Speklappen van de Big Green Egg met mosterd en verse kruiden

Hoi allemaal! Vandaag heb ik een recept voor je dat helemaal niet op Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl past, maar ik wil het toch graag uitschrijven. Dit weekend hebben mijn vriend en ik namelijk weer een winterbarbecue gehouden en intens lekkere speklappen klaargemaakt op de Big Green Egg. Nu is dit recept vrij ingewikkeld en daarom dus helemaal niet student-proof, maar ik wilde het wel delen voor iedereen die een Big Green Egg heeft en googelt op lekkere recepten ;-). Dus, daarom vandaag dit recept online.

Het originele recept van deze speklappen met mosterd, zelfgemaakte barbecue rub en verse kruiden (a.k.a. speklappen 2.0)  vind je hierrr. Omdat ik het originele recept een beetje onduidelijk vind (er staan bijvoorbeeld geen hoeveelheden bij), schrijf ik het graag ook voor je uit.

Heb je een Big Green Egg (of andere vergelijkbare barbecue) en zin om vét lekker te eten? Aan de slag!

Ingrediënten voor 4 personen:
Nodig voor de zelfgemaakte barbecue rub:
– 5 gr zwarte peper
– 20 gr gerookt paprikapoeder
– 20gr bruine suiker
– 1 eetlepel grof zeezout

En verder:
– 6 speklappen van de slager
– 12x de bolle kant van een lepel met mosterd
– 10 takjes verse tijm
– 20 blaadjes verse salie
– 10 takjes verse rozemarijn
– 1 eetlepel venkelzaad
– een beetje slagerstouw om de speklappen op elkaar te binden

Lekker erbij = stamppot rucola:
– 1 zakje MAGGI aardappelpuree uit een zakje
– 2 handen rucola
– 1 augurk
– jus uit een zakje

Bereidingswijze:
Maak je eigen barbecue rub door peper, paprikapoeder, suiker en zout met elkaar te mengen.

Smeer de speklapjes aan beide kanten in met de bolle kant van een eetlepel, met mosterd.

Strooi dan op alle kanten van de speklapjes wat barbecue rub. Gebruik ongeveer een halve eetlepel per kant van de speklap. En rub dit in.

Ga dan aan de slag met het kruidenmengsel. Pluk de blaadjes van de tijmtakjes, de blaadjes van de salietakjes en de naalden van de rozemarijntakjes en hak deze verse kruiden allemaal fijn met een scherp mes. Meng de kruiden dan door elkaar en meng ook het venkelzaad hier doorheen.

Bouw de speklaptorens alvorens op:
Neem een speklap (die aan beide kanten is ingesmeerd met mosterd en barbecue rub) en beleg die met een riante laag van het verse kruidenmengsel. Leg daar de volgende speklap (die aan beide kanten is ingesmeerd met mosterd en barbecue rub) bovenop en beleg ook die met een riante laag van het verse kruidenmengsel. Leg daar nog een speklap (die aan beide kanten is ingesmeerd met mosterd en barbecue rub) bovenop en bind de speklappen met slagerstouw aan elkaar vast. Dit mag best strak. Ik gebruikte drie touwtjes voor 3 speklappen, zodat ze als een soort rollade op elkaar gebonden worden.

Bak de speklappen 1 uur lang (op kolen en wat rookhout dat je van te voren hebt geweekt in water, voor een extra barbecue-smaak) in de Big Green Egg op 140C op indirect vuur (door gebruik te maken van de Conveggtor) en keer de speklappen halverwege een keer om. Verhoog de temperatuur dan naar 200C en bak de speklapjes dan mooi crispy. Dit laatste moet volgens het originele recept op indirect vuur, maar hebben wij toch op direct vuur gedaan en dat werkte beter.

IMG_2234

Erbij maakten we nog een stamppot rucola (meng de inhoud van het zakje aardappelpuree met 500ml kokend water, roer de rucola erdoor en klaar is je stamppot), afgetopt met wat augurk en erbij een jus uit een pakje. KLAAR!

speklapp

Het was echt een SUPER lekkere maaltijd. Wij hebben allebei zo’n speklaptoren in ons eentje opgegeten (dat zijn dus 3 grote speklappen), maar dat was veel te veel: beter snijd je de speklaptorens bij het opdienen in tweeën en eet je dus met 4 personen van 6 speklappen. Heerlijk!

Wat ik vooral fantastisch vond was dat de speklap vanbinnen lekker stevig en mals en sappig is en van buiten ene beetje knapperig. Echt geweldig! Bovendien waren de smaken fantastisch in balans: je proeft niet specifiek mosterd of een bepaald kruid, maar je proeft wel heel veel in totaal en dat is echt heel erg lekker.

Deze maaltijd is echt echt echt een dikke aanrader als je een Big Green Egg hebt. Enjoy!!

sintlovestoffetosti

Zoek je een tof cadeau voor Sinterklaas?
Zet mijn tosti-boek TOFFE TOSTI’S op je verlanglijstje of verras iemand anders er mee! Hij kost €14,95 (bestel hier!) en als je ‘m vandaag voor 23:00 bestelt, heb je ‘m morgen in huis.

Zullen we contact houden?
Volg me ook via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

5 reacties op “Speklappen van de Big Green Egg met mosterd en verse kruiden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *