Hey you! Het is eind oktober en dat betekent dat we volop in pompoenseizoen zitten, dus het is hoog tijd om eens een lekker recept met pompoen klaar te maken. Deze week dook ik de keuken in met een experimenteel maaltje van orzo met pompoen, blauwe kaas en gekarameliseerde ui. Zin om het ook uit te proberen? Let’s pompoen!
Nodig voor 2 personen:
– Orzo
– 5 sjalotjes
– een scheut balsamico azijn
– 1 tl suiker
– 1/2 flespompoen
– een beetje blauwe kaas, bijvoorbeeld castello blue
– een handje verse peterselie
– een handje verse basilicum
– scheutje olijfolie
– 1 citroen
Orzo… geen idee wat dat is? Helemaal niet gek! Het is een soort pasta in de vorm van een rijstkorrel. Het is dus gewoon pasta, zoals je gewend bent, maar dan in een andere vorm. Ik vind het een héle lekkere variant van pasta, omdat de pasta op deze manier wat subtieler is in je gerecht. Zo zou ditzelfde recept met bijvoorbeeld fusilli heel anders zijn, omdat de pasta dan veel prominenter is. Je vindt orzo gewoon in de supermarkt in het pastaschap en soms heel het ‘risoni’: dat is dus precies hetzelfde.
Bereiding orzo met pompoen
Snijd de sjalotjes in grove stukken en bak ze in de koekenpan met een scheutje olie glazig. Schenk er vervolgens een scheut balsamico azijn bij en een schepje suiker en zet het vuur laag. Doe een deksel op de pan en laat de sjalotjes 20 minuten garen.
Snijd de pompoen in grove stukken en verdeel over een bakplaat. Schenk er een beetje olie bij en bak de pompoen af in de oven. Ze moeten goed gaar zijn en mogen zelfs al een beetje bruin kleuren op sommige plekjes. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Kook de orzo gaar in 10 minuten in kokend water. Doe de orzo in een grote kom met een scheutje olijfolie, zodat het niet zo aan elkaar gaat plakken.
Hak peterselie en basilicum fijn en verdeel door de orzo. Schep ook de pompoen en ui door de orzo. Breng op smaak met een beetje rasp van één citroen en eventueel wat citroensap om het frisser te maken. Roer er wat blauwe kaas door (niet te veel!) en breng op smaak met peper. Klaar!
Oké ik vond het lekker, maar wel met een kanttekening. De eerste keer dat ik het maakte vond ik het prima en oké, maar ik had er iets meer van verwacht. Maar toen heb ik het een dagje in de koelkast laten staan en daarna nóg eens gegeten en toen was het echt super lekker. Dus misschien heeft het even nodig om qua smaak goed te mengen óf misschien is het wel gewoon écht lekkerder als het koud is. Ik vond het uiteindelijk in ieder geval echt heel erg lekker. En een verrassend recept met pompoen. Leuk! Heel benieuwd wat jij er van vindt. Laat je het weten?
Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!