Festivalverslag: Welcome tot the Village 2016

wttvHoi allemaal! Het afgelopen weekend heb ik even in de hemel doorgebracht. Ik was uitgenodigd om – zoals ieder jaar – naar het Welcome to the Village (WTTV) festival in Leeuwarden te komen en heb – zoals ieder jaar – de tijd van mijn leven gehad! Het is bijna niet in woorden te omschrijven hoe ontzettend fijn dit festival is en ik begin deze blogpost dan dus ook meteen maar met de opdracht: KOM OOK VOLGEND JAAR. Je móet gewoon beleven hoe fijn dit festival is.

Ik ga een poging doen om te vertellen hoe fijn mijn festivalbeleving dit weekend was. En het was er eentje die in het teken stond van heel veel lekker eten en muziek… Ik heb het verslag opgedeeld in de drie dagen en schrijf iedere keer over het eten en de muziek. Helemaal aan het einde lees je de conclusie. Lees je mee?

Vrijdag
Gezien: Django Django, Tinariwen, Haty Haty, St Paul
Gegeten: mannenvlees, kruimelbakje, kip teriyaki

Om 1 uur vertrokken we met de auto uit Amsterdam richting Leeuwarden. Ik werd door mijn lift afgezet bij het WestCord WTC Hotel in Leeuwarden, want ik ben een comfortcookie en hou niet van kamperen (of beter gezegd: ik hou niet van in de rij staan voor de douche). Daarna vertrokken we richting het festival, alwaar ik om 4 uur aankwam en me even twee uurtjes alleen moest vermaken, terwijl de rest van de groep naar de camping ging.

IMG_5790
Ik kan me dus uitstekend in mijn eentje vermaken.

We waren in totaal met een groep van 9 man, waarvan Mikki, Yoka en ik een hotelkamer deelden. De rest sliep samen in een tipi, wat ook echt awesome geweest moet zijn. Stel je voor: een tent waar je makkelijk met 15 man in past, met 7 bedjes en… PLANTEN (hoewel; die ene plant is geloof ik na dag 1 al gesneuveld omdat een zekere Jasper er de ham (?) op had gelegd?)! Hoe leuk! Maar niet zo leuk als een hotelkamer 8-).

IMG_5932

Om 6 uur was de groep compleet en kon het festival echt beginnen. Ik had ondertussen al twee wijntjes (UIT GLAS!) en een hamburger van mannenvlees achter de kiezen en zat al helemaal in festivalstemming.

IMG_5800
ok

We begonnen bij een optreden van Tinariwen, op het hoofdpodium. Dat is een soort band van Nomaden (zo zien ze er ook uit) en het was niet echt mijn ding, dus halverwege liep ik naar een ander podium voor het optreden van Haty Haty. Dit was wel echt relaxt! Haty Haty is een tweekoppige band met o.a. Blaudzun. Hele chille muziek!

Later op de avond genoten we nog van het optreden van Django Django (ik heb Default nog steeds in mijn hoofd) en dat was wel echt gruwelijk. We sloten de avond af met de Dj set van St. Paul; hitjes van door de jaren heen in een grote tent. Leuk! Maar het feestje kwam ietwat moeilijk op gang; ik vond St. Paul niet echt de meest motiverende/gemotiveerde DJ op aarde, dus het bleef een beetje mild.

Maar dat maakt helemaal niet uit; dag 1 was echt al een top-dag. het weer was goed, de sfeer op WTTV is ge-wel-dig relaxt en we hadden echt al helemaal het ‘joehoe-wij-zijn-even-in-het-paradijs-brb’ gevoel te pakken. Ook waren we echt met een hele leuke groep; de groep waarmee we ieder jaar gaan + twee bonusvrienden en dat klikte meteen heel goed. Super leuk!

IMG_5860
Leonie – Mikki – Yoka – Amber – Layla – Jasper – Jasper – Nienke – Martijn

Oh en dan heb ik het echt nog maar minimaal over het eten gehad. Ik begon de dag dus met een burger van mannenvlees en dat is tof, want WTTV doet ieder jaar weer z’n best om goede dingen voor de wereld te doen. Eén van de goede dingen dit jaar was dus mannenvlees serveren, omdat het vlees van mannelijke dieren vaak wordt weggegooid. Zonde!

IMG_5799
Dit was heel kort geleden nog een kalfje met een heel goed leven. En nu is het een heerlijke burger onder een dekentje van heerlijke salsa.

Ik at een broodje burger van een kalfje met salsa (heel lekker) en sla en genoot er intens van. Mét mijn wijntje uit glas. En dat vind ik toch wel een van de tofste dingen aan WTTV; je hebt er een strandje op het (überhaupt al) prachtige terrein, waar je speciaalbier en wijn uit glas kunt drinken. Op het strand, in het zonnetje, met een heerlijke Sauvignon Blanc: niets meer aan doen.

Dag 1? I love you.

Zaterdag
Gezien: Fresku, The Boxer Rebellion, Bewilder, Protection Patrol Pinkerton, Intergalactic Gary, Jr Green, dansmuziek
Gegeten: poffertjes, zeewierpasta, kibbeling, broodje orgaanvlees, pannenkoek, pasteitje, pulled pork

Het allerbeste aan in een hotel slapen tijdens een festival is absoluut het hotelontbijt. Stel je voor dat je je festivaldag begint na een nacht in je donsbed met krakende lakens, na een regendouche, met een ontbijt waar je u tegen zegt: poffertjes, vers brood, echt Fries suikerbrood, fantastisch roerei (echt nog nooit zo lekker gehad), thee, koffie, fruit, yoghurt, baksel, English breakfast; bij WestCord WTC Hotel in Leeuwarden kon je werkelijk álles kiezen. En dat deed friend Yoka dan ook gretig; waar ik na 1 broodje met roerei en een bord poffertjes al uitelkaar knapte, schepte Yoka nog 4x op. Haha! Dat noem ik een goed begin van je festivaldag! 😀

IMG_5939
Vers brood, roerei, bacon en rösti
IMG_5820
POFFERTJES!

Om 1 uur gingen we richting het festivalterrein, waar we nog een klein stukje van het optreden van Bewilder mee konden pakken. Ik had hier heel graag meer van gezien, want Amber en Jasper waren suuuper enthousiast. Een beetje Ryan Adams achtig; had ik mee willen maken! Maar goed, wij – Yoka, Mikki en ik- hadden het heel druk met koffie halen en kruimelbakjes leegvreten.

IMG_5804
Eén van de hoogtepunten van WTTV; het kruimelbakje van Bakker Baard. Een bekertje met koekkruimels en caramelsaus voor slechts 1/2 muntje. MJAM!

We vertrokken vervolgens weer met de hele groep naar de Baaiduinen, dat plekje op het strand met wijn uit glas en streken neer voor een hele lekkere en lange lunch. Speciaalbiertjes, wijn en lekker eten: wat een leeeeeven!

IMG_5884
Linksboven: broodje kannibaal met orgaanvlees, rechtsonder een pasta met zeewier en paddenstoelen.
IMG_5839
Kibbeling van bijvangst: heeeeeel lekker, als ik Jasper moet geloven.

WTTV had speciaal voor het festival een biertje gebrouwen, de Kroelebaai. Dat is toch tof? En nog lekker ook!

IMG_5933

IMG_5915
Drie meisjes en twee Jaspers, hoewel je er maar één echt duidelijk ziet. Die ander was incognito.

IMG_5816

Na uren chillen was het weer tijd om wat muziek te gaan checken. We gingen naar het optreden van de Belgen Protection Patrol Pinkerton en dit was echt suuuuuper leuk. Een vet energieke band met hele leuke nummers. Ze speelden zelfs een cover van Sorry van mr. Bieber en dat was een schot in de roos. Heel tof! Ik vond de zanger alleen ietwat onsympathiek, maar de drummer (schatje!) maakte dat helemaal goed.

IMG_5916
The Boxer Rebellion

Verder zagen we vandaag nog Fresku (die een prima optreden gaf, maar ik hou gewoon niet zo van dat gezeur over een zwaar leven. (Toen hij begon te zingen over kreeft had hij overigens wel volop m’n aandacht)) en The Boxer Rebellion (ook prima, maar een heel klein beetje saai). Mijn absolute hoogtepunt van het festival was het optreden van Faja Creation Brassband & Drumband. Dit was zooooo ontzettend leuk: een stel mannen op een podium die heerlijke dansbare exotische deuntjes de wereld in stuurden én dansinstructies gaven. Yoka en ik gingen helemaal los op de festivalweide: ennn step left, step right, down down down and back and belly, woehoeeee! Dit was echt zo ontzettend leuk. Wát een toffe act. We hebben ons heerlijk warm gedanst op deze toch ietwat koude en regenachtige zaterdag.

Verder probeerde ik met Jasper en Ingelise (die was er ook!) nog een optreden van Jr Green mee te krijgen. Jr Green zijn twee hele jongen jongens (waarvan één op sokken) en ze speelden in de allerkleinste festivaltent. Súper knus, maar helaas pasten we er niet meer bij. Wat wel echt awesome is voor de broers op sokken, want dat betekent dat ze al best populair zijn. En terecht; wat een schatjes.

We sloten de dag af bij de intergalactic party van Interglactic Gary. En dit was best wel een leuk feestje, waar we het toch zeker tot half 3 hebben volgehouden. Nice!

IMG_5934

Overigens beleefde ik zaterdag nóg een hoogtepunt, namelijk wat eten betreft. Het pasteitje met curry en bonen van Lekkere trek (een echte Friese foodtruck) was echt amazeballs. Man, oh man, wat lekker.

IMG_5885
Niet de mooiste foto, maar wel het lekkerste eten!

Maar ik at meer lekkers hoor, deze zaterdag. Onder andere de zeewierpasta bij de Baaiduinen en een crêpe met heel veel kaas en spek. Oeh! En het broodje pulled pork met appel van De Burning Baarsch en die was zooooooo lekker.

IMG_5866
Deze pannenkoek met spek en kaas kun je beter een kaas met pannenkoek en spek noemen. Zo. Veel. Kaas.
IMG_6011
Pulled pork <3

Zondag
Gezien: My Baby, Heavyball, Jake Isaac, Remy van Kesteren, 2MNYDJS
Gegeten: ijs, smoothie, risotto, hotdog, stroopwafel, geen aubergine, breekbrood

IMG_5950
Zondagochtend: meisjes met limonade <3

Zondag moesten we om 12 uur uitchecken uit het hotel. Dus wederom na een knetter goed ontbijt, kwamen we om 1 uur aan op het festivalterrein. We begonnen de dag met onwijs lekkere limonade van Hungry Little Basterds en installeerden ons in het gras, in de zon, bij het optreden van Remy van Kesteren. En dit was het aller lekkerste begin van een festival ever. Wie heeft bedacht om op de zondagochtend een harpist te programmeren, moet echt een Koninklijke onderscheiding krijgen. Wat heer-lijk. Remy van Kesteren speelde zijn eigen muziek en hoewel je dus (waarschijnlijk) niets kent, is het echt genieten geblazen (of eigenlijk: geharpt)(…). En ook leuk: na het optreden maakten we nog even een praatje met de krullenbol en hij is ook nog echt hartstikke aardig. Heel tof!

IMG_5945
Limonade in de smaken lavendel, vlierbloesem en framboos.

Wat muziek betreft hadden we het vandaag vrij druk; na Remy gingen we meteen door naar het GE-WEL-DIGE optreden van Jake Isaac op het hoofdpodium. Jake Isaac opende de laatste festivaldag op het hoofdpodium en gaf daar echt een prachtige show; super intiem, heel gevoelig en zo zo zo mooi. Ik kan niet wachten tot hij naar Amsterdam komt om te spelen. Wát een man!

IMG_6046
Hier demonstreer ik even hoe je heel oncharmant een ijsje eet

Daarna vertrokken we natuurlijk weer naar de Baaiduinen voor wat chillings. Yoka bestelde hier de risotto met sinaasappel, chili en koriander en oh oh oh, dit was ook wel een van mijn hoogtepunten van het festival. We vergeven de Grote Fout die koriander heet, maar verder genóót ik van deze risotto. Hoe lekker. Dit ga ik thuis ook echt eens proberen!

IMG_5994
teringlekker.

Daarna ging iedereen richting de andere kant van het festivalterrein (10 minuutjes lopen, haha) en nam ik de afslag naar rechts om een hotdog te scoren. De hotdogkraam van Foodbrothers is een van de weinige plekken op WTTV waar vrijwel altijd een rij staat. Nu werken ze niet zo heel snel (vorig jaar ook al niet), maar daar lijken ze zich zelf echt helemaal niet druk om te maken. En ach, waarom zou je ook; de mensen komen toch wel. Waarom? Omdat deze hotdogs echt heel heel heel erg lekker zijn. Die worst, oh oh oh. Ik geloof dat een zeker iemand in onze groep het de ‘beste worst in town’ noemde, maar daar kan ik geen gefundeerde mening over geven (HA)(grapje)(hier die emoji die kijkt alsof hij er wel zin in heeft (MIK: Hoe omschrijft je spraakfunctie-die-alleen-op-jouw-iPhone-zit deze emoji?)). Goed, over die hotdog dus; je hebt ook nog de keuze uit verschillende toppings: van heet, tot nacho’s, tot klassiek. VET lekker.

IMG_6010
lekkerste worst in town dus…

Gewapend met mijn huge ass hotdog, stak ik ook het festivalterrein over om de rest van de groep te vergezellen bij het optreden van Alex Vargas. In het gras, in het zonnetje, met mijn enorme hotdog, was het echt genieten geblazen. Alex Vargas maakt een soort van singer-songwriter-meets-electro-muziek en het was heel erg goed.

IMG_6045
ik denk dat Mikki verliefd op me is.

Daarna ging ik met Layla naar het optreden van Heavyball. Dit is een ska-band en ik dacht dat ik dat vreselijk zou vinden, maar ook dit was weer te gek! Ik had me in de tussentijd wel een foodcoma gegeten aan die hotdog en het ijsje wat ik er nog even achteraan propte, dus ik streek (noodzakelijkerwijs) neer in het zand om al badend in het zonnetje te dansen op de vrolijke deuntjes van Heavyball.

IMG_5968
Originele caption bij deze foto: ‘Had ik nodig’. Tot ik bedacht dat ik dit dus duidelijk níet nodig had, want ik lag hierna in coma in het zand bij te komen van de enorme hoeveelheid voedsel die ik naar binnen had geschoven in het laatste uur.

Daarna voegden we ons weer bij de groep om bij het hoofdpodium weg getetterd te worden door Lonely the Brave, die óf veel te hard speelden en zongen, óf waarbij het geluid veel te hard stond. Anyway; geen succes. Op naar de stroopwafels!

Want net als hotdogs, waren stroopwafels ook een absolute hit onder de festivalbezoekers. Dat wil zeggen; een van de weinige plekken waar een rij stond. Altijd. Je wacht dan ook bijna een halfuur, bij de stroomwafelkraam van Blue Lagoon, maar dan heb je ook iets: een intens lekkere verse strooopwafel. Mjam!

IMG_6023
Kijk: een stroopwafel en een hele lange rij

Inmiddels waren we aan het einde van dag 3 aangekomen, zou het laatste optreden bijna beginnen en moest ik nog een paar muntjes op maken. Ik had me het hele weekend al opgevroten over de naam van de foodtruck ‘ Healthy food powered by Solar snacks’, omdat ze er alleen maar gefrituurde groentes serveerden (en voor zover ik weet is gefrituurd echt niet healthy, zo irritant als ze dat dan gebruiken om mensen te lokken (sorry ik wond me hier echt over op)) en ik had bedacht dat ik daar niets over ging schrijven. Tot ik een halfuur in de rij stond om toch wel even de gefrituurde aubergines met cashew-panneerlaag (hoe goed klinkt dit) te proberen en na een halfuur wachten te horen kreeg dat de aubergines al op waren. Hadden ze dat niet even kunnen aanpassen op het krijtbord? Stom. Ik ben geen fan van deze foodtruck. Zo, tot zo ver mijn haat. Verder met liefde!

thumbnail_IMG_6026
STOM.

Het laatste optreden dat we zagen was die van My Baby. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het schijnt een enorme festivalhit te zijn. Een hele sexy chick op een podium met een drummer en een bassist en ze maken heerlijke deuntjes. Ik kan niet echt omschrijven wát ze maken, maar het is dansbaar en bijna het hele festival rukte uit om er bij te zijn. LEUK! Een mooie afsluiter.

Hoewel we nu als groep uit elkaar gingen (we reden met verschillende auto’s), hebben Mik en ik tóch nog even een rondje over het terrein gedaan. We hebben nog een heel klein beetje van het te gekke optreden van 2MNYDJS meegekregen (wat een DIK feest was dit) en onze laatste muntjes opgemaakt aan koekjes en verrukkelijk breekbrood met heel veel knoflook (ik ging toch geen man meer scoren, #weernietgelukt) van Bakker Baard. En daarmee vertrokken we van het festivalterrein, terug naar Amsterdam.

IMG_6041
BREEKBROOD

Welcome to the Village 2016 was net als in 2013 en 2015 meer dan geweldig. Ik heb het gevoel alsof ik een week niet thuis ben geweest; ik was drie dagen lang een van de 7000 gelukkige inwoners van het leukste dorp van Nederland. Je bent vrienden met iedereen, eet de hele dag verrukkelijk, ontdekt artiesten die nooit meer uit je Spotify-lijstje verdwijnen en bent drie dagen lang helemaal chill.

Complimenten voor de organisatie voor het jaar in jaar uit neerzetten van zo’n goed festival. Álles is goed geregeld; het geluid, drinkwater, een gevarieerd aanbod van foodtrucks, de toiletten, genoeg plekken om te chillen, leuke feestjes om te dansen en heerlijke optredens om bij wakker te worden; echt: Welcome to the Village voelt als een klein dorpje waar alleen plek is voor liefde; waar je alle ellende uit de wereld vergeet en niet omdat je verdoofd bent door stomme drugs of teveel alcohol, maar omdat je high bent van al het moois dat dit festival te bieden heeft. Eventjes in de hemel. Het was TOP!

Eén punt van kritiek: WAAR IS DE COCKTAILBAR! WE WILLEN MOJITO’S!

Maar als dat het enige is wat je aan te merken hebt op een festival, dan kun je wel concluderen dat het goed zit. Toch? 😉

IMG_6003
Wij zeggen één ding: TOT VOLGEND JAAR!

PS: praktisch gezien ook niet onbelangrijk: WTTV kost geen drol. Je betaalt €100 voor drie dagen festival + camping en als je exorbitant veel honger hebt (of foodblogger bent), jas je er €120 in drie dagen doorheen voor eten en drinken, maar een normaal mens wil natuurlijk niet AL het eten dat er te krijgen is proberen en zal het prima redden met €70. Mocht je all-the-way-josé willen gaan, dan kun je voor €111 per nacht (incl ontbijt) een kamer boeken in het WestCord WTC Hotel in Leeuwarden en betaal je iedere dag €7,50 voor de shuttlebus naar het festivalterrein, maar beter word je foodblogger, want dan is dit alles gratis. 😀

Welcome to the Village: BEDANKT! #alleenmaarliefde.

Zo, en nu op naar Kaapstad. (Ja, echt).

IK HEB EEN KOOKBOEK!
YES! Al meer dan 9000 mensen kochten mijn kookboek en zeg nou zelf; ook bij jou op de boekenplank kan hij niet ontbreken, toch? Te koop bij vrijwel alle grote boekhandels, Bijenkorf enBol.com.

LEKKER SOCIAAL:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet

8 reacties op “Festivalverslag: Welcome tot the Village 2016

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *