Leo’s leven 231: dierentuindilemma, Amsterdamse Bataviastad en rare slaapjes

Goedemorgen leuke mensen en welkom bij mijn dagboek van dinsdag 4 juni! Vandaag praat ik je bij over mijn afgelopen dagen, die in het teken stonden van het dierentuindilemma, shoppen bij de Amsterdamse Bataviastad, Marktplaats verkopen, lunchen bij het geweldige Buitenplaats Plantage, een strandwandeling, slaaponduidelijkheid ennnnn het afronden van mijn e-book. Ieeeeh! Lees je mee?

Vrijdag:
We begonnen de dag bij het consultatiebureau waar Morris eindelijk weer eens gemeten en gewogen werd. Hij is nu 80 centimeter en 10,9 kilo. We hadden ‘m allebei zwaarder geschat! Maar helemaal goed. Ook kreeg Snorrie weer vaccinaties (vaccineer je kinderen ALSJEBLIEFT mensen) en dat ging allemaal hartstikke goed.

Toen we thuiskwamen stond Postbode Peter ons al op te wachten, want we hadden ‘m uitgenodigd op de koffie omdat vrijdag zijn laatste dag was voor hij met pensioen ging. En wij hebben echt een vet leuke postbezorger – die kraamcadeautjes geeft toen Snor geboren werd – dus het was mega leuk om hem even bij ons thuis uit te nodigen voor koffie en taart. Echtttt een leuk gesprek gevoerd en na een klein halfuurtje moest ‘ie ook gauw weer door, want er waren natuurlijk meer buren die afscheid van hem wilden nemen.

Daarna was het tijd om aan het werk te gaan. M’n werkdag bestond vooral uit het schrijven van mijn dagboek, het maken van een reel voor Marktplaats (dus er moest een lamp opgehangen worden), het opleveren van een reel voor een bonenmerk, de video voor Wasa aanpassen, al m’n mails beantwoorden én dingen voor m’n e-book doen. Ik exporteerde een laatste versie van m’n boek, zodat Jan die dit weekend kon controleren. Yay!

Na werk was het tijd om lekker te gaan wandelen op het strand. Hoewel het in Haarlem prima weer was, stond er op het strand een héle harde wind vanuit het Noorden. Erg jammer, want we hadden het idee om lekker met Morris in het zand te spelen, maar dat arme kind – zo dicht bij de grond – werd alleen maar gezandstraald, hahaha. Ok, tijd om weer naar huis te gaan.

Eenmaal thuis kwam er een gore lucht uit het gootsteenkastje en bleek daar iets te lekken, waardoor alle vaatdoekjes nat waren. Goor! Jan vond het een goed idee om die allemaal in de was te doen, samen met een theedoek die hij eerder deze week had gebruikt om ergens terpentine uit te halen, dus eindstand stond Jan op een feest smartlappen te zingen (lees je zo) en stond ik met m’n handen in het haar vanwege een terpentine was + wasmachine. Happy Friday XD.

‘s Avonds kwam vriend Paul bij ons eten en aten we veel te gezond voor een vrijdagavond. Rond een uur of 8 kwam ook vriend Jort langs en met z’n drieën vertrokken ze met Jan naar een of ander smartlappenfeest in Caprera (de leukste locatie voor concerten en events). Ik bleef lekker thuis en hing op de bank tot half 10. Daarna ging ik naar bed, want ik voelde me al sinds woensdagavond niet helemaal lekker. Ik had een soort van allemaal zwangerschapssymptomen (misselijk, moe, geen eetlust, sterke geur, vergeetachtig) maar het is toch godsonmogelijk voor mij om per ongeluk zwanger te raken hahaha. Dus dat kan het niet zijn. Maar ik voelde me niet topfit, dus om half 10 kroop ik lekker onder de wol.

Zaterdag:
Op zaterdag brachten we een bezoek aan de kleinste dierentuin van Nederland: Artisklas in Haarlem Noord. Echt wel een leuke en bijzondere plek met o.a. wasbeerhonden (SCHATTIG!!), nandoes, reptielen en nertsen. Maar ik heb toch altijd een slecht gevoel bij een dierentuin en weet niet zo goed of dat terecht is of niet.

De overweging: een dierentuin is niet goed, want dieren horen in het wild te leven en je hoort ze niet te zien in een omgeving die helemaal niet bij ze past en dan ook nog achter tralies. Maar ik ben zelf vroeger ook vaak zat naar een dierentuin geweest en heb daar niets raars qua wereldbeeld aan overgehouden? En ook; volgens mij kan je er vanuit gaan dat dierentuinen hartstikke goed letten op het welzijn van de dieren? Of is dat niet zo? Ik heb echt geen idee en ben heel benieuwd naar jullie meningen hierover! Laat je vooral hieronder horen in de comments, zowel voor- als tegenstanders van dierentuinen (/dierentuinen bezoeken met je kind). Het is namelijk wel echt ultieme entertainment voor zowel kind als ouder, als je van dieren houdt…. Nou, ik ben benieuwd!

Na een uurtje rondkijken in dus de kleinste dierentuin van Nederland, was het tijd om naar huis te gaan voor Morris z’n dutje. De slaapjes lopen momenteel nogal door elkaar, dus daar is ruimte voor verbetering, maar we weten ff niet zo goed welk pad me moeten kiezen: ik wil dat ‘ie overdag zo’n 2-3 uur slaapt, verdeeld over twee slaapjes. De opties:

 • Als ik ‘m ‘s ochtends een halfuurtje laat slapen en wakker moet maken, slaapt ‘ie meestal in de middag max een uur (=1,5 uur op een dag).
 • Als ik ‘m ‘s ochtends niet wakker maak slaapt ‘ie 2 uur achter elkaar maar wil hij ‘s middags niet meer slapen (wel in z’n bed chillen, maar niet tukken) en haalt ‘ie het eigenlijk nog niet om tot 7 uur wakker te blijven. (En als we ‘m eerder op bed leggen, zeg kwart over 6/half 7, dan wordt hij ‘s ochtends vroeger wakker).

Dilemma..

Nou goed; hij tukte volgens mij in de middag nog een halfuurtje en toen was het tijd voor de volgende activiteit: we gingen naar de Amsterdam City Outlet. Dat is een soort Bataviastad, maar dan in Halfweg. Net onder Amsterdam. Het is er altijd vet rustig en schoon en overzichtelijk en ik vind het een fijne plek voor sportkleding en dure zonnebrillen met korting. Verder heb je er echt weinig te zoeken, haha. Maar; het is ook best een ideaal uitje met je baby. Gewoon een beetje shoppen op een rustige plek en thats it.

We kochten overigens helemaal niets – behalve een donut – en gingen na een uurtje weer op huus an.

Waar we ‘s ochtends nog allemaal voornemens hadden om ‘s avonds lekker uitgebreid te koken met z’n twee, eindigden we met een turkse pizza op de bank hahaha. Gek genoeg was ik nog steeds misselijk, maar had ik maar zin in één ding: een turkse pizza? En hij viel ook echt goed. Zo raar?!

‘s Avonds keken we de film A man called Otto en dat was best een mooie film <3.

Zondag:
Op zondag hadden we net als op de zaterdag géén vaste plannen. Heerlijk! We hadden geen zin om weer te gaan zwemmen, dus deden het rustig aan. Morris ging om half 10 weer naar bed voor z’n ochtenddutje en we besloten ‘m te laten liggen tot ‘ie zelf wakker werd. En dat was om HALF 1. Zoooooo dat was lekker! Hij drie uur getukt, wij echt tijd voor onszelf!

Terwijl Jan ging hardlopen, ging ik even aan de slag met m’n kledingkast. Ik zie steeds door de bomen het bos niet meer en dus was het tijd om even HEEL VEEL kleding weg te doen. Ik heb heel veel leuke kleding in m’n kast, maar draag die items echt nooit of max 1 keer per jaar en ik ben er klaar mee om dat allemaal te bewaren voor die ene keer per jaar. Daardoor is m’n kast veel te vol en zie ik nooit wat ik allemaal heb. Dus het plan was: alles wat te weinig joy sparked eruit, zodat ik weer kan zien welke items me wél plezier brengen, zodat ik minder vaak voor m’n kledingkast sta met het idee dat ik “niks heb om aan te trekken”. Sowieso idiootste zin uit de westerse wereld. Maar goed; opruimen geblazen!

En dat was echt heerlijk. Ik heb een enooooorme stapel met hele leuke kleding die ik allemaal ga verkopen de komende tijd. Misschien via Instagram, misschien via Sellpy. Ik moet even kijken. Ik moet het eerst allemaal ff wassen en drogen en m’n e-book lanceren en daarna komt het online. Yay!

Verder tuinierde ik nog wat en kon ik gewoon echt ff op m’n gat zitten te niksen. Heerlijk!

Rond lunchtijd stapten we op de fiets naar Vogelenzang, voor een hapje buiten de deur bij Buitenplaats Plantage. Dit is zoooo’n geweldige plek (ook om met kinderen naartoe te gaan), met echt een geweldige tuin waar je goed kan zitten en chillen en een geweldige menukaart om van te smullen. Het enge nadeel is dat het echt duur is. Maar oh zooo’n lekkere plek.

We lunchten heerlijk en toen Morris rond 3 uur jengelig begon te worden (hij had toch een slaapje nodig, ondanks de drie uur die hij die ochtend al had getukt – snap jij het nog?) zijn we weer naar huis gefietst. Overigens typ ik dit heel relaxt, maar vond ik het een hele arelaxte toestand want ik ben op m’n chillst als Morris chill is en die is chill als we gewoon zijn schema volgen.

Maar dit is nog wel eens een puntje van discussie tussen Jan en mij, omdat Jan ook vindt dat we soms moeten kunnen afwijken van dat schema – voor ons plezier. Waar op zich wat voor te zeggen valt, maar ik vind het eigelijk onderaan de streep chiller om wél Morris z’n schema te volgen en een chille baby te hebben, dan zelf nog een extra drankje te bestellen (= ons schema volgen en ons plezier), om dat vervolgens op te moeten drinken met een jengelig kind op de achtergrond.

En Jan vindt dan dat we altijd al rekening met Morris houden en dat dit wel ff een keertje moet kunnen (en kan kennelijk dat gejengel uitschakelen in z’n hoofd ofzo?), maar ik ben meer van de school van liever hou ik gewoon 100% van de gevallen rekening met Snor, want ik kan wel ons verkiezen boven hem, maar als hij het daar niet mee eens is dan ben ik alsnog met hem bezig en hebben we nóg niet dat lekkere moment voor onszelf. Dus naja; je snapt vast wat ik bedoel.

Op naar huis dus. Thuis sliep hij nog een perfecte twintig minuten, terwijl ik naar de supermarkt ging voor boodschappen voor een fatsoenlijk avondmaal. Nadat iemand de pasta pesto overal had gesmeerd (stoelen, tafel, kleding, nog nét niet het plafond (thatnk god voor plafonds van 3 meter hoog), was het tijd om Morris naar bed te brengen en lekker te chillen. We ruimden het huis nog even op en daarna plofte ik op de bank met de renovatievlogs van Julie & Camilla. Heeeerlijk om te kijken.

Maandag:
Op maandag werkten Jan en ik allebei thuis. We hadden beide niet een mega drukke dag, dus besloten rond lunchtijd even buiten de deur te lunchen met z’n twee. Toch nog die tijd met z’n tweeën ;-). We aten een hapje bij de Republiek en hoewel het wederom duur was, was het wel echt zoooo lekker. Erg genoten!

En! We waren zélfs nog aan het werk, want ik had wat marketingideeën voor mijn e-book die ik ff met Jan wilde bespreken, zodat we tot een goed plan konden komen. Want hoe meer e-books ik verkoop, hoe fijner natuurlijk. Daar kunnen we misschien van op vakantie in september, dus ik hoop op een goede verkoop <3.

Verder stond m’n maandag in het teken van plannen, m’n mailbox, een paar campagnes aanpassen, dingen betalen ennnnn m’n e-book afronden. Ik verwerkte de feedback van Jan, zette alles klaar in de webshop en nu is het vandaag tijd om te lanceren :D. Ik stuurde het boek al naar m’n familie en schoonfamilie en die reacties waren mega leuk <3. Ook Jan was heel enthousiast en de voedingsdeskundige zag het ook gister voor het eerst in het hele design en schreef dat ze het echt vet vond. LEUK :D. Vandaag ga ik het e-book delen via een uitzendkanaal op instagram. Daar zitten 1300 mensen in die het boek dus als eerste kunnen bekijken (maar als je goed kijkt dan zie je ‘m ook al op mijn site staan :D). Donderdag ga ik het dan écht lanceren op Instagram. En ik vind het vét spannend 😀 😀 😀

Nou goed; maandag na werk wandelden we nog even in de buurt, maar Morris had op de opvang maar een halfuur geslapen in de ochtend, dus hij was super moe en moest vroeg naar bed. Na een aubergine stoof met linzen legden we hem om half 7 op bed en begon ons avondje. Jan ging naar de wasstraat, ruimde op en verfde wat stoeltjes in de tuin en ik heb de hele avond op de bank zitten scrollen haha. Ik had gewoon ff geen puf voor andere dingen en dat is prima.

Inmiddels is het dinsdagochtend en vandaag staat dus vooral in het teken van de soft launch van m’n e-book. Wordt het een dag waarbij ik de verkoopteller de hele tijd zie oplopen, of ben ik de hele dag aan het schakelen met m’n webbouwer omdat er van alles technisch mis gaat? IK WEET HET NIET. En ik vind het spannendddd! Maar ook zin-in-spannend. WOEHOE! Echt leuk dat jullie het nu eindelijk gaan zien. Ik ben ZO benieuwd wat jullie ervan vinden <3.

Aanstaande vrijdag ben ik er trouwens niet voor een dagboek, want ik heb een event dat de hele dag duurt. Ik ga namelijk iets bakken bij Robèrt van Beckhoven, die van Heel Holland Bakt!! ZO leuk! Echt zin in. Dus ik spreek je volgende week weer :D. Dan vertel ik je alles over hoe het is gegaan met het e-book en hoe dat event was, en ik ga nog naar een ontbijt van Marktplaats en er komen twee keer vrienden eten én dit weekend is nog rustig qua plannen, dus de mogelijkheden zijn eindeloos <3. Tot dinsdag!

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Hey Leo, waarom heb je het gezicht van Morris eigenlijk verborgen?
Nou; er zijn best wat mensen die dit dagboek lezen of mij op Instagram volgen en ik vind het een veiliger idee dat die grote massa mensen m’n baby niet kan herkennen. En natuurlijk vind ik het SUPER jammer ook, want het liefst laat ik z’n vrolijke gezichtje de hele dag aan iedereen zien. Maar met veel volgers weet je gewoon niet echt wie er allemaal mee zitten te kijken met welke motieven en dan vind ik het fijner om op deze manier iets meer grip op die situatie te hebben. De eerste drie maandjes mocht iedereen meegenieten en sinds dien is z’n gezichtje online alleen te zien voor mensen die we kennen. Ik hoop op je begrip daarin en vertrouw mij als ik zeg dat onder die geblurde blokjes steeds een HEEL vrolijk kindje verstopt zit :D.

16 reacties op “Leo’s leven 231: dierentuindilemma, Amsterdamse Bataviastad en rare slaapjes

 • Kijk op NPO even een paar afleveringen van ‘het echte leven in de dierentuin’! Sowieso een vette kijktip want HEERLIJKE tv, maar ook echt goed om een beeld te vormen van dierenwelzijn en de doelen van dierentuinen (behalve geld verdienen aan bezoekers). Ik loop echt anders in een dierentuin sinds dat programma.

 • Van onze slaapcoach kregen wij het advies de 80/ 20 regel toe te passen: 80% van de tijd volg je het ritme van je kindje, en 20% doe je wat je zelf wilt doen. Dat is dus zo’n 1.5 dag per week… Dit kun je nog steeds wel om de dutjes heen plannen… Nu Morris een kort ochtendslaapje doet kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen dat dutje “on the go” te proberen en dan de middag thuis te zijn. Of juist hem langer laten slapen in de ochtend en de hele middag te doen wat je wilt. Hoe meer je het doet hoe relaxter je ook wordt in dat het uiteindelijk wel goed komt ook. En als wij echt nog even rustig koffie willen drinken en de kids zijn het al zat waar we zijn geven we ze of wat lekkers of even Netflix op onze telefoon 🫣

 • Kijk eens naar het echte leven in de dierentuin! Daar hoor en zie je dat dierentuinen heel veel doen juist om diersoorten te beschermen. Ik had ook een dubbel gevoel over dierentuinen, maar dit programma heeft mijn kijk er wel op veranderd.

 • Je kan eens naar de dierentuin in Anna Palowna gaan, is een opvangcentrum voor katachtigen en alle dieren hebben veel ruimte!

 • Ikzelf ben niet van de dierentuinen, er zit een verschil in per dierentuin maar in zijn algemeenheid vind ik dat een dier niet in een hok/kooi thuishoort voor het plezier van de mens. Opvangcentra vind ik daar dan weer een uitzondering op omdat die erop gericht zijn om het dier weer terug de natuur in te krijgen. Maar hoe goed je een omgeving ook kan namaken, de dieren worden vaak wel van hun natuurlijke instincten ontdaan doordat ze niet echt kunnen jagen enz in een dierentuin. Ze kunnen geen lange afstanden afleggen, wat ze in de natuur wel zouden doen, etc. Ik heb destijds de podcast “moeten we af van de dierentuin” geluisterd van Alledaagse Vragen. Dat vond ik wel interessant!

 • Heel herkenbaar die dutjes. Wij hebben met onze dochter van 16 maanden hetzelfde probleem. We zijn nu langzaam haar ochtenddut richting de middag aan het verschuiven. Waar ze eerst om half 10 ging slapen zitten we nu op 11 uur en dan slaapt ze vaak wel 2/2,5 uur. De middag is nu wat pittiger dus echt rond 18.00 uur naar boven en slapen. En dan is ze rond 06.30 wakker. We hopen straks dat het dutje van 12.30 tot 15.00 doorgeschoven kan worden.

  Het is even roeien. Als de middag erg pittig is doen we een wandeling met de wandelwagen zodat ze even kan uitrusten. Succes!

  • Hier gingen we ook inderdaad rond deze leeftijd naar 1 dutje ergens tussen 12:00 en 15:00 (meestal 2 uur slapen, soms wel 3 uur!). Het was een hele opluchting, ook voor hem, want het ‘naar bed gaan’ was niet altijd leuk (want spelen is leuker).

 • Stefanie zegt:

  Ik vind dierentuinen niet ideaal, heb er ook altijd een dubbel gevoel over. Maar ik ben as we speak in Artis en het is echt wel een hele verbetering ten opzichte van vroeger hoor! Je ziet maar heel weinig dieren en dat is een goed teken want dan hebben ze zo veel mogelijk ruimte. Dat gezegd hebbende vind ik het wel meer iets voor peuters en kleuters (want leerzaam) en minder voor oudere kinderen (want minder toegevoegde waarde m.i.) dus ga er nu met mijn peuter nog wel heen maar als hij 7+ is denk ik niet meer.

 • Ik denk zelf dat op vandaag dierentuinen (althans in Nederland) niet zomaar meer wegkomen met aftantse hokken en het dierenwelzijn niet op nummer 1 te zetten. Dat zie je ook wel aan dierentuinen die gaan vernieuwen of nieuwe dierentuinen met veel grotere verblijven die ook meer ingericht zijn in ‘natuurlijk habitat’ van de dieren. Bovendien doen (veelal de grotere) dierentuinen ook vaak veel dingen wat betreft onderzoek en dierenwelzijn in de landen waar ze echt thuis horen. Dat vergeet men ook nog wel eens (en lopen overigens ook niet alle dierentuinen mee te koop: maar zou wat mij betreft veel meer mogen!).

  Ikzelf ga in ieder geval wel af en toe naar een dierentuin, maar onderzoek wel vooraf hoe de dierentuin er ongeveer uitziet etc. Zodat ik niet zo’n naar gevoel eraan overhoud wanneer ik in een dierentuin kom die toch ‘tegenvalt’ (zoals ik helaas wel eens in het buitenland ervaren heb). If that makes sense..?

 • Wij zijn altijd naat de dierentuin geweest torn de kinderen klein waren en nu nog met zn 2tjes. Er zijn veel dierentuinen met grote verblijven voor de dieren wat hun habitat is nagemaakt. Ik ga er iig zonder schuldgevoel naar toe.

 • Silvia vd Tol zegt:

  Kleine dierentuinen met kleine hokjes is eng, grotere hebben meestal hele ruim opgezette verblijven, en dat vind ik stuk fijner.
  Ben wel enigszins bevooroordeeld, kwamen met onze kids regelmatig in Blijdorp, abonnement, maar komen er nog altijd graag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *