in plakken, reepjes of blokjes en bak 5 minuten in de pan. Id-e-aal.

Just to be sure raadpleegde ik ook nog maar eens het internet en daar kwam de aap meteen uit de mouw. Wil je tofu echt lekker maken dan moet je het eerst minimaal een half uur laten marineren, zo blijkt. Zonder marinade schijnt het naar niets te smaken en daar zat ik nou ook weer niet op te wachten. Smakeloze spons in mijn noedels… Mwah..

Gelukkig kwam ik ‘s avonds achter deze informatie en zo kwam het dat ik de volgende ochtend tijdens mijn ontbijt in een bakje ketjap met olie en kruiden zat te roeren. Boterham in de ene hand, kloppen met de andere hand. Eigenlijk vond ik dit nu al teveel moeite, maar goed ik had de tofu nu al gekocht dus het zou een slagend recept worden! Dat moet dan wel heel erg lekker zijn zou je denken. Lees verder mee voor mijn eindoordeel.

Nodig voor 2 personen: 1 blok tofu* – 1 zak Thaise wokgroentes – 6 kastanjechampignons – eiernoedels – 3 eetlepels ketjap + 1 scheut – 2 eetlepels chilisaus– teentje knoflook – 1 eetlepel sesamolie – optioneel: sharissasaus

* 325 gram geloof ik als je deze koopt; iets soortgelijks volstaat natuurlijk ook.

Dit lijken nu wel heel veel ingrediënten, maar een teentje knoflook en ketjap heb je denk ik wel in huis? De sesamolie had ik toevallig en dat leek me lekker voor deze mariande, maar heb je die niet dan kan je ook zonnebloemolie of olijfolie gebruiken.

Als eerst maak je de marinade waar je het blok tofu in zet of legt. Doe de ketjap in een kleine kom, doe daar de sesamolie bij en voeg een geperst teentje knoflook toe. Klop alles met een vork door elkaar, leg het plakkaat tofu in een kom, kleine ovenschaal of diep bord en giet daar de marinade overheen. Dek af en zet in de koelkast. Doe dit minimaal voor 30 minuten, maar hoe langer je marineert, hoe meer smaken de tofu op neemt (ik zei toch: spons). Je kunt het dus bijvoorbeeld goed ’s ochtends maken zodat de tofu lekker gemarineerd is als je thuis komt. Kan je gelijk aan de slag met de rest!

Dit was ook meteen het ‘meeste werk gedeelte’, want verder is dit recept heel makkelijk. Snijd de tofu in blokjes. Doe een laagje olie in een wokpan en bak daarin de tofu in 5 minuten aan. Ondertussen zet je water op voor de noedels. Ik gebruikte drie mie-nestjes (vreemd woord) per persoon. Deze kook je in ongeveer 8 minuten gaar. Terwijl je noedels gaar staan te koken en je tofu lekker in de wokpan ligt te bakken, snijd je de kastanjechampignons en voeg je toe aan de wok. Bak 1 minuut mee, voeg wat peper en zout toe en later ook de wokgroente. Bak dit gaar, maar niet te gaar. De groentes moeten wat bite behouden. Voeg daarna nog een scheut ketjap toe. Ik deed er ook wat extra sharissa saus bij, voor wat pit. Dit is optioneel, hoef je niet te doen als je niet van pittig eten houdt.

Noedels gaar? Mooi! Giet af, schep er wat van op een bord en voeg daar je lekkere wokmix van tofu en groentes aan toe. Opeten met stokjes en je voelt je een compleet Aziatisch! Oké overdreven: maar dit was wel echt heel lekker! Vier sterren lekker, want er had van mij nog wel wat meer ‘saus’ mogen zijn. Maar ik ben dan ook een groot voorstander van veel saus.

Ik heb weer een nieuw ingrediënt ontdekt om vaker mee te koken: tofu! Ik zag ook al recepten met tofu-frietjes en andere lekkere dingen! Wie geeft mij nog meer inspiratie-recepten voor het koken met tofu? Ben benieuwd, laat het hieronder weten 😀

noedels_tofu_1

Je kunt Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet ook volgen op andere kanalen!
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?


3 reacties

Naomi -

Snijdt de tofu in blokjes voordat je ze in de marinade zet, en de smaken dringen sneller dieper door.

Anne -

Als je aan de tofu voor het bakken een beetje maizena toevoegt dan wordt de buitenkant lekker cripsy en zijn ze minder ‘sponzig’

elske -

Goeie tip! Ga ik zeker de volgende keer gebruiken :)

Reageer ook