7 fantastische couscous recepten

Door Elske – Hallo allemaal! Als er een soort gerecht is waar ik bijna altijd voor kies als ik weinig zin of tijd heb om te koken (een combinatie komt overigens ook geregeld voor) dan is dat wel couscous. En dan bedoel ik niet de couscous op de traditionele wijze, maar op de Hollandse even-snel-laten-wellen-met-wat-bouillon wijze.

Een paar jaar terug at ik in Marrakech de meeste heerlijke Tajine-gerechten met, uiteraard, couscous. En dat haalt het niet bij deze varianten, maar als ik Marrakech even uit mijn hoofd haal, smaken deze recepten allemaal vrij geweldig. Geen tien punten geweldig, maar toch zeker wel acht. Of misschien wel negen. En dat wil wat zeggen. Dus maken die handel. Als je geen tijd hebt, geen zin hebt, of gewoon een heerlijke couscous op tafel wil zetten. Gratis tip: smaakt ook super lekker als bijgerecht bij een barbecue. Keer wat anders dan de standaard pastasalade. Of maak je kommetje couscous eens af met een flinke dot hummus. Succes gegarandeerd! Oké, ready voor heel veel couscous-geluk? Let’s go then!

Couscous met spek, dadels en brie
Één van mijn all time favorites heb ik afgekeken van Leonie. Zij maakt ooit namelijk deze hemelse couscous met spek, dadels en brie. Voegde daar nog wat champignons en courgette aan toe voor de groentes, topte af met wat pijnboompitten en het resultaat was absoluut amazeballs. Serieus, de eerste keer dat ik dit at vond ik het zo geweldig dat het ik het nog vaak (en nog steeds) na heb gemaakt.

Super chill en easy receptje dit!
Super chill en easy receptje dit!

Couscous met mango, avocado, komkommer, pistache en alfalfa
Als ik aan alfalfa denk, denk ik niet meteen aan die kiemgroente die Leo in dit recept heeft gebruikt. Nee, ik krijg dan jeugd-sentiment en denk aan deze Alfalfa; uit de boefjes! Wie heeft dat nog meer? Goed, terug naar de couscous. Het is erg jammer dat ik er nu achter kom dat het recept helemaal niet uitgeschreven staat op de site. Wel staat het recept in Leonie’s tweede boek; Gewoon wat een studentje nog meer eet. Heb jij dit boek in huis? Dan ben je een winnaar, want alle opties om deze fantastische couscous te maken vanavond. Heb je het boek niet? Het is HIERO nog te koop.

Dat kwakje bovenop is dus alfalfa. Vooral niet te verwarren met die van de boefjes..
Dat kwakje bovenop is dus alfalfa. Vooral niet te verwarren met die van de boefjes..

Couscous met geitenkaas, gegrilde groente, dadels en balsamicosiroop
Dat couscous met kaas en dadels een top combi is weten we uit het eerste recept.  Dat het ook zo fantastisch kan zijn met hazelnoten en balsamicosiroop was mij nog onbekend, maar volgens Leo werkt het dus geweldig dus waarom zouden we het niet proberen? Prettige bijkomstigheid: vullend. Dat is nog wel eens een dingetje met couscous namelijk, maar volg dit recept en je zit geheid voor 2,5 uur vol.

Deze voedsel unit is trouwens ook super vega!
Deze voedsel unit is trouwens ook super vega!

Couscous met pistache, abrikoos, kip, courgette en feta
Abrikoos en kip zijn een top combinatie, couscous en feta zijn een top combinatie en tja.. valt er iets slechts te zeggen over courgette en pistache? Misschien dat dát als een vreemde combinatie klinkt, maar dit recept bewijst dat het niet vreemd smaakt. Wat zeg ik? Heel goed zelfs! Probeer zelf maar eens.

Ook een toppertje hoor; deze couscous met o.a. kip en abrikoos
Ook een toppertje hoor; deze couscous met o.a. kip en abrikoos

Basic couscous
Deze couscous at Leo als lunch en dat is helemaal te begrijpen; er zitten niet veel ingrediënten in, waardoor deze couscous prima als lunch werkt. Want nog steeds heel erg lekker door de bouillon en een keer wat anders dan je standaard boterhammen lunch. Zoals Leo hem hier heeft gemaakt, maak ik couscous als avondeten vaak als basis. Soms verander ik de zongedroogde tomaatjes door in partjes gesneden cherrytomaatjes, de komkommer voor courgette en daarna voeg ik van alles toe wat ik lekker vind of nog als restjes heb. Heel veel werkt, maar echt. Ik noem deze couscous ook wel experimenteer-er-maar-op-los-couscous. Top.
Ps. Leo is geloof ik niet meer op zoek naar een woonruimte in Amsterdam 😉

Prima lunchje dacht ik zo!
Prima lunchje dacht ik zo!

Couscous met aubergine, courgette, tomatensaus, rucola en geitenkaas
Wel eens couscous met tomatensaus geprobeerd? Nee, dan zou ik me nu naar de supermarkt haasten als ik jou was want het is top! Waar het precies naar smaakt? Kan ik je niet exact vertellen; iets met spaghetti maar dan anders.. Heb je niets aan of wel? Kortom, probeer het maar gewoon 😉 Eerlijk, daar ga je geen spijt van krijgen.

Een soort spaghetti-couscous. Klinkt vaag right? Is het ook, maar wel lekker vaag!
Een soort spaghetti-couscous. Klinkt vaag right? Is het ook, maar wel lekker vaag!

Couscous met avocado, feta en pompoenpitten
Dat je avocado ook prima in je couscousie kan verwerken bewijst dit recept. Men neme: allerlei restjes plus couscous en avocado en je kunt weer trots zijn dat je iets lekkers in elkaar hebt geflanst vanavond, met toch weinig moeite. Fijn dat het zo makkelijk en snel kan. Des te meer tijd om te chillen vanavond 🙂

Makkelijk, snel en heerlijk; drie ingrediënten waaraan eigenlijk ieder avondmaal zou moeten voldoen.
Makkelijk, snel en heerlijk; drie ingrediënten waaraan eigenlijk ieder avondmaal zou moeten voldoen.

Wist je dat er tering veel couscous-recepten hier op Gewoon wat een studentje ’s avonds eet staan? Teveel om uit te kiezen. De bovenstaande zeven zijn lekker, maar er staat vast nog veel meer fijns op. Dus; staat je favo couscous recept er niet tussen? Gewoon even couscous-en rechts bovenin de zoekbalk en dan vind je vast iets wat je aanspreekt. Zoals ik al zei; met couscous zit je meestal wel goed 🙂 Wat is jouw favo recept met couscous?

Wist je dat Leo een tosti-boek schreef?
Haar derde boek heet TOFFE TOSTI’S en ligt nu in de winkels. Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier haar eerste of tweede boek.

En dan nog dit…
Volg gewoonwateenstudentjesavondseet.nl ook via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK

Eén reactie op “7 fantastische couscous recepten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *