Vegetarische bao buns met o.a. avocado, tempeh, wakame en wasabi

Wow. Toen ik vijf jaar geleden begon met bloggen had ik ook niet gedacht dat ik ooit nog eens zo’n titel zou typen. Vol met ingrediënten die ik vijf jaar geleden ook echt niet kende, laat staan dat ik wist hoe ze zouden smaken. Je kunt dus gerust zeggen dat deze blogpost geheel tegen mijn principes in gaat; je koopt de ingrediënten voor dit recept níet bij één supermarkt, moet ervoor omfietsen naar de toko (Dun Yong) en hebt waarschijnlijk geen idee hoe al deze dingen smaken als je ze nog nooit hebt geproefd. Maar vandaag doen we dan maar gewoon eens een blogpost onder het mom: nieuwe dingen proberen. Want het is het zó erg waard. Ik heb 50 minuten moeten fietsen om dit recept bij elkaar te sprokkelen. En heb daar geen spijt van. Man, wat is dit lekker.

Onder het ingrediëntenlijstje leg ik je uit wat alles is en waar je het koopt. Als je dat niet interessant vindt, moet je ff door scrollen naar ‘bereidingswijze’.

Nodig voor één persoon (grote portie): 6 bao buns – 6 theelepels wakame – 2 theelepels wasabi – 6 theelepels mayonaise – 1/2 avocado – een blok tempeh (ongeveer 4×10 cm) – een scheutje ketjap – 1/2 bakje oesterzwammen – 6 theelepels (plukjes) alfalfa – eventueel: gebakken uitjes

Bao buns zijn gestoomde Chinese broodjes; hetzelfde deeg als een broodje bapao, maar dan zonder vulling. Je haalt bao buns bij de Chinese toko, bijvoorbeeld in het vriesvak van Dun Yong op de Zeedijk in Amsterdam.

Wakame is Japanse zeewiersalade. Je vindt ‘t bij de Albert Heijn in het visschap, wat ik persoonlijk best een rare plek vind.

Tempeh is volgens wikipedia iets heel ingewikkelds en ik omschrijf het ‘t liefst als een blok soja. Het is heel stevig en er zit eigenlijk niet echt een smaak aan, vandaar dat je het vrijwel altijd marineert. In ketjap bijvoorbeeld. Je haalt tempeh gewoon in de supermarkt, bij de vleesvervangers.

Oesterzwammen (supermarkt) zijn paddenstoelen, maar dat wist je waarschijnlijk wel. Alfalfa (supermarkt) is een soort kiem en mijn vriendinnetje van de middelbare school omschreef het als ‘smaakt naar sperma’, maar daar moet je zelf over oordelen. Wasabi (supermarkt) is een scherpe pasta van de wasabi-wortel, waarvan je vooral niet teveel moet nemen.

Goed. Nu kunnen we volgens mij aan de slag.

Bereidingswijze
De bao buns stoom je in tien minuten gaar in een stoommandje. Ik heb al twee jaar een stoommandje ongebruikt in de kast staan en gokte gister in één keer goed hoe ik ‘m moest gebruiken. Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Zet je stoommandje óp de pan en leg de bao buns in het stoommandje. Zorg dat ze niet nat worden. Doe vervolgend de deksel op je stoommandje en laat dit 10 minuten zo staan.

Bak in een pan met olijfolie een paar hele oesterzwammen op hoog vuur. Zorg dat de paddenstoelen een beetje een gegrild kleurtje krijgen en dat ze wat sappiger worden. Haal ze vervolgens uit de pan en hak ze helemaal fijn. Je krijgt nu een soort van paddenstoelengehakt.

In de tussentijd bak je in kleine reepjes gesneden tempeh in 5 minuten een beetje knapperig. De laatste 30 seconden giet je er wat ketjap bij. Dit mag een beetje aankoeken, maar moet vooral niet verbranden, dus laat het vuur niet te hoog staan.

Maak ondertussen wasabimayonaise door wasabi te mengen met mayonaise. Jaja, zo makkelijk kan het zijn. En snijd de avocado in dunne reepjes, zodat je die straks makkelijk tussen de bunnetjes kan doen.

Als je gestoomde broodjes klaar zijn, vul je ze met de verschillende ingrediënten; een laagje wasabimayo, wat wakame, wat alfalfa, oesterzwamgehakt, etc. Je kunt er voor de knapperigheid wat gebakken uitjes bij doen, maar dit is geen must.

Ook leuk: je kunt dit diner heel goed delen met vrienden; gewoon aan tafel gaan zitten en iedereen z’n eigen bunnetjes laten vullen met dingen die ze lekker vinden.

Ik vond het in ieder geval echt geweldig lekker en heb zes bunnetjes opgevroten in m’n eentje. Ik moet toegeven dat ik daarna niet per se heel vol zat en eigenlijk nog wat wilde snacken, maar na een uurtje lag ik toch knock out op de bank, omdat m’n lichaam kennelijk iets langer dan 20 minuten de tijd nodig had om deze deegmaaltijd op te slaan. De rest van de avond zat ik propvol. Maar wel intens voldaan. Mjam!

Ik hoop écht dat jullie dit ook uitproberen. Het is zo lekker! Laat je het even weten als je het hebt klaargemaakt? <3

HOU JE NIET VAN KOKEN MAAR WEL VAN LEKKER ETEN?
Top: jij hebt mijn kookboek nodig. Mijn eerste boek is momenteel uitverkocht, maar je kunt deel 2 hierzo bestellen óf vinden in de boekhandel, bij Bruna, Albert Heijn of Bijenkorf, o.a..

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | SNAPCHAT. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboeken, let me know @Lterveld #gewoonwateenstudentjesavondseet. Like!

 

6 reacties op “Vegetarische bao buns met o.a. avocado, tempeh, wakame en wasabi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *