Door Elske – Hoi! De titel klinkt misschien fancy, maar er had net zo goed pasta met knoflookolie kunnen staan. Lekker Hollands, beetje plat, dus ik koos voor de meer romantische Italiaanse benaming van dit gerecht.
Misschien ken je het wel. Het is een vrij simpel Italiaans gerecht, dus je denkt: ‘Wat kan er fout gaan?’. Nou ik zal maar direct eerlijk zijn: vrij veel dus. Ik at het bij een Italiaan en dacht: ‘Spaghetti, olie, knoflook en kaas; dit moet ik zelf ook kunnen!’. Maar blijkbaar zit in die eenvoud toch nog een bepaalde moeilijkheidsgraad. Heb jij dit gerecht al vaker gemaakt en maak je hem perfect? Laat me in de comments dan even je tips horen hoe ik mijn recept kan verbeteren. Want ohhh, als je dit goed maakt is het wel echt een toppertje hoor!
Voor 2 personen: 150 gram verse spaghetti – 3 grote knoflooktenen – 1 kleine ui – 5 eetlepels olijfolie – halve rode peper – handje vers gesneden peterselie – parmezaanse kaas
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen van de verpakking. Pel de tenen knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Doe de olijfolie in een pan en bak daarin de knoflook op laag tot middelhoog vuur voor zo’n 5 minuten.
Snijd de halve rode peper door midden en verwijder de zaadlijsten. Snijd ook deze in dunne plakjes en voeg toe aan de pan met knoflook en bak nog zo’n 5 minuten samen.
Ondertussen snijd je de peterselie fijn en rasp je alvast wat parmezaanse kaas. Giet je zojuist gekookte pasta af en voeg toe aan de pan met knoflook & peper. Roer goed door en klaar! Serveer het in diepe kommen en maak af met de peterselie en lekker veel parmezaan.
Ohja! Helemaal vergeten, omdat het ook niet echt heel veel toevoegde aan het gerecht, maar ik deed onder de pasta nog een handje rucola.
Nou, oké. Dat klinkt vét lekker, maar mijn creatie was echt een deceptie. Het was wel te eten hoor, maar láng niet zo lekker als in het restaurant. Ik had er toen toevallig garnalen doorheen, maar ook zonder die garnalen proefde je veel beter de knoflooksmaak. Mijn variant was gewoon vrij saai. Wat deed ik verkeerd? Zou ik de knoflook moeten persen i.p.v. snijden? Langer bakken? Wie heeft de gouden tip? Tell me please, want goed gemaakt wil ik dit gerecht nog wel 10 keer eten.
Volg Leo’s leven op Instagram
Leonie geef je een kijkje achter de schermen in haar persoonlijke leven én deelt veel lekkere recepten met je. Volg haar via @Lterveld!
Volg haar recepten via Facebook
Altijd op de hoogte zijn van genoeg receptinspiratie? Volg haar dan op Facebook. Op haar facebook pagina Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet deelt ze iedere dag een lekker recept.
Zin om te BBQ’en?
Bestel haar e-book Gruwelijk Grillen. In dit e-book deelt ze 34 toffe barbecue recepten die iedereen klaar kan maken. De helft van de recepten is vegetarisch, de andere helft bevat vlees of vis.
Saskia zegt:
Tip 1 doe heel veel zout in je pasta water en bewaar een kop pasta water bij het afgieten om het gerecht wat romiger te maken
Tip 2 wij vinden een vers spaans pepertje niet pittig genoeg dus gedroogde er ook door
Tip 3 bak wat panko in de olijfolie en strooi dat op het laatst over het gerecht
Tip 4 gebruik goede knoflook, niet die al weken ligt
Tip 5 de lekkerste eet je in Alberobello (Puglia) bij la Cantina
leonie zegt:
Wat een heerlijke tips! Ik krijg er helemaal zin in 😀
Jennifer zegt:
Ik voeg hier altijd goede kwaliteit hele cherrytomaten aan toe en van die ronde zachte geitenkaas. Hemel 😍
leonie zegt:
Oeeeh dank voor de tip!
Sridhar zegt:
Add a lot of salt to your water and boil the pasta in it. I do a little bit of olive oil as well.
As mentioned in the above comments, heat the garlic on a low heat in olive oil. Add red chilli flakes, black pepper and parsley once the garlic is brown but not burnt. Add the pasta to this mixture along with a little bit of pasta water. The starch from the pasta water adds to the taste. Sprinkle a dash of lemon on top. You can grate some cheese if you like.
Tinka zegt:
Goede olijfolie gebruiken! Extra vergine, niet op bezuinigen.
Elske zegt:
Check; die heb ik gebruikt 🙂 Een 3 liter jerrycan extra vergine uit het tijdperk dat ik nog bij de Dille & Kamille werkte, dus daar kan het niet aan gelegen hebben hahah!
Celine zegt:
Aan het kookend water van de pasta inderdaad genoeg zout toevoegen en daarnaast doe ik daar zelf ook altijd 3 gekneusde knoflooktenen bij, zo trekt de knoflook ook al lekker in de pasta. Parmezaanse kaas doe ik er niet overheen omdat ik vind dat dat het gerecht een stuk droger maakt.
Elske zegt:
Knoflook aan het water? Dat klinkt als iets wat de smaak heel goed moet doen! Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht? Ik ga dit ook sowieso proberen Celine, thanks voor de tip 😀
Elske zegt:
Wauw wat een goede tips allemaal! Ik ga de volgende keer zeker het water van de pasta meenemen, een keer chilivlokken proberen ipv echte peper en misschien ook wel een keer de tip met ansjovis van Jill. Dat klinkt me ook wel goed in de oren namelijk! Super fijn dat jullie mij helpen om de pasta aglio e olio naar een hoger niveau te tillen 😀
Ron zegt:
Laat de olie niet heet worden, de knoflook moet heel langzaam gebakken worden en mag eigenlijk niet bruin worden. Zo geeft hij veel smaak af en blijft de knoflook zelf ook lekker.
Merel zegt:
Ik marineer de knoflook altijd van tevoren al in de olie, dus dan smaakt de olie eigenlijk al naar knoflook voordat ik begin met koken.
En inderdaad je pasta aan het einde erdoorheen doen en met pastawater erbij nog even laten pruttelen smaakt ook echt al veel beter!
Marije zegt:
Knoflook persen, gedroogde chilivlokken en zeezout!! Je mag de knoflook en chili best even laten pruttelen, ongeveer even lang als de pasta kookt (zolang het maar niet aanbrand). Als je de pasta aan het olie-knoflookmengsel toevoegt ook even lekker laten intrekken op laag vuur. De kaas en peterselie mis je niet eens. Less is more!
Marinda zegt:
Het water voor de pasta goed zouten maakt ook echt een wereld van verschil, daar mag best veel zout in!
Janna zegt:
Ik gebruik dan geen verse pasta maar gedroogde en dan de dunste spaghetti die je kunt krijgen.
Italianen gebruiken verse pasta ook vooral voor romige sauzen en niet voor deze variant!
Jill zegt:
Hoi!
Ikzelf doe er altijd een paar anjovisfilets in en gebruik 2 pepers (zonder zaadlijsten). Daarbij bak ik de knoflook en de pepers samen voor ongeveer vijf minuten, voeg de ansjovisfilets toe en bak dit nog eens twee minuten. Na het toevoegen van de gekookte pasta voeg ik nog een scheut olijfolie toe, even doorbakken voor een minuut of 2, peterselie erbij en dat is het!
Ik gebruik geen ui of parmezaan, maar dat zou het nog lekkerder kunnen maken misschien haha!
Eveline zegt:
Wij gebruiken altijd gedroogde chilivlokken. Met een vers pepertje lukt het mij ook nooit om er pit aan te geven
Annemarie zegt:
Volgens mij is inderdaad pastawater het enige wat echt mist! Na het bakken van de knoflook en chili’s doe ik de pasta samen met zeker 1 mok pastawater erbij. Dit dan nog zo een 5 minuten roeren (
Annemarie zegt:
Oeps, vervolg: En dan wordt het super romig en komt de knoflook smaak goed naar voren!
Marijn zegt:
Dit is echt een van mijn favoriete pasta’s!
Ik kook de pasta en doe in een andere pan olijfolie en gooi de geraspte knoflook erbij. Zodra de pasta bijna gaar is, gooi ik die bij de knoflook, met een goede schep pastawater erbij. Daarna voeg ik pas de peterselie en rode peper toe. Ik gooi er nog wat extra olijfolie overheen en roer er dan nog een 1 a 2 minuten doorheen. Soms gooi ik er ook nog een flinke klont boter doorheen, niet perse nodig, maar wel lekker! Aftoppen met wat parmezaanse kaas en dan is het een feestje op mn bord