Mijn 57e blogpost over rijst met kip kerrie – dit keer met een nieuwe kruidenmelange!

Gesponsord – Dag leuke mensen! Vandaag wil ik jullie eens meenemen in De Geschiedenis Van Mijn Favoriete Avondeten.

Mensen vragen mij vaak wat nou mijn aller favorietste maaltijd ooit is en ik vind het moeilijk om daar antwoord op te geven. Ik vind zo veel lekker! Sushi, bami, pasta’s met geweldige olijfolie en kaas, rijst met kip kerrie… Eén ding hebben deze maaltijden allemaal met elkaar gemeen: het is voor mij ultiem COMFORT FOOD!

Rijst met kip kerrie is er een in dit rijtje die ik de laatste tijd steeds vaker maak. Ik heb letterlijk al 57 blogposts online staan over kip kerrie, hahaha. En daar kan er best nog eentje bij.

Als ik aan kip kerrie denk, denk ik als eerste aan mijn oma die dit ‘kippenjam’ noemde (hahaha, echt), maar ik denk vooral aan heel veel smaak, lekkere smeuïge saus, kruidige kippetjes, lekker veel, lekker sappig, oh oh oh; het water loopt me in de mond en in m’n hoofd ruik ik de geuren van kerrie en gember in m’n keukentje. Ik ben zo benieuwd of dit alleen voor mij geldt, of dat het bij jou nu ook kerrie-geel kleurt (en geurt) in je hoofd? <3

kipkerrie_vierkant

Ooooh look at this beauty

Rijst met kip kerrie is iets dat ik al van jongs af aan eet en waar ik al die tijd al gek op ben. Of mijn moeder het nu op een doordeweekse dag klaar had gemaakt of mijn vader op de camping in Frankrijk een variant maakte met nieuwe dingen (cashewnoten en sperziebonen herinner ik me; Pap, klopt dit wel?!) erdoor… Mennn: kip kerrie en ik zijn twee handen op één buik.

En ik heb echt al een triljoen varianten zelf gemaakt; met bonen, met prei, met champignons, met nepkip, met kippendijen, zelfs met kabeljauw! Bekt alleen niet zo lekker: kabeljauw kerrie…. En altijd met natuurlijk als hoofdingrediënt kerrie. Maar onlangs ontdekte ik dat limoen en gember m’n kip kerrie nóg lekkerder maken. En wat dacht je van kokosmelk? Oeeeeh!

Inmiddels heb ik één standaard rijst met kip kerrie-recept waarbij ik geen pakje meer nodig heb en kan ik het hele gerecht met behulp van lekkere ingrediënten helemaal naar mijn hand zetten. Ik deelde dit recept voor rijst met kip kerrie zonder pakje of zakje al eens met je en heb er vandaag een geweldige variant op. Eentje die nét een beetje meer smaak en meer pit heeft. Mjam!

En dat recept deel ik natuurlijk met alle liefde voor kip kerrie (en dat is véél) met je. Klaar voor? Let’s kip kerrie!

Nodig voor 2 personen (alles verkrijgbaar in de supermarkt): 2 eetlepels Euroma Oosterse kipkruiden* – 200gr kippendijen – een stukje verse gember van 2x2cm – 1 ui – 10 champignons – 2 eetlepels kerriepoeder – 250 ml kokosmelk – 2 kneepjes limoensap (of 1 /2 limoen erover uitknijpen) – 2 eetlepels bloem – 2 handjes spinazie – snufje zout –2 kopjes witte rijst – wat verse peterselie 

*Ik voeg in dit recept Euroma’s Oosterse kipkruiden toe; dit is een heel pure kruidenmelange die bestaat uit gember, laos en kurkuma. Aan de kruidenmelanges van Euroma wordt verder niets toegevoegd dat niet nodig is; geen zout of smaakversterkers. Daardoor ís de kruidenmelange niet alleen puur, hij smaakt ook heel puur. Ik ben ontzettend fan geworden van de Wereldse melanges van Euroma en vind het dan ook écht heel erg tof om met ze samen te werken om jou te inspireren om er ook eens mee aan de slag te gaan. Goed, genoeg geluld: laten we dan ook maar gewoon aan de slag gaan ;-).

Snijd de kippendijen en ui in stukjes. Doe ui in een pan met olie en bak dit in een paar minuten glazig. Voeg dan de kippendijen en de Oosterse kipkruiden van Euroma toe. Bak dit op middelmatig vuur een minuut of 5. Voeg er dan een scheut kokosmelk aan toe (nog niet alles gebruiken) en laat dit lekker pruttelen voor een minuut of 10. Je kookt de kip nu gaar in de kokosmelk. Mjam!

Snijd ondertussen de champignons in plakjes en voeg die na 5 minuten toe aan de pan met kip. De champignons kunnen nu ook lekker garen in de saus.

Proef tussendoor even hoe de saus smaakt en voeg dan naar smaak kerriepoeder toe. Ik begin altijd met een theelepeltje en de ene keer kom ik uit op 2 eetlepels en de andere keer vind ik een theelepeltje al voldoende. Dit is ook het moment waarop je wat zout kunt toevoegen om de smaken in de saus wat meer te laten spreken. Tot nu toe was je maaltijd namelijk geheel zoutloos en daar moet nog wel even verandering in komen natuurlijk ;-).

Zodra de kip en champignons allebei gaar zijn, ga je je bezig houden met het indikken van de saus. Voeg voorzichtig een beetje bloem toe en roer dit er doorheen, zodat de saus bindt. Wordt je saus te dik? Verdun ‘m dan weer met kokosmelk.

Zodra de saus helemaal mooi gebonden is, voeg je een scheutje limoensap en eventueel wat geraspte verse gember toe. Ook dit doe je een beetje op gevoel. Of beter gezegd: op smaak. Het kan zijn dat je de gember niet meer nodig vindt, omdat die ook al in Euroma’s kruidenmelange zit. Toch vind ik het zelf nog wel lekker om een beetje extra toe te voegen.

Laat als laatste nog twee handjes verse spinazie slinken in de saus en kook natuurlijk in 8 minuten de witte rijst die je erbij serveert gaar. Top je rijst met kip kerrie af met een beetje verse peterselie. KLAAR!

kipkerrie2

Tadaaa: eindresultaat!

En man, wat was dit weer lekker. Door de toevoeging van de kruidenmelange van Euroma, die bestaat uit gember, laos en kurkuma, krijgt de kip kerrie net iets meer pit; ik denk dat dat komt omdat deze kruidenmelange naast gember, laos en kurkuma ook wat cayennepeper bevat. Geeft toch net dat beetje extra.

Ben je op zoek naar meer inspiratie met de kruidenmelanges van Euroma? Check dan vooral ook even mijn vorige recept waarbij ik drie kruidenmelanges testte op drie tosti’s. Of ga er eens lekker voor zitten en check de inspiratiepagina op Euroma.nl/inspiratie. Mjam!

Ik heb zelf alweer trek in kip kerrie gekregen tijdens het uittypen van deze blogpost en ik hoop ook echt dat ik jou heb weten te inspireren om mijn lievelingsmaal binnenkort klaar te maken. Als je dat doet, deel je het dan met me via social media? Vind ik leuk!

Ik ben benieuwd; wat is jouw lievelingseten waaraan je goede, smaakvolle en geurende herinneringen hebt? Laat het hieronder in de reacties weten!

Ik zou het knettervet vinden als je mijn boeken kocht
Mijn derde boek heet TOFFE TOSTI’S en de tweede druk is al bijna op. Snel naar de winkel of bestellen dus! Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier mijn eerste of tweede boek.

Hé, laat eens wat van je horen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?


1 reactie

Sháron -

Ooooo dit is zó lekker! Ik heb er nog puntpaprika aan toegevoegd :) en nu een nieuw lievelingsgerecht… So: thanks!

Reageer ook