To vega or not to vega?

Hoi allemaal! Het is vandaag twee weken na de start van de Vleesverlangen Challenge en dat betekent dat de challenge er voor mij op zit! Twee weken geleden legde ik je uit in een blogpost waarom ik meedoe aan de Vleesverlangen Challenge en vandaag wil ik je vertellen wat het met me heeft gedaan.

DOE MEE!
Maar eerst: jij kunt ook nog meedoen! Ga naar NPO3.nl/vleesverlangen en voer iedere dag een opdracht van Marijn uit. Mijn 14 vlogs kun je op de site bekijken door te klikken op “Vloggers” in het menu en dan te kiezen voor Leonie, want dat ben ik, aangenaam.

CRYBABY
Gisteren kwam de laatste vlog online en die was, op de koeientong na, het heftigst. Ik moest opeens huilen, terwijl ik echt best wel een ijskoningin kan zijn (oké, óók heel gevoelig, dat blijkt wel, maar meestal probeer ik me niet zo te laten kennen). Anyway; ik denk dat het tof is als je eerst die vlog gaat bekijken, en dan praat ik je daarna bij over mijn ervaring.

Schermafbeelding 2016-06-03 om 10.27.01
Klik op de foto om vlog #14 te bekijken

Oké, die hele Vleesverlangen challenge deed me dus toch meer dan ik had gedacht. Twee weken lang ben je bewust bezig met je vleesconsumptie. Nu ben ik nooit ergens bewust mee bezig, dus voor mij was dit helemaal nieuw.

Ik heb in de afgelopen twee weken opdrachten uitgevoerd die me na deden denken over mijn vleesgebruik. Een aflevering van de keuringsdienst van waarde over filet american en ham waar veel extra’s in gespoten wordt vond ik niet echt interessant, maar het knuffelen met varkens deed me wel echt iets. En ook toen ik m’n ecologische voetprint moest uitrekenen en erachter kwam dat als ik een week geen vlees zou eten, ik 150x extra zou kunnen douchen (!!!). Bi-zar.

TO VEGA OR NOT TO VEGA?
Nu is de grote vraag; word je vega of niet? En ik zei het al toen ik huilend naar een varken aan het kijken was (zo bizar dit echt); waarschijnlijk niet. Nee, ik weet het wel zeker van niet. Ik ben alleen wel écht heel blij dat ik deze twee weken heb meegemaakt en dat ik nu echt bewuster naar m’n vleesconsumptie kijk. Ik wil graag een paar bevindingen met je delen:

1. Je hebt echt niet iedere dag vlees nodig; niet voor je gezondheid, maar ook niet voor de smaak van je eten. Vleesvervangers zijn awesome en je kunt ook prima zónder vlees eten. Je hoeft echt niet altijd gehakt door je pastasaus te doen, of kip in je bami of curry.

2. Vlees komt van dieren. Je denkt misschien No Shit Sherlock, maar ik weet zeker dat als jij een stukje karbonade of een kipfilet in je mandje gooit bij Albert Heijn, dat je niet bewust bent van het feit dat dat een dood dier is. Ik had het er met vriendinnen over en zei al; er moet gewoon standaard een lief varkentje bij het varkensvlees-schap staan, dan denk je er bewust over na. En het is prima om dieren te eten, op zich, als je je er maar bewust van bent dat het een dier is. En dat het niet per se iedere dag hoeft.

3. Meat Free Monday is de bom en dat blijf ik lekker doen. Met één dag in de week minder vlees eten doe je al veel goeds voor de aarde (als iedereen dit nou zou doen), het stimuleert je creativiteit (waardoor het je misschien wel lukt om meer dagen in de week geen vlees te eten) en je houdt geld over, want vlees is vaak een van de duurste dingen van je boodschappen.

npo
Check alle vlogs op NPO3.nl/vleesverlangen of klik op de foto!

CONCLUSIE?
Ik weet dat ik je niet op deze manier kan overtuigen, gewoon met woorden en mijn eigen ervaring en op zich is dat ook niet m’n bedoeling, maar ik vind het wel tof als ik over kan brengen dat het met mij echt iets heeft gedaan, die twee weken Vleesverlangen challenge en dat jij dat dus ook kunt doen. Ik ben nu niet helemaal om, ik blijf lekker vlees eten, waarschijnlijk ook gewoon supermarktvlees en waarschijnlijk over een paar weken ook gewoon wel plofkip, maar tóch ben ik blij dat ik in ieder geval nu even heb beleefd hoe het is om bewuster naar je vleesconsumptie te kijken. En denk ik oprecht (of hoop ik) dat ik me er naar ga gedragen als ik boodschappen doe.

Dus ik kan je eigenlijk maar één ding aanraden; kijk die vlogs van Michiel, Akwasi en mij of doe zelf mee met de Vleesverlangen Challenge. Voer twee weken lang iedere dag een opdracht uit en kijk wat het met jou doet. En laat hieronder een reactie achter!

En dan sluit ik deze blogpost af met: bedankt voor het kijken en dank voor alle lieve reacties (vooral op de laatste vlog). Ik krijg voor het eerst mensen aan het huilen, dat is ook wel eens een interessante beleving ;-). THANKS!

IK HEB EEN KOOKBOEK!
Al bijna 9000 mensen kochten mijn kookboek en zeg nou zelf; ook bij jou op de boekenplank kan hij niet ontbreken, toch? Te koop bij vrijwel alle grote boekhandels, Bijenkorf en Bol.com.

LEKKER SOCIAAL:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet

2 reacties op “To vega or not to vega?

  • Elsbeth zegt:

    Heel interessant dat je hier aan hebt meegedaan! Ik ben zelf al drastisch geminderd met vlees (vind vis nog wel lastig om te laten staan, soms) en dat is echt mijn nieuwe “standaard”. Ik zeg niet dat ik vegetariër ben, maar ik kan gerust weken geen vlees eten nu. En je wordt idd creatiever in de keuken!!

    • Ja dat laatste is tof hè! Knap hoor, dat je zoveel minder bent gaan eten. Ik kan en wil dat ook niet vanwege mijn blog, maar ben wel blij dat ik het heb meegemaakt 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *