Ottolenghi aubergines met saffraanyoghurt en knetterlekkere couscous

Goedemorgen goed volk! Ik loop een beetje achter met blogs over m’n avondeten en ik heb geen idee meer wanneer ik deze aubergines heb gegeten. Maar ik weet nog wel dat ik ze echt vetttttt lekker vond en dat Jan er geen zak aan vond. ZO BIZAR. Ik heb echt heerlijk lopen smullen en hij heeft het gewoon laten staan, wahahah. Dat gebeurt niet vaak. Maar goed; typisch gevalletje van ‘een kwestie van smaak’. Wat mij betreft is dit recept het einde; aubergines uit de oven met een soort van saffraanyoghurt en granaatappelpitjes en basilicum. Erbij maakte ik nog een couscous salade die we gelukkig wel allebei echt het einde vonden. Klaar voor?

Nodig voor twee personen: 2 aubergines – 4 eetlepels Griekse yoghurt – 5gr saffraan – 1 teen knoflook – paar eetlepels olijfolie extra vierge – 1/2 citroen – 1 eetlepel granaatappelpitjes – paar blaadjes basilicum – 75 gr couscous – 2 handen spinazie – 10 cherrytomaatjes – 1 bakje nepkip – beetje cajunkruiden – 1/2 blok feta

Snijd de aubergines in de lengte door de helft en snijd er dan een soort boter-kaas-eieren in. Zorg hierbij dat je niet door de schil van de aubergine heen snijdt. Smeer de aubergines dan in met een beetje olijfolie en zet ze een minuut of 40 op 180C in de oven, totdat ze zacht zijn van binnen.

Maak in de tussentijd de ‘dressing’. Voeg drie eetlepels warm water toe aan de saffraan, zodat die daar lekker in kan trekken. Het water kleurt meteen geel.

Meng in een andere kom de yoghurt met een teen knoflook, wat olijfolie, citroen en een snufje zout. Roer dan ook de saffraan (sliertjes én water) erdoor en proef of je ‘m lekker vindt.

Maak ondertussen ook de couscous vast klaar. Laat 75 gr couscous wellen in 75ml kokend water. Bak in de tussentijd de nepkip met een flinke scheut olijfolie op hoog vuur een minuut of 10; dan wordt ’t echt leker knapperig. Doe er een beetje cajunkruiden overheen; maar echt niet te veel, dit wordt heel snel heel scherp.

Schenk een beetje kokend water over de spinazie zodat die kan slinken, maar hij hoeft zeker niet te koken.

Roer de spinazie door de couscous. Verkruimel er lekker veel feta doorheen en voeg ook de halve cherrytomaatjes toe. Serveer de pittige nepkip on top.

In principe is alles nu klaar; schenk wat van de yoghurtsaus over de aubergines en bedek ze met een beetje granaatappelpitjes en basilicum. Eventueel nog wat peper en zout. Serveer de couscous erbij. Klaar! Eet smakelijk! Of niet.

Ik vond het in ieder geval heel erg lekker. Je kunt beide maaltijden ook los van elkaar eten en dan is het ook al heel erg lekker. Die couscous is bijvoorbeeld ook echt perfect om gewoon zomers klaar te maken en on the go (in het park <3) op te eten… Mjam!

Ik ben benieuwd of iemand die Ottolenghi aubergines al wel eens heeft gemaakt en of je het lekker vond? Ik hoor altijd alleen maar lyrische verhalen, tot ik het Jan voorzette, haha. Ben benieuwd!

Ik zou het knettervet vinden als je mijn boeken kocht
Mijn derde boek heet TOFFE TOSTI’S en de tweede druk is al bijna op. Snel naar de winkel of bestellen dus! Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier mijn eerste of tweede boek.

Hé, laat eens wat van je horen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

2 reacties op “Ottolenghi aubergines met saffraanyoghurt en knetterlekkere couscous

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *