Alles over onze nieuwe keuken

Hey hey! Vandaag is het weer eens tijd voor een artikel in de categorie ‘interieur’ en ga ik je alles vertellen over onze nieuwe keuken. Die zit inmiddels al sinds juli 2022 in ons nieuwe huis, maar ik heb nog geen moment rust gehad om je er uitgebreid over bij te praten. Maar! Vandaag is het moment.

In deze blogpost wil ik je meenemen van inspiratie tot eindresultaat, waarbij ik je vertel waarom we voor bepaalde dingen hebben gekozen, uitgebreid uitweid over alle inbouwapparatuur en je vertel waar we goed over na hebben gedacht.

In januari vorig jaar schreef ik al eens een blogpost over hoe je je droomkeuken zelf kunt ontwerpen en wat handige tips zijn om dan in je achterhoofd te houden. Lees het hele artikel hier terug.

Inspiratie

Ik wist al vanaf moment één dat ik een houten keuken wilde, met Hongaarse punt-motief. Dat had ik namelijk bij een kennis gezien en daar was ik opslag verliefd op geworden. Op internet was dit ontwerp niet echt makkelijk te vinden; niet bij keukenzaken en amper op Pinterest. Dat maakte dat ik het ontwerp nóg vetter vond – gotta love een originele keuken -, maar dat maakte het ook lastig om echt een beeld te vormen.

Dit is de keuken van een kennis waar ik verliefd op was geworden.

Op Pinterest kon ik wel veel andere plaatjes vinden van houten keukens en die gaven ook al een redelijk beeld van wat ik wilde. Dus nummer één tip voor inspiratie: kijk op Pinterest. Daarnaast is het handig om ook een bezoek te brengen aan verschillende keukenzaken. Zo werden wij echt goed geholpen bij Brugman en hebben we heel lang getwijfeld over een keuken van Kvik (mooie prijs-kwaliteit en designs!). Zelf bij IKEA hadden we een mooi ontwerp op ‘t oog, maar die bleek kwalitatief niet helemaal aan onze wensen te voldoen. Op naar… de meubelmaker!

Verschillende ontwerpen en partijen

Ik wist dat mijn zus haar keuken had laten maken door een meubelmaker, dus wilde dat pad ook zeker bekijken als optie voor onze keuken. Via google en Instagram zocht ik wat meubelmakers op en stuurde ik mailtjes uit met het ontwerp dat ik zo een beetje in gedachten had. Uiteindelijk zijn we met één partij echt om tafel gegaan en dat was het bedrijf Timber. Een familiebedrijf dat keukens en kozijnen op maat maakt en toevallig zat deze partij bij ons om de hoek in Haarlem. Lekker makkelijk!

We schoven bij Timber aan om ons ontwerp realiteit te maken. Zij lieten ons verschillende materialen zien, wij vertelden over onze wensen en behoeften. Na een paar weken kregen we het eerste ontwerp te zien en daar werden we al heel erg blij van.

Tegelijkertijd hebben we ook bij IKEA en Kvik een ontwerp laten maken, om te kijken naar alle opties, maar vooral ook om prijzen te vergelijken.

Dit is Kvik – ook heel mooi!
Ook dit is Kvik.

Uiteindelijk kwamen we met Timber op een eindontwerp mét een fijn prijskaartje, dus zijn we daarvoor gegaan. We dachten; ja dít is wat we heel graag willen en het verschil in prijs met Kvik – wat ook écht heel mooi was, maar minder uniek – was ongeveer 4 duizend euro. Voor een compleet unieke keuken, op maat gemaakt voor ons qua design, vonden we dat het wel waard, dus zijn we voor Timber gegaan.

Het ontwerp

Dit is het ontwerp van onze keuken, door Timber:

We hebben gekozen voor een groot kookeiland met daarin de inductie-plaat, zodat we echt staan te koken in de ruimte, met een open houding naar de mensen die regelmatig bij ons komen eten. Het kookeiland bestaat verder helemaal uit lades; zowel voor als achter. De wijnklimaatkast kon voor bourgondiërs als wij niet ontbreken en hebben we expres aan de kant van de woonkamer gemaakt, omdat het leuk en luxe staat én omdat het makkelijk is om nu direct vanaf de eettafel een wijntje te pakken uit de klimaatkast.

Langs de wand achter het eiland hebben we de rest van de keuken. In de linker hoge kast vind je een koelkast van 1.80m hoog en een kastje voor rommeltjes daar nog boven. In de rechter hoge kast hebben we een aparte vriezer, een grote oven en nog twee kastjes met bergruimte.

We wilden verder geen hoge keukenkastjes, omdat ik graag een lichte keuken wilde en hangende keukenkastjes te zwaar en donker vond. De onderste keukenkastjes zijn allemaal kasten en geen lades. Hier hebben we ruimte voor grote apparaten zoals de Airfryer en de KitchenAid, vind je een gootsteenkastje, de vaatwasser en een extra kastje voor bergruimte.

Kast 1: koelkast en bergruimte. voor bakspullen 2: Vriezer, oven en bergruimte voor chips en snacks. 3: plankjes met ruimte voor grote apparaten. 4: gootsteenkastje voor handdoeken en schoonmaakmiddelen. 5: vaatwasser. 6: extra bergruimte voor snijplanken, tupperware bakjes en ovenschalen.
7: Boven is de la met ontbijtspullen, onder de la met rommel zoals maatbekers en ovenhandschoenen. 8: Boven is één brede bestekla, onder is de la met al onze pannen. 9: Boven is de la met kruidenpotjes, onder is de la met voorraad zoals pastasauzen en 88 dezelfde pakken rijst. 10: Zowel boven als onder hebben we borden en servies. 11: Glaswerk en serveerschalen. 12: de klimaatkast.

Gouden details
In het ontwerp hebben we gekozen voor gouden details; op de tekeningen zijn die geel. Dus zowel een gouden/messing kraan, spoelbak als alle stootranden – of hoe die dingen bij de greeploze lades en kastjes ook heten.

Apparatuur

Qua apparatuur zijn we bijna volledig gegaan voor Whirlpool. Dat hadden we in onze vorige keuken ook al en dat beviel goed. De prijs-kwaliteit verhouding is goed en ik vind het design mooi, als je bedenkt hoe betaalbaar dit is t.o.v. de duurdere merken.

Alleen de klimaatkast is van een ander merk en heb ik besteld via wijnkastenshop.com. Wij hebben de variant Chateaudun Uno.

De Koelkast
We wilden per se een hoge koelkast, zo groot mogelijk. En kwamen toen uit bij de koelkast ARG 180701 van Whirlpool. Deze is 1.80 hoog en heeft geen vriesvak. Wat ik SUPER handig vind aan deze koelkast is dat er onderin twee lades zitten die ultra koud zijn. Groenten blijven hierin écht heel erg lang houdbaar en dat zorgt bij ons voor beduidend minder voedselverspilling. Verder hebben we genoeg ruimte in de deur en op de plankjes voor heel veel eten. Zélfs met Kerst met de familie (15 man totaal) puilde de koelkast niet uit. NICE. Daarnaast heeft de koelkast in het midden een rek voor wijnflessen of ander drinken en dat is ook gewoon echt super handig. Zeer, zéér tevreden over deze unit.

De oven
Qua oven had ik één duidelijke wens: ik wil een hoge oven met zwart design aan de buitenkant. Ja; misschien had je verwacht dat ik allerlei fancy functies wilde, maar niets was minder waar. Ik wilde vooral twee diepvriespizza’s tegelijkertijd in de oven kunnen opwarmen, hahaha. En ik vertel je: dit is echt het einde. Oók ga ik in alle eerlijkheid vertellen dat ik verder werkelijk nog geen idee heb van de functies op mijn oven en gebruik ik tot nu toe vooral de heteluchtfunctie. De rest moet ik nog ontdekken – waaronder de stoomfunctie!!- , maar alles op z’n tijd :D.

Mijn oven is van Whirlpool en het is het typ W7 OS4 4S1 P BL.

De diepvries
Valt er iets zinnigs te zeggen over een diepvries? Ja zeker: ik heb namelijk de állercoolste (pun intended) diepvries van het land; er zitten namelijk drie grote vakken in en één smalle lade voor alleen maar… ijsklontjes. En dat klinkt misschien idioot; dit is in de praktijk écht geweldig. Geloof me; als je mij van te voren had gezegd dat dit vet is, dan ging dat het ene oor in, het andere weer uit, maar ik ben hier echt zooooo blij mee :D. Haha! En verder zijn het gewoon drie grote lades en dat is de hemel, want nu is er altijd brood in huis (in de vriezer), hebben we plek voor Airfryersnacks, diepvriespizza én ijsjes, is er plek voor vlees dat we biologisch en in grote hoeveelheden bestellen én heb ik ruimte voor sapjes van HappyJuicy. Ja mensen; die vriezer wordt nogal gebruikt hier in huis. VET handig, zo’n grote unit. Nooit meer anders.

Mijn vriezer is van Whirlpool en het is het type AFB 9720 A+.

De vaatwasser
Qua vaatwasser had ik niet zo veel eisen, maar wilde Jan vooral één ding heel graag: een lampje op de grond. Nou, die heeft ‘ie hoor. Verder hebben we een vaatwasser die in vele verschillende hoogtes in te delen is, wat super handig is met wijnglazen of ovenschalen. Ook hebben we een bestekla in plaats van een mandje en dat wordt echt veel beter schoon en is makkelijker in en uit te pakken. Erg enthousiast over. En de meest fancy functie van m’n vaatwasser vind ik dat ‘ie aan het einde van het programma uitzichzelf open gaat staan. Helemaal cool: de deur gaat dan open en er komt een soort pinnetje die de deur verder open drukt, tot hij een centimeter of 15 open staat en zo kan koelen en drogen aan de lucht. In de categorie energiebesparing en duurzaamheid vind ik dit een hele gezellige functie :D.

De vaatwasser is ook van Whirlpool en wij hebben type WIO 3T141 PES.

Inductie inclusief afzuiging
Last but not least is onze inductie kookplaat. Dit was een belangrijke wens. We zijn in dit nieuwe huis helemaal van het gas af, dus inductie was sowieso the way to go, maar ik moet zeggen dat inductie koken mij ook echt héél erg goed bevalt – ook al in het vorige huis. We hebben nu een kookplaat met vier kookzones en een geintergreerd afzuigsysteem. En dat is echttt geweldig, want je hebt geen grote afzuigkap meer in je huis én hij zuigt direct in de buurt van de pan – waar het stoom vanaf komt – meteen het stoom weg. Heel handig vind ik dit.

Verder ben ik ONTZETTEND fan van deze inductie kookplaat omdat hij heel veel power heeft – op alle vier de pitten-, de afzuigkap een automatische stand heeft waarbij hij zelf bepaalt hoeveel hij af moet zuigen tijdens je kokkerellings ennnn er zit een kookwekker ín de kookplaat die je per kookzone kan instellen. Wat gewoon echt rete handig is, want zo hoef je je eten amper in de gaten te houden, omdat het pitje zelf na 8 minuten (bij pasta bijvoorbeeld) uitgaat. Zo handigggg!

Oh en het allerrrrrrgrootste voordeel van inductie is dat het zoooo makkelijk schoon te maken is. Wat een hémel. Beetje Glassex, doekje, droog handdoekje en streeploos it is. Love it.

Ik heb een inductie plaat van 82cm breed en hij is natuurlijk ook van Whirlpool, type WVH 92 K F KIT.

Kraan & Spoelbak
Onze kraan en spoelbak zijn allebei van Reginox. Niet het goedkoopste merk, maar wel echtttt mooi spul. We wilden per se messing en deze kraan en spoelbak kwamen voor ons het beste uit. De spoelbak is lekker groot en diep en dat zou ik ook echt iedereen aanraden. Qua kraan zijn we gewoon voor een simpel design gegaan, maar dan wel goud.

En waarom we geen Quooker hebben? We wilden voor goud gaan en de gouden Quooker is €1300. Joeeeee dat vond ik wel heel gortig voor een kraan. De wens is er nog steeds, maar we doen het nu gewoon met een waterkoker :D.

Aankleding

Oké, dan is de keuken er in z’n geheel, dan is het tijd voor de aankleding. Daarover wil ik een paar dingen kwijt:

 • we hebben standaard een snijplaat van HK living op ons keukenblad liggen; die is daar toevallig tijdens de verhuizing terecht gekomen en eigenlijk vinden we het zó handig dat er altijd een snijplank in de buurt is, dat ‘ie daar nooit meer weg is gegaan;
 • we hebben de achterwand betegeld met hysterische roze tegeltjes in een meer organische vorm, als tegenhanger van de rechte vormen van de keuken. We hebben roze visschubtegels gebruikt van Tegeloutlet in Zaandam, van het type Scale Rosa Soft.
 • De plank in de keuken komt van Jelsanhout.nl en is echtttt prachtig, maar helaas niet zwevend bij ons omdat er een houtconstructie achter de muur zit, i.p.v. steen of beton. Evengoed ben ik er heel blij mee. De plankdragers zijn van Hornbach.
 • Planten, kookboeken, een vaas met bloemen en lijstjes met leuke prints maken de keuken helemaal af :D.

Nou beste mensen, volgens mij was dat zo ongeveer wel alles wat ik over onze keuken kon vertellen. Heb je nog een vraag? Schroom niet om ‘m hieronder als reactie te plaatsen, dan zal ik die nog beantwoorden.

Dank voor het lezen van dit uitgebreide verhaal en ik hoop dat je er iets aan hebt :D.

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!

35 reacties op “Alles over onze nieuwe keuken

 • Isabelle Slagmolen zegt:

  Heel erg mooie keuken! We vergelijken momenteel inductiekookplaat met ingebouwde afzuiging. Ben jij tevreden over de jouwe? Geen last van dampen die blijven hangen bij erg vette gerechten of wanneer je kookt in hoge potten? Ik weet niet of je ook effect ziet op je ramen of vindt je de afzuiging echt goed werken?

  Bedankt alvast!

 • Michelle zegt:

  Hee Leonie! Mooie keuken heb je!! Ik vroeg me af of je ook nog tips hebt voor snijplanken ? Of gebruik je alleen die roze marmeren op je aanrecht? 🙂

 • Michelle zegt:

  Hee Leonie! Mooie keuken heb je!! Ik vroeg me af of je ook nog tips hebt voor snijplanken ? Of gebruik je alleen die roze marmeren? 🙂

 • Super mooie keuken!
  Ik zag twee schilderijtjes met broccoli erop. Die broccoli lijkt er bovenop te liggen. Erg leuk voor in een keuken.
  Mag ik vragen hoe je hieraan komt?

 • Charlotte zegt:

  Prachtige keuken! De roze tegeltjes zijn helemaal mijn ding 😍 Tip voor wie besparen en duurzaamheid belangrijk vindt: je oven best niet in de buurt van je vriezer en ijskast installeren. De laatste twee moeten dan extra hard werken om alles koel te houden als je de oven gebruikt, zelfs bij nieuwe toestellen. Logisch eigenlijk maar je staat er niet bij stil 😊

  • Volgens mij is dit niet waar, tenminste; ik heb het toentertijd gecheckt bij de keukenleverancier en die gaven aan dat het gewoon kon. Weet er het fijne niet van, maar geloof dus dat dit wel gewoon kan.

 • Maartje zegt:

  Hey! Prachtige keuken! Daarnaast zie ik een schilderij dat ik heel mooi vind en lijkt op een schilderij van een bekende Australische maker. Mag ik vragen hoe je aan het strand schilderij komt? Ben heel benieuwd!

  • Jaaa het is een rip off van een werk van Alena Shymchonak. We wisten toentertijd niet dat het een rip off was en zouden het dan nooit gekocht hebben, maar zijn er nu wel heel erg blij mee. De kunstenaar is op de hoogte van deze rip off, maar dat maakt het niet minder stom.

 • Hoi hoi, Erg toffe keuken! Inderdaad net even anders. Ik vroeg me af waar het keukenblad van is en of je daar misschien nog een close up van hebt?

  • Oeeeh goede vraag. Het is in ieder geval composiet werkblad van het type ADD TOP CRYSTAL 700, maar ik weet het merk verder niet. Ook via Timber geleverd!

 • Eveline zegt:

  Super mooie keuken! Wij zijn op zoek naar dé keuken voor ons nieuwbouwhuis en willen ook graag glazen in een lade. Iedereen vindt dit maar raar en ik vroeg me af, heb je geen last van rammelende glazen of glazen die omvallen als je de lade sluit? Of heb je er bijvoorbeeld matjes onder liggen?

  • Nee helemaal geen last van! We hebben geen matje oid eronder liggen, maar de la zit ook behoorlijk vol, dus het is ook niet zo dat dingen echt kunnen verplaatsen. Maar eigenlijk helemaal geen last van gerinkel. Misschien dat je even moet opletten hoe soepel een la open en dicht gaat?

   • Heb dat ook, zonder matje. Als de kinderen rammen schuift het wel eens iets maar nooit dramatisch. (Dit klop ik nu af)

 • Marinka Smith zegt:

  Leuk om te lezen en te zien. Hij is echt prachtig geworden! De tegeltjes hebben mij geïnspireerd. Wij willen ook nog zoiets voor achter onze kookplaat.
  En hoe bevallen de borden in de la? 😉

  • Klopt! Tot nu toe geen gemis, maar we hebben er wel een in huis die nog niet aangesloten is. Die zetten we in de trapkast, mochten we het echt nodig vinden 🙂

 • Melissa zegt:

  Super mooi geworden Leo! Nu nog één vraag: stopcontacten. Heb je alleen die twee in het keukeneiland? Wij willen geen stopcontacten in ons blad, omdat we de designs niet mooi vinden, dus moet het in het paneel of open kast. Heb je genoeg aan die twee op je eiland en hoe hebben jullie dat besloten?

  • Leonie ter veld zegt:

   We hebben aan beide kanten van het kookeiland 2 stopcontacten en dat is voor ons genoeg! Verder 4 bij het koffiezetapparaat en 2 bij de broodrooster!

 • Ik wil ook graag een quooker kraan maar omdat ik een onderrijdbare keuken heb voor mijn rolstoel gaat dat niet. Ik heb een heet water dispenser van moa. Misschien is dat ook wel wat voor jou. Altijd meteen heet water. In te stellen naar temperatuur.

 • Marianne zegt:

  Prachtige keuken, echt mooi geheel! Vraag me af welk gouden bestek je hebt en hoe lang je die al gebruikt. Ik ‘had’ gouden bestek van de blokker, na twee jaar regelmatig gebruik + vaatwasser is het kleurtje er helemaal af!

  • Ik heb gouden ebstek gehad van Action van €10 dat twee jaar meeging (in de vaatwasser) en toen idd verkleurde en heb nu van Westwing. Maar dat heb ik nu ongeveer een jaar en ziet er nog perfectttt uit! Maar nog niet lang genoeg om een goed oordeel te geven 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *