Hey leukerds! Welkom bij weer eens een nieuw recept; vandaag duiken we de keuken in voor een absolute smaakknaller: de vegetarische shoarmapizza met een twist.
Zin in een feest voor je smaakpapillen? Dan ben je hier aan het juiste adres. We laten de traditionele vlees-shoarma achter ons en omarmen de sensationele combinatie van oesterzwammen en shiitake als hoofdrolspelers. Ik bedoel; shoarma smaakt vooral naar shoarma vanwege de shoarmakruiden en dat betekent dat je in dit geval vlees heel erg goed kunt vervangen door een vega variant. Oesterzwammen zijn echt een perfecccccte vervanger voor vlees in dit geval, omdat je ze knapperig kan bakken en dan blijft de binnenkant lekker sappig en dat is eigenlijk alles wat je wil van je shoarma. MJAM!
Het hele feest op je bord begint trouwens bij de bodem. Ik gebruik in dit recept de Magioni bloemkoolbodem, die niet alleen een gezonde twist geeft aan de shoarmapizza maar ook zorgt voor die perfecte krokante textuur. Als basis smeren we een laagje crème fraîche. Als laatste voeg je wat pit toe met sambal en frisheid met een handvol rucola. En m’n zelfgemaakte knoflooksaus met slechts twee ingrediënten zal elke hap een hemelse dimensie geven. Omnomnom!
Voor de vegans onder ons: dit recept is super makkelijk aan te passen zonder concessies te doen aan die onweerstaanbare smaak van onze geliefde shoarmapizza. Vervang crème fraîche door haverfraiche en je kunt de geraspte kaas achterwege laten of vervangen door vegan kaas van Violife.
Dus wie is er klaar voor echt een heerlijke shoarmapizza? Ga er lekker voor zitten en laat je inspireren om deze vegetarische shoarmapizza een blijvende plek op jouw menu te geven. Ready, set, letssss’s shoarmapizza!
Vegetarische shoarmapizza van paddenstoelen en bloemkoolbodem
Ingrediënten
- 150 gr oesterzwammen
- 150 gr gesneden shiitake
- 2 bodems Magioni bloemkoolpizza
- 4 el crème fraîche
- 2 el shoarmakruiden
- 2 handjes rucola
- 2 sjalotten (klein)
- 2 tl sambal badjak
- 2 el vegan mayo
- 1/2 tl knoflookpoeder
- geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven tot 220C.
- Scheur de oesterzwammen in dunne reepjes en bak in een koekenpan op hoog vuur met olie. Bak de oesterzwammen in delen, zodat de pan niet helemaal vol ligt. Als je de 150gr oesterzwammen bijvoorbeeld in 2 of 3 delen bakt, ben je sneller klaar dan wanneer je alles tegelijk in de pan gooit. Het is de bedoeling dat de oesterzwammen rondom bruin kleuren. Dit mag dus op best hoog vuur en duurt zo'n 10 minuten in totaal (om alles te bakken).
- Bak daarna ook de shiitake (dit gaat wat sneller) in diezelfde pan (hou de oesterzwammen ff apart) en doe als alle paddenstoelen gebakken zijn, alles bij elkaar in één pan Doe de gesneden sjalot erbij en bak mee.
- Voeg de shoarmakruiden toe aan de pan en hussel alles door elkaar. Laat het nog even bakken.
- Verwarm ondertussen de bloemkoolbodems voor 2 minuutjes in de voorverwarmde oven. Haal ze er dan uit en smeer de bodems in met crème fraîche.
- Verdeel alle paddenstoelenshoarma over de bodems en top af met een klein laagje geraspte kaas.
- Bak de pizza's in 8-10 minuten mooi af. Het is mooi als de bodem een beetje bruin begint te kleuren en de kaas allemaal gesmolten is.
- Maak ondertussen zelf de lekkerste knoflooksaus die je ooit gaat eten. Dit doe je door vegan mayo te mengen met knoflookpoeder en een beetje water, zodat het de dikte van yoghurt krijgt. Zo simpel kan het zijn en boyyy wat is dit lekker. Proef tussendoor even of de smaak sterk genoeg is voor je, maar volgens mij is de verhouding 2 el mayo en 1/2 tl knoflookpoeder wel goed.
- Haal de pizza's uit de oven en top af met een beetje sambal badjak, schenk er wat knoflooksaus over en eindig met een beetje rucola. Eet smakelijk!
Ja mensen, dit is dus echt HEEL erg lekker. En ik kan het weten, want ik heb in mijn leven veelvuldig de shoarmapizza van Domino’s besteld en deze doet daar helemaal niet voor onder.
Als je nog nooit shoarma hebt gemaakt van oesterzwammen, dan is dit echt hét moment want ik durf voor 100% te zeggen dat het lekkerder is dan shoarma van vlees of vegetarische shoarma. En ik ben dól op alle twee. Maar het toffe van shoarma van oesterzwammen is gewoon dat het zo sappig blijft. En dat je dus ook nog best gezond aan het eten bent. Tenminste; ik heb er de ballen verstand van maar leef in de veronderstelling dat een paddenstoel gezonder is dan vlees of een vleesvervanger? Maar wat weet ik er ook van.
Het is in ieder geval SUPER lekker en ik ga dit zeker weten vaker eten. En ik hoop echt dat jij dit ook eens maakt en ervan smult. Als je het lekker vond, wil je dat dan laten weten in een reactie hieronder? Ik ben heel benieuwd of deze vegetarische shoarmapizza bij jou net zo in de smaak valt.
Ben je op zoek naar meer recepten met shoarma? Ben jij even op het goede adres! Ik ben namelijk dol op shoarma en heb nog zo’n 100 andere shoarmarecepten op mijn blog staan. Klik hierrrr!
Oh en als laatste heb ik nog een idiote bonustip voor je waar je wel echt heel erg blij van gaat worden; ik heb onlangs een nieuwe pizzasnijder gekregen voor Kerst (haha) en het is echt de beste pizzasnijder die er is. Ik had er ooit al eens over gelezen op twitter en kan nu zelf ook eindelijk meepraten over dit fenomeen. Ik heb het over de pizzasnijder van Boska en ik zou zeggen; doe er je voordeel mee.
Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!