Luxe: Varkensfilet met zelfgemaakte barbecuesaus, krieltjes met rozemarijn en citroen, en spinaziesalade met sinaasappel-mosterddressing en feta

Hoi allemaal! Afgelopen zondag was ik met mijn vriendje en we wilden samen iets uitgebreids gaan koken. Ik pakte al m’n kookboeken erbij, spitte door PUURST, het kookboek van Nigella Lawson, Rudolph van Veen, Jamie 30 minutes, en kwam uiteindelijk toch weer uit bij m’n favoriete kookboek: Jamies 15 minutes. Daarin staat een recept voor geglaceerde varkensfilet met zelfgemaakte barbecuesaus. Een enorme ingrediëntenlijst met dingen die ik niet ken en daarom totaaaaaaal niet passend bij was ik normaal kook (en blog), maar toch leuk om zo nu en dan eens te proberen.

Bij de varkensfilet met barbecuesaus maakten we dan nog frisse aardappeltjes met rozemarijn en citroen (goddelijk!) en bedacht ik een salade die héél goed uitpakte: rauwe spinazie met sinaasappeldressing en feta.

Ben je al aan het watertanden? Lees dan gauw door :D. (Nog niet aan het watertanden? Foei! Lees dan helemaaaaaal door! Misschien komt het nog ;-)).

Nodig voor twee personen: 300gr Varkensfilet – 200gr krieltjes in de schil – twee handen spinazie – beetje feta
Voor de dressing: 1/2 sinaasappel – 1 eetlepel mosterd – een scheut olijfolie 
Voor de barbecuesaus: 4 eetlepels ketchup – 2 tenen knoflook – 2 eetlepels worcestersaus – 2 eetlepels ketjap – 1 eetlepel honing – 1 eetlepel sojasaus – 1 theelepel tabasco – 3 eetlepels troebel appelsap




Zoals ik al zei; een enorme ingrediëntenlijst. Maar goed, aan de slag! We begonnen met de barbecuesaus. Die maak je door in een schaaltje alle ingrediënten met elkaar te mengen. De knoflook pers je uit en roer je er ook doorheen. Klaar! Dat was niet moeilijk.

De varkensfilets snij je door de breedte bijna doormidden en sla je dan open als een boek. En dan moet je ‘m platslaan met je vuist. Volgens Jamie dan hè? Ik weet eerlijk gezegd niet wat de nut hiervan is. Oh, en je doet er wat peper en zout over. Ondertussen zet je de krieltjes vast op het vuur om gaar te koken. Doe vervolgens wat bak en braad in de pan en bak je varkensfilet hierin, aan beide kanten mooi bruin (zo’n 4 minuten per kant). Als dit klaar is, leg je de filets in een braadslede of ovenschaal en giet je er een groot deel van de saus bij. Zet dit onder de grill in de oven voor zo’n 10 minuten, totdat de barbecuesaus echt mooi plakkerig wordt. Bij ons duurde dit trouwens toch wel eerder 20 minuten, steeds even kijken hoe het ging en nog een beetje nieuwe saus erover schenken, maar daardoor was ons varkensvlees ook wel een beetje taai geworden. Hoe je dit ’t beste kan doen, weet ik dus eigenlijk helemaal niet, hahaha. Dus, Good Luck with that :D.

Ondertussen haal je je gekookte krieltjes van het vuur. Deze snij je doormidden en meng je in een kom (of je pannetje) met verse rozemarijn en olijfolie en je perst er een citroen over uit. Dit bak je vervolgens in de koekenpan nog even aan, zodat de aardappeltjes een mooi kleurtje krijgen.

De salade maak je van rauwe spinazie, die je mengt met de dressing. De dressing maak je door je sinaasappel uit te persen en dit te mengen met olijfolie en eetlepel mosterd. Drop nog wat stukjes feta op je sla en klaar!

Doe de sla op je bord, leg je aardappeltjes ernaast en dien eventueel op met een citroentje erbij (dit staat leuk). Leg het vlees op je bord en schenk vooral ook de overige barbecuesaus uit de ovenschaal, er overheen. Eet smakelijk!

Ik vond het echt heel erg geslaagd. De barbecuesaus is een die ik wil onthouden en makkelijk weer voor een volgende keer kan gebruiken. Maar dan zou ik het in combinatie met kip doen, in plaats van varkensvlees, omdat dat nu een beetje taai werd. De salade vond ik denk ik het hoogtepunt van dit avondmaal; spinazie met sinaasappel, mosterd en feta is écht heel goed te doen. En mmmm, de aardappeltjes waren ook erg geslaagd. Al met al dus heel erg lekker gegeten. Uitgebreid en veel te veel sausjes en rare ingrediënten nu nog over, maar het was het waard. 🙂

VOLG DEZE BLOG(ster) VIA YOUTUBEBLOGLOVIN |  TWITTER | INSTAGRAM | GOOGLE+FACEBOOK & als je iets klaarmaakt van m’n blog, let me know @lterveld of op faceboook!

Misschien vind je dit ook lekker:


10 reacties op “Luxe: Varkensfilet met zelfgemaakte barbecuesaus, krieltjes met rozemarijn en citroen, en spinaziesalade met sinaasappel-mosterddressing en feta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *