Risotto met champignons, kip, courgette en macadamianoten

Goedenavond 🙂 Maandagavond wilde ik eigenlijk risotto eten, maar ten eerste mislukt dat bij mij altijd (tenzij ik Knorr gebruik) én Bas kwam eten en toen ik voorstelde om risotto te maken reageerde hij met: “Bah”. Duidelijke taal. De risotto schoof op naar dinsdag.

Nodig voor twee personen: 100 gr risottorijst – olijfolie – 1 glas witte wijn – 1 sjalot – 1 teen knoflook – 200gr kipstukjes – 1/2 courgette – 200 gr kastagnechampignons – een handje macadamianoten – 100 gr Parmezaanse kaas – 1 kipbouilonblokje

Een enorme ingrediëntenlijst voor mijn doen, maar goed. Ik ging er mee aan de slag. Ik weet overigens niet wat ik anders deed dan anders, maar dit keer lukte m’n risotto zowaar. Dus… There we go: in een stamppotpan (haha) bak je in een flinke laag olijfolie de champignons en courgette tot ze wat verkleuren. Leg ze apart op een bord. Bak in het bakvet en wat nieuwe olie de kipfilet gaar. Haal ook die uit de pan en bak vervolgens een uitje en een teen knoflook in het bakvet, eventueel met wat extra olijfolie. Dan doe je daar de risottorijst bij en dit bak je even tot ‘t glazig is. Bij mij koekte het alleen meteen al aan (damn you stamppotpan), dus ik ging meteen verder met vocht toevoegen. Doe er een beetje wijn bij, tot er een klein laagje in de pan staat. Laat de wijn verdampen en voeg dan opnieuw wijn toe. Laat weer verdampen en doe er weer nieuwe bij. Herhaal dat tot je glas leeg is. Dan ga je hetzelfde doen maar dan met 300ml (totaal) kippenbouillon. Na 20 minuten moet de risotto wel ongeveer goed zijn. Dan voeg je opnieuw de kip, groentes én de noten toe aan de risotto en dit roer je met de Parmezaanse kaas goed door. Laat dit nog heel even op het vuur staan (laat de risottorijst ook de sappen van de kip en groentes opnemen). En dan is het klaar!

Ik vond het heel erg lekker. En dat terwijl risotto bij mij altijd mislukt. Ik had zelf een portie over en heb die ingevroren voor een volgende keer. Lekker!! Trouwens: de macadamianoten proefde ik niet HEEL erg.

Heb jij wel een risotto-maak-talent? Vertel me wat de trick is in de comments!

PS: Inspired op dit recept.

Misschien vind je dit ook lekker:


34 reacties op “Risotto met champignons, kip, courgette en macadamianoten

  • Nathalie zegt:

    Mijn tips voor risotto zijn
    1 gebruik een soeppan. (Liefst zo’n emaille met een dikke bodem)
    2 fruit een uitje en knoflook in wat olijfolie en een beetje boter op middelhoog vuur. (Ongeveer 2 eetlepels olijfolie en een klontje boter)
    3 gooi de rijstkorrels in de pan en kook tot glazig. Ongeveer 2 min
    4 schenk 2 glazen wijn in. Een om te drinken en een om over de rijstkorrels te doen.
    5 bouillon erbij tot de rijst net onderwater staat.
    6. Blijf bij de pan en roer af en toe. Blijf bouillon toevoegen als het water verdampt.
    7. In een andere pan de andere ingrediënten klaar maken. (Favoriet hier is: spinazie pesto en paddestoelen, chorizo en paddestoelen, of garnalen en limoen)
    8. Als je wilt kan je ook een beetje kookten toevoegen. Maakt t goed smeuïg.
    9. Goed blijven proeven. Als je risotto klaar is haal je het van het vuur en roer je je “toppings” erdoorheen. Samen met een goede hoeveelheid parmezaanse kaas (lees lekker veel) en naar wens een beetje boter.
    10. Gelijk opeten. Als je overhoudt laat afkoelen op een bakplaat (sneller afgekoeld, minder doorkoken) en vries in.

    Staat vnv weer op t menu jammmmm

  • Anoniem zegt:

    Kun je het gerecht in z'n geheel invriezen? Ik heb altijd gedacht dat je alleen bijvoorbeeld de saus kunt invriezen, maar niet met rijs/ macaroni er doorheen. Hoe lang kun je het ongeveer in de vriezer bewaren?

  • Anoniem zegt:

    Wat een super recept! de ingredienten staan al op mijn boodschappenlijstje voor volgende week!

    na heel wat methodes en pogingen om risotto te maken, ben ik er achter gekomen dat het volgende recept het beste is:

    ik gebruik een pot waar ik normaal soep in maak, daar doe ik dan een zeer flinke scheut olijfolie in om daarin ui en look aan te fruiten. Dan doe ik per persoon 1 pollepel risottorijst in de pan en laat ik deze glazig worden (goed roeren en niet te hoog vuur). Dan doe ik twee pollepels buillon (die al tegen het kookpunt is) per persoon bij de rijst en voor drie personen doe ik een hele fles wijn erbij. ALLES IN 1 KEER! Dan deksel op de pot, laag vuurtje en af en toe checken of er genoeg vocht is want anders doe ik er nog een pollepel buillon bij!
    Veel proeven en wanneer de risotto net smeuig is haal ik het van het vuur en doe ik er een flinke portie kaas bij (geen boter).
    Meestal is dit parmezaans kaas en dan doe ik er ook nog gebakken scampi's en groene asperges bij!
    Een ander recept wat ik vaak gebruik is risotto met gorgonzola en verse spinazie (afkruiden met een beetje nootmuskaat).

    • Anoniem zegt:

      De verhouding voor 1 persoon is 1 pollepel rijst, 2 pollepels bouillon en 25 cl witte wijn! risotto goed in de gaten houden en als je ziet gebeuren dat er te weinig vocht is die ik er nog een pollepel bouillon bij! of wijn 🙂

  • Anoniem zegt:

    Bij mij is de trick juist voldoende wijn/bouillon tegelijk toevoegen (echt flinke scheut) en niet teveel roeren. Van roeren krijg je geen risotto maar meer een soort rijstepap.

  • Anoniem zegt:

    lekker receptje! Ben dol op risotto en maak zelf vaak soortgelijke risotto, maar de macadamianoten lijken me een leuke toevoeging:) Ik denk dat de best tip is: geduld en het vuur laag houden.. Sowieso voordat je begint met vloeistof toevoegen, maar ook tijdens het toevoegen moet t niet te hard koken:)

  • Ik maak regelmatig risotto en vind mezelf er aardig goed in. Het is simpel, maar tijdintensief. Mijn risottomethode:

    1. Fruit een uitje met knoflook(poeder).
    2. Voeg de risotto toe (dat doe ik altijd een beetje op de gok, gister hoopte ik voor 2 te koken, maar het bleek uiteindelijk een portie voor 3). Roer tot de risotto knappert en glazig wordt.
    3. Daarna voeg ik altijd in 1 keer een heel glas wijn toe. Laat koken roer tot alles is verdampt.
    4. Daarna die ik er bijna lepel voor lepel bouillon bij, en ondertussen roer ik veel. Ik voeg elke keer pas weer een lepel toe als de rijst bijna "droog" staat, en dan vul ik het aan tot de rijst net onder water staat.
    5. Afhankelijk van hoe hoog mijn vuur staat moet ik meer of minder bouillon toevoegen. Ik proef dus veel, en vind mijn risotto pas goed als het echt lekker zacht is geworden. Dat kan soms heel snel gaan, soms sta ik bijna 3 kwartier te roeren en bouillon toe te voegen.
    6. Als ik mijn risotto zacht genoeg vind (dat is natuurlijk ook afhankelijk van je smaak, die van mij moet echt smeuïg zijn), begint de "toevoegfase": ik doe er zelf altijd pecorino romano bij, maar parmezaanse kaas kan ook. Over het algemeen – in my humble opinion – hoe meer hoe beter (alhoewel je met de pecorino wel op moet passen dat het niet te zout wordt). Ook laat ik een blokje roomboter smelten in de rijst, en voeg ik lekker wat peper toe. Dit is echt een "proef tot je het lekker vindt" fase, maar dan is het ook wel heel lekker! De boter maakt het nog wat smeuïger, terwijl de peper er een lekker kick aan geeft.

    Oh, en dit alles maak ik gewoon in een gewone pan (waar je pasta en aardappelen en dergelijke in kookt).

    Zelf maak ik vaak risotto met kastanjechampignons, lenteuitjes en tomaten, die ik in een koekenpan gaar bak (eerst kastanjechampignons, laag pitje, tot ze echt goed gaar zijn, dan in de laatste fase [de "toevoeg-fase"] de lenteuitjes en als de rijst klaar is pas de tomaten). Maar er zijn natuurlijk eindeloze opties! Jouw recept klinkt ook heel lekker! 🙂

    • Wat Jonneke zegt, zo doe ik het ook!
      De optie macadamia noten klinkt geweldig. Zeker door te vijzelen, zodat je van die wat groffe stukken hebt.
      Ik vind zelf risotto het lekkerst als je nog net een korreltje proeft als ik uit de pan proef; dan voeg ik een klontje boter en/of kaas toe; deksel er weer op en vuur uit! Als je de pan op het pitje laat staan zonder vuur gaart het nog even door, maar niet te erg. Dan na een paar minuten deksel eraf, doorroeren, peperen – eet smakelijk!

  • I love risotto. Zeker met champignons!
    Ik heb ook wel eens citroenrisotto gemaakt en dan wat gegrilde coquilles er op gelegd: dat was zoooooo lekker. Echt een aanrader ;).

    Zelf maak ik risotto gewoon in een wokpan klaar, werkt perfect. Ik heb geen speciale trucs ;), maar het lukt wel gewoon altijd?
    Je moet gewoon alles op het gemakje doen (vind ik lastig haha). Verder zou ik het ook niet weten. Succes weer de volgende keer! 😉

  • Rebekka zegt:

    Hi Leonie! Hoe mislukt het bij jou dan? Is het niet lekker, of niet goed gaar, of bakt het aan of..?
    Ik maak regelmatig risotto, en het is nog nooit mislukt :). Ik weet niet precies wat mijn 'trick' is haha, een pan met goede anti-aanbaklaag kan wel helpen. Ook hou ik het vuur niet te hoog en blijf ik constant roeren. En het duurt gewoon lang, dus heb geduld ;).
    Dit zijn mijn favoriete risotto-recepten:
    * http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/380668/Ainsley-s-red-pepper-Camembert-risotto
    * http://www.ah.nl/allerhande/#/recepten/260530/tomatenrisotto-met-worstjes/

    Groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *