Kip en komkommer-saus met zoete soja, kokosmelk en witte rijst

Goedenavond! In mijn vorige blogpost kondigde ik al aan dat ik zaterdagavond intens lekker had gegeten. En dat was totaal onverwacht, want ik had zin in Aziatisch eten, maar ik kan helemaal niet echt onwijs goed Aziatisch koken. Dat wil zeggen; ik heb echt geen idee wat ik moet doen als ik Aziatisch kook. En dat resulteert altijd in heel saai voedsel.

Kijk, bij Italiaans eten snap je nog dat mozzarella lekker is met basilicum en tomaat en als je een beetje exotischer wil voeg je ook nog parmaham of iets dergelijks toe. Maar bij Aziatisch eten lukt dat me niet. En verval ik dus steeds in pakjes. Zo ook gisteravond. Maar! Ik wist er m’n eigen draai aan te geven (wat ik altijd probeer), door dit keer gewoon met meerdere pakjes te experimenteren. Vรฉt slim; als je de smaak niet zelf kan creรซren (a.k.a.: zelf verzinnen wat er in een Aziatische maaltijd moet), dan maar gewoon experimenteren met bestaande dingen. En zo kwam ik tot iets heerlijks.

Nodig voor twee personen: 3 kippendijen – 3/4 blik kokosmelk – 3/4 flesje Conimex Zoete soja woksaus – 10 cm komkommer – 1 kopje witte rijst

Snijd de kippendijen in grove stukken en bak in kokosvet bijna gaar. Snijd ook de komkommer in grove stukken en voeg bij de kip: yes, je gaat komkommer meebakken. Kook in de tussentijd de rijst. Als de komkommer zo’n 2 minuutjes met de kip mee heeft gebakken, voeg je de woksaus zoete soja toe aan de kip en komkommer. En, nu komt ‘ie, de kokosmelk! Dan krijg je een lekkere natte saus en die serveer je straks op je rijst. Zorg dat de kip nog even gaar kookt in de saus en dan ben je klaar.

Dat is dus vet lekker. Ik had ’t niet verwacht, maar op deze manier smaakt die op zichzelf vrij saaie woksaus opeens best wel leuk! En dat met maar 5 ingrediรซnten. Love it!

Ook interessant om te weten: de komkommer krijg door het bakken en pruttelen in de saus รฉcht een andere smaak. Het gaat veel meer smaken naar augurk. En dat zet me toch aan het denken: is een augurk dan echt een kleine komkommer op zuur water?!

WIST JE DAT…
Ik een kookboek heb uitgebracht? Al meer dan 8500 mensen kochten het boek en zeg nou zelf; ook bij jou op de boekenplank kan hij niet ontbreken, toch? Te koop bij vrijwel alle grote boekhandels, Bijenkorf en Bol.com.


LEKKER SOCIAAL:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet.

MEER KIP EN KOKOS:

2 reacties op “Kip en komkommer-saus met zoete soja, kokosmelk en witte rijst

  • Anoniem zegt:

    Daar krijg ik als Indo toch kriebels van ha ha ๐Ÿ˜‰ grapje
    Tja, ik denk dat het wel verschil maakt over welke Aziatische keuken je het hebt (bv. Indo, Chinees of andere). Doorgaans maken ''wij'' gebruik van andere kruiden/specerijen dan in de Nederlandse keuken. Zoals vetsin, laos, djinten (komijn) en djahe. en daarnaast ketjap en sambal (brandal/manis/oelek). En uien, knoflook, kokosmelk, rijst (natuurlijk). maar ook veel hapjes erbij zoals bapao, lumper en pastei. Persoonlijk vind ik de Nederlandse keuken ''flauw'' van smaak. De meeste andere keukens trouwens ook ๐Ÿ˜‰ maar ik zeg erbij dat het bij bv Molukkers gebruikelijk is om zoveel sambal (erbij) te eten dat je ervan gaat zweten, dus misschien is dit ook wel een uiterste, in dit geval. Voor mij ook een wezelijk verschil is dat je eet wanneer je honger hebt en niet op gezette tijden, zoals bij veel Nederlanders wel het geval is. En je eet hoeveel honger je hebt en dit geldt ook voor kinderen. geen taverelen dat het bord eten wordt opgeschept en dat dat ook op moet. Persoonlijk geef ik hier zelf ook mijn voorkeur aan. het eet ook prettiger zo ๐Ÿ™‚

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *