Door Elske – Hallo jij! Van de week vond ik een stuk blauwe kaas in mijn koelkast. Nog wel in de verpakking, maar wel íetsje over de datum… Nu ben ik daar niet heel nauwkeurig in: ik eet wel vaker dingen die wat over de datum zijn onder het mom van ‘goed voor de weerstand’ (bepaalde producten uitgesloten natuurlijk). Bovendien vind ik weggooien zonde en besloot dus dat ik er de volgende dag mee zou koken.
Het was geen gorgonzola, maar danish blue en ik heb geen idee wat het verschil is tussen die twee. Dus ik besloot dat het verschil er niet was en combineerde ‘m dus zoals ik een gorgonzola ook zou combineren. Riep iemand peer en burgers? 😀
Nodig voor 1 persoon: halve afbak ciabatta – 2x tartaar – 1 peer – Danish Blue of andere blauwschimmelkaas * – handje sla
* koop het kleinste stukje wat je kunt vinden, je hebt namelijk echt niet veel nodig
Bak de ciabatta af volgens de verpakken en snijd vervolgens in tweeën en door midden. Leg even aan de kant zodat het brood kan afkoelen.
Snijd de peer doormidden en vervolgens in lange plakken. Pak een koekenpan en verwarm hier wat boter in. Bak de peer nu aan beide kanten aan, totdat het een bruin kleurtje krijgt. Klaar? Haal uit de pan en leg even aan de kant. Verwarm vervolgens weer wat boter of olijfolie in diezelfde pan (scheelt afwas) en bak daarin de tartaartjes. De baktijd hangt af van hoe rood jij je vlees graag eet. Tartaar kan je namelijk rood eten. Voor deze burgers vond ik het iig lekker om ze medium te bakken. Afhankelijk van de dikte van je vlees bak je ze daarvoor op beide kanten 3 a 4 minuten op middelhoog tot zacht vuur.
De laatste minuut van je baktijd verbrokkel je wat van de blauwschimmelkaas over je burger. Let op: wees niet te royaal met dikke plakken kaas afsnijden zoals ik. Blauwschimmelkazen hebben namelijk een behoorlijk pittige smaak en je wilt niet dat dit alles gaat overheersen. Doe dus liever eerst iets minder dan teveel kaas; je kunt altijd nog wat extra toevoegen.
Verdeel de sla over de twee broodjes, leg op ieder broodje een burger en gebakken peer en leg de bovenkant er weer op. Smakelijk!
Ik moet eerlijk zeggen dat dit niet helemaal in mijn straatje was. Ik hou absoluut wel van recepten met bijvoorbeeld gorgonzola (dit recept is bijvoorbeeld fantastisch), maar dit was toch iets te.. tja.. pittig of intens of.. hmm ik weet niet helemaal wat ik ervan vond. Niet vies, maar ook niet geweldig en dat had ik stiekem wel gehoopt. Waarschijnlijk kwam het door de hoeveelheid Danish Blue die ik heb gebruikt ten opzichte van de hoeveelheid peer. Het compenseerde elkaar niet waardoor de kaas overheerste. Later heb ik nog wat extra plakjes peer toegevoegd en daar werd het al veel beter van. Maar, niet echt mijn ding. Terwijl de foto er toch wel echt smakelijk uitziet al zeg ik het zelf. Jammer! Misschien nog een keer proberen en dan met gewone gorgonzola. Zou dat het kunnen zijn? Blauwschimmelkaas-expert hier aanwezig? Dan let me know in de reacties 😀
En dan nog dit…
Bloggers houden van interactie. Leo óók! Zullen we contact houden via INSTAGRAM, YOUTUBE of FACEBOOK?
Eline zegt:
Hi Elske
Danish blue is inderdaad een hele sterke blauwschimmelkaas lijkt op roquefort alleen wordt roquefort met schapenkaas gemaakt en danisch blue van koemelk
En als je daar teveel van gebruikt kan het al snel heel sterk van smaak worden
En daar moet je van houden
Dus ik denk dat op een burger gorgonzola of cambozola of bleu de auvergne beter is als je ook nog het vlees wil proeven en de andere ingrediënten
Veel liefs
Eline
Sandra zegt:
Het kan inderdaad aan de kaas liggen. Gorgonzola is romiger en zachter. Ik vind danish blue niet zo heel lekker en ben gek op blauwe kaas. 😉
Kelly zegt:
Het ziet er inderdaad heel erg smakelijk uit! Jammer dat hij toch een beetje tegenviel.
Malou | Blonde Blossom zegt:
Zooooo lekker dit ook op een ciabatta! Heel goed idee, ga dit helemaal opschrijven. Malou x