Italiaans: Speltpasta met gehakt/pijnboompittenballen in tomatensaus met aubergine en courgette

Daag! Gisteravond heb ik voor het eerst in m’n leven speltpasta gegeten. Spelt is tegenwoordig enigzins hip bij menig bio-winkel-fan en/of foodblogger en dat maakte me nieuwsgierig. Speltpasta is beter om te eten dan gewone pasta omdat ’t makkelijker verwerkt kan worden door je lichaam. Fijn! Ik bestelde wat verschillende speltpasta’s op speltproducten.nl en at gisteravond de Casarecce Speltpasta.

Nodig voor twee personen: 200gr Casarecce Speltpasta – 300 gr mager rundergehakt – 1/2 aubergine – 1/2 courgette – zo’n 7ct blikje tomatenpuree van Ah basic – ongeveer een eetlepel Provençaalse kruiden – 1 teen knoflook – 1 ei – 65gr pijnboompitten

In een kom meng je het gehakt met een uitgeperste teen knoflook, de pijnboompitten, het ei en de Provençaalse kruiden. Kneed hier kleine gehaktballetjes van (pingpong grootte)(ik pingpong nooit, maar ik gok dat dit ongeveer zo klein is). Deze bak je in een wok in olijfolie op niet zulk hoog vuur. Als ze rondom dichtgeschroeid zijn, voeg je de tomatenpuree en gesneden aubergine en courgette toe. Schenk er een beetje water bij zodat de gehaktballetjes en de groentes nog wat gaar koken. Dek de wok af met een deksel of met nat bakpapier (hier komt binnenkort een tip van online). Ondertussen kook je de speltpasta, die maar 4 tot 6 minuten kooktijd heeft. Als de gehaktballetjes gaar zijn en de tomatensaus wat is ingedikt is het klaar. Bij het opdienen kun je er nog een beetje Grano Padano overheen strooien, maar dit is geen must.

Ik vond het een lekkere maaltijd, hoewel mijn gehaktballetjes helaas een beetje droog waren. Terwijl er toch best veel ei doorheen leek te zitten. Zou ik ze te lang op ’t vuur hebben laten staan (zo’n 10-15 min op laag vuur)? De speltpasta at ik natuurlijk voor het eerst en vond ik erg lekker. Ik proefde niet enorm veel verschil met gewone pasta (wel een enorm verschil met verse pasta), maar er leek wel iets meer bite en een soort aarde (?) smaak aan te zitten. Overigens viel de pasta wel veel beter, ik zat de hele avond vol, maar ’t voelde niet als een baksteen in m’n maag en ook vandaag (de dag er na), heb ik geen last van m’n buik (wat bij normale pasta nog wel eens gevoelig kan zijn).

Heb jij wel eens speltpasta gegeten? Wat vond je er van?

Misschien vind je dit ook lekker:


11 reacties op “Italiaans: Speltpasta met gehakt/pijnboompittenballen in tomatensaus met aubergine en courgette

  • Ik Pak ook altijd rundsgehakt omdat in het gemengd van de slager vaak (glute of lactose in zit) Om je rundergehakt iets nater Te krijgen kun je er 1el tomaten pasta onderdoen of 1 el ketchup. Dit helt vaak.

  • Peter_Arnhem zegt:

    Was je gehakt te droog? Misschien kan je voortaan voor pasta gerechtenen beter half-om-half gehakt gebruiken ipv. rundergehakt. OK, het is iets vetter dan rundergehakt, maar zeker in pasta wil smaak ook wat hè??

    Verder ben ik ook wel benieuwd naar speltpasta. Nooit gehad je maakt me wel nieuwsgierig….;)

  • Rebekka zegt:

    Hmm ik maak gehaktballetjes meestal met half om half gehakt ipv (mager) rundergehakt, dan worden ze bij mij nl ook wat te droog.. 🙂 Wel iets ongezonder maar veel lekkerder vind ik!

  • Kan zijn dat ze te lang gebakken hebben. Mijn (Italiaanse) gehaktballetjes:

    – Meng een ei, wat fijngesneden basilicum, 2 beschuiten (of broodkruim), 2 geperste teentjes knoflook, 50gr geraspte Parmigiano en een klein scheutje water door elkaar. Voeg 300gr gehakt toe en meng nogmaals door elkaar.
    – Maak hier gehaktballetjes van. (ik haal er 15-20 uit)
    – Bak de gehaktballetjes in een (braad)pan in een scheutje olijfolie en een beetje boter (eventueel eerst een uitje een paar minuten glazen), een minuut of vier aan iedere kant. (dan hebben ze ook een lekker korstje)

    Daar dan een blik tomatenblokjes en eventueel nog champignons/courgette/paprika bij en je saus is klaar. Heerlijk smeuïge gehaktballetjes. 🙂

  • Ik had ook altijd last van m'n buik na eten van tarwe. Sinds een jaar overgestapt op speltbrood en speltpasta en nergens meer last van 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *